Begin 1943 kwamen de zusjes Sidoon en Agaath Wymenga, dochters van dominee Jan Binnes Wymenga uit Scheveningen, naar Garyp. Zoals zoveel kinderen uit de steden gingen ook zij naar oma op het platteland omdat het leven in oorlogstijd daar draaglijker was dan in de stad. Het waren sportieve types en al gauw zetten zij een paal in de grond met daaraan een korf en korfbalden zoals zij op school geleerd hadden.

Er kwamen steeds meer meisjes bij en het zal in het begin van 1945 geweest zijn dat er voor het eerst georganiseerd gekorfbald werd. Het spel was niet geheel onbekend. In het dorp Wartena, 5 kilometer verderop was reeds een hele goeie korfbalvereniging genaamd Sparta.

De groep meisjes was inmiddels een echte vereniging geworden met een echt reglement en onder de naam O.D.I.L.O. (Ons Doel Is Lichaams Ontspanning) Zij speelden in een blauwe rok met een witte kiel. Toch bleef het wat een vriendinnenclub. Een van de regels luidde namelijk: “Nieuwe leden moeten de leeftijd van 18 jaar bereikt hebben en mogen niet ouder zijn dan 24 jaar”

Toen de gezusters Wymenga in 1945 weer vertrokken kon de vereniging wel een nieuwe impuls gebruiken. De meisjes waren immers hum leiding kwijt en konden dus wel wat hulp gebruiken. Daarom vroegen ze de jongens om hen te helpen en zodoende kwamen de eerste jongens bij de club. Ze wisten echter niets van spelregels, degene met de meeste doelpunten was de winnaar, en daarom gingen de jongens naar Rottevalle om de regels te leren. Veel zullen ze niet opgestoken hebben maar ze kwamen in ieder geval met een spelregelboekje terug.

Een aantal andere jongens uit het dorp kregen ook wel schik in datgene wat de meisjes deden en bonden een oude aardappelkorf, zonder bodem, op een paal en zij richten ook een vereniging op met de naam Sport Staalt Spieren.

Op een avond in de zomer van 1945 werd beslist dat de verenigingen hun krachten moesten bundelen om zo een echte, gemengde vereniging te kunnen worden. Dit was een vereiste om mee te kunnen doen aan een toernooi bij Wardy in Burgum. De ploeg schreef zich in als Vlug en Vaardig en wist wonderbaarlijk genoeg het toernooi te winnen. Op 17 september 1945 werd een echte Christelijke korfbalvereniging opgericht en men sloot zich aan bij de bond om in competitieverband te kunnen spelen.

Sinds die dag is Vlug en Vaardig een feit.