V en V A1 maatje te klein voor NQL

BURGUM – De A-junioren van V en V uit Garyp waren zaterdagmiddag in sporthal Westermar in Burgum zonder meer een maatje te klein voor het bezoekende NQL uit Rinsumageest/Burdaard. De eindstand was met 6-11 nog niet echt schokkend, maar het krachtsverschil was niettemin aanzienlijk, zo aanzienlijk dat de ploeg uit Garyp in feite geen schijn van kans kreeg om er meer uit te halen dan de reguliere nederlaag. Bij rust was met 3-8 in feite de wedstrijd al gespeeld.

NQLheeft aan één helft genoeg tegen V en V
In principe had de tweede helft van V en V A1 tegen NQL A1 schriftelijk afgedaan worden, of naar keuze en persoonlijke voorkeur in de kantine. Want toen scheidsrechter Arjen Brander voor de rust floot was de wedstrijd met 3-8 al lang en breed beslist. De gasten uit Rinsumageest/Burdaard wonnen terecht en verdiend, het enige dat hen zou kunnen worden verweten was dat ze niet nog een dikke hand vol doelpunten maakten. In de tweede helft nam NQL zicht- en hoorbaar gas terug en toen V en V dientengevolge dichterbij kwam, leverde dat wonderlijk genoeg nogal wat irritatie op. De coach van de gasten had daarvoor wel een verklaring, een hele opmerkelijke ook nog. “Dat krijg je als een wedstrijd met meiden laat leiden door een man als scheidsrechter, sommigen keken meer naar hem dan naar elkaar.” Zo, daar kon Arjen Brander, hij was die fluitist van dienst, het mee doen voor de vroege zaterdagmiddag. Ik zou er zelf nooit op gekomen zijn, maar ik kan me er wel wat bij voorstellen. Stel dat Doutzen Kroes een herenvolleybalwedstrijd fluit, dan zou dat de concentratie ook in ernstige mate aantasten vermoed ik. Er vloeide geen bloed overigens, het bleef bij wat gekissebis, waarover werd nooit duidelijk. Het was ook nergens voor nodig, één blik op het scorebord zou immers iedere irritatie in de kiem gesmoord hebben.

eerste helft
Al meteen als Arjen Brander het duel op gang heeft gefloten is duidelijk hoe deze wedstrijd er uit zal gaan zien. NQL neemt meteen het gebeuren in handen en daarmee tevens de regie over dit duel. De gasten gaan vol in de aanval en voorlopig is V en V veroordeeld tot tegenhouden en verdedigen. Dat doen ze wel goed, maar dit kan natuurlijk niet echt lang duren, hier moeten doelpunten vallen. Het duurt opvallend genoeg tamelijk lang voor de openingstreffer valt. De klok staat op 27 als NQL,dat staat voor de wonderbaarlijke samenvoeging Nij Quick Libben, zijnde de fusie van Nij Libben uit Rinsumageest en Quick uit Burdaard het bal opent Hoe bedenk je zo’n naam. Maar dat geheel terzijde uiteraard. Nog geen minuut later is het opnieuw raak en weer een minuut later is het al 0-3. Dan kun je al zien wie hier de betere ploeg is. V en V stelt wat mij betreft teleur qua mentaliteit en ook qua korfballend vermogen. Er zitten toch wel een paar meiden, dit is een compleet vrouwenteam, tussen die wel een beetje kunnen ballen om in sporttermen te spreken. Maar deze vroege zaterdagmiddag hier in de Westermar komen ze daar op de een of andere manier niet aan toe. Een volgende strafworp betekent 0-4 en pas dan, de klok staat inmiddels op14, slaagt V en V erin wat terug te doen. Het wordt 2-5, waarna NQL nog voor de rust de marge vergroot naar 3-8. Daarmee is, gezien wat er tot nu toe is gebeurd, de wedstrijd wel zo ongeveer in z’n definitieve plooi gevallen, nou, gevallen, je kunt beter spreken van gelegd, door de gasten. NQL is de betere ploeg, vooral in de breedte, maar ook de gasten hebben een paar meiden aan boord die er wat van kunnen, types ‘net fan dat benaude’. Die heeft zoals gezegd V en V ook wel, maar die komen deze middag niet echt uit de verf, heel opmerkelijk.

tweede helft
Eigenlijk is de wedstrijd al gespeeld, want ik zie het niet gebeuren dat de Gariper meiden nog terug gaan komen in dit duel. Daarvoor missen ze enerzijds de power in de korfzone en is anderzijds NQL te sterk. Maar als de gasten overduidelijk een tandje terug hebben geschakeld kan V en V weer een beetje in de wedstrijd komen. Drie treffers op rij zorgen ervoor dat het 5-9 wordt en dat begint er op te lijken, maar anderzijds ook dat NQL wakker wordt geschud. En dus wordt het binnen twee minuten 5-11. Daarmee is het over en uit voor de thuisclub die nog wel het twijfelachtige genoegen smaakt om de eindstand op 6-11 te mogen bepalen. En daarmee gaat NQL als een verdiende en terechte overwinnaar van het veld.