Al te makkelijk is ook niet leuk

BURGUM – Lekker dik winnen is ook wel eens leuk, maar al te dik zegevieren, nou nee, dan is het leuke er wel af, zeker voor de toeschouwers. Dat was zaterdagavond het geval in sporthal Westermar in Burgum, waar V en V meer mét dan tegen Kios uit Sibculo speelde. De eindstand van 25-6 was wat dat betreft veel, zo niet alleszeggend. De gasten kwamen er niet aan te pas en eigenlijk was de wedstrijd na vijf minuten al beslist, toen leidde de ploeg van coach Peter de Groot al met 4-0.

V en V veel te sterk voor Kios
Nee, spannend was het geen moment, zaterdagavond bij de wedstrijd tussen V en V uit Garyp en Kios uit Sibculo. V en V walste vanaf het eerste moment over de gasten heen en daarmee gingen ze in feite door tot scheidsrechter Bekkema aan de lijdensweg van Kios een einde maakte. Toen wees het scorebord 25-6 en dat was illustratief voor het krachtsverschil in dit duel. Van een wedstrijd was in feite geen moment sprake, want al na vijf minuten stond het 4-0 en toen al was duidelijk dat de gasten de lange reis naar Burgum, ‘meer dan anderhalf uur in de auto’, aldus een van de spelers, voor niets hadden gemaakt. Dat zal dus een lange terugtocht zijn geworden en erger nog, waar moet je het in godsnaam over hebben onderweg? Zoiets als ‘wat binne wy moai fuort net’? Mijn zegsman was van plan met bier de pijn te verzachten kondigde hij aan, hij hoefde niet te rijden…. Arme chauffeurs… Leuk was het niet echt, wij als toeschouwers moesten het hebben van een aantal hoogstandjes, want zoals gezegd was het bepaald geen ‘puntje-van-de-stoel-ontmoeting. Coach Peter de Groot snapte dat wel, maar voor hem was het feit dat er was gewonnen logischerwijs het belangrijkste, zeker gezien de situatie op de ranglijst die wordt aangevoerd door V en V. De race naar de titel zeg maar, een wedloop die in volle hevigheid is ontbrand. En De Groot wil graag met een titel en de bijbehorende promotie afscheid nemen. En de toeschouwers? Zij zaten erbij en keken er naar en alleen als er iets opmerkelijks gebeurde roerden ze zich.

eerste helft
De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Bekkema, hij is door veel, zo niet alle korfbalwateren gewassen, hij heeft in feite ook geen enkele moeite met deze ongelijke strijd. Natuurlijk ziet hij alsnog een aantal zaken ‘helemaal verkeerd’, maar dat lijkt een beetje het noodlot van een fluitist, op welk niveau ook. Neem van mij aan dat hij het prima doet. We hoeven niet lang op de openingstreffer te wachten en het verwondert dan al niet dat die op naam van de thuisclub komt. Het is Miranda Veenstra die al uit de eerste best aanval scoort: 1-0. Op het vervolg moeten we even wachten, maar te zien is dan al dat Kios met name aanvallend geen potten kan breken. Onder de korven is V en V heer en meester en het schot van de gasten rooit kant noch wal, in korfbaljargon heet dat geen schieten, ‘maar de bal naar de korf gooien’. Je kunt dan al zien dat het met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vanavond niet spannend gaat worden. De klok staat op 24 als V en V de draad weer oppakt en het zijn Anke Rinsma en twee keer Arjen Brander die V en V op een 4-0 voorsprong zetten en dan doen ze in een tijdsbestek van welgeteld één minuut. Game over, calamiteiten voorbehouden, ijs en weder dienende zeg maar. De volgende treffer is van Kios, maar daarna davert V en V even door, nauwelijks geremd, laat staan gestopt, door Kios. Met nog acht minuten in deze eerste helft wijst het scorebord 8-1 aan, de treffers komen uit de handen van Jan Jacob van der Zee, Tiede Fokkema, Arjen Brander, Corry Betten en opnieuw Jan Jacob van der Zee. Daarna kan Kios weer eens wat terug doen, maar als het bij de rust 14-2 staat, is het over en uit voor de gasten. De doelpunten komen op naam van Tiede Fokkema, Arjen Brander, Anke Rinsma, Jan Jacob van der Zee, en dan tenslotte nog twee keer Arjen Brander. “Se kinne de twadde helte better yn de kantine ôfdwaan, dan hawwe dy oaren der ek noch wat oan”, aldus fotograaf Klaas Rozema van Actief. Maar daar is in de reglementen niet voorzien en dus moet Kios nog 30 minuten lang spitsroeden lopen.

tweede helft
De vraag is natuurlijk of V en V het kan opbrengen om de concentratie vast te houden, erg uitdagend is dit duel niet voor de ploeg uit Garyp. Maar dat valt niet tegen, ook al is de eerste treffer in dit tweede hoofdstuk voor de gasten uit Sibculo, u moet maar eens opzoeken waar dat ligt. Zoals gezegd wordt het 14-3 en het zal bijna een hele helft duren eer de gasten weer aan scoren toe komen. Ze ontberen simpelweg de kwaliteit, ze zijn stuk voor stuk niet opgewassen tegen hun directe opponenten, maar ook als team leggen ze het loodje. Wat voor hen pleit is dat ze niet bij de pakken gaan neerzitten, ze blijven proberen de stand een wat vriendelijker aanzien te geven. Maar als Kios zijn derde treffer laat aantekenen, heeft V en V er inmiddels 21(!) gemaakt. De zeven die we nog niet hebben genoemd komen van Teade Sibma, Tiede Fokkema, Arjen Brander, een fantastische one hander, Jan Jacob van der Zee, Anke Rinsma, Arjen Brander en Corry Betten. Op 22-4, doelpunt Teade Sibma, komt Sytze Brouwer Tiede Fokkema vervangen. Ondertussen gaat V en V nog even door met scoren: een strafworp van Arjen Brander is goed voor 23-4 en na 23-5 is een volgende stip van Anke Rinsma goed voor 24-5. De eindstand wordt bepaald op 26-6 met een Gariper treffer van Miranda Veenstra. De gasten smaken het in dit geval wel uiterst twijfelachtige genoegen om de eindstand vanaf de stip te mogen bepalen. Dan vindt scheidsrechter Bekkema het wel genoeg, blessuretijd bijtrekken heeft in zo’n geval ‘gjin doel’.

Binne Kramer

 

http://www2.rtvkanaal30.nl/index.php/sport/korfbal/16167-al-te-makkelijk-is-ook-niet-leuk-2