Beker: Drachten A1 – VenV A1

Vorig jaar wist Vlug en Vaardig A1 door te dringen tot aan de derde ronde van de Junioren Beker. Daar werd de ploeg, die destijds onder leiding stond van Tiede Fokkema, uitgeschakeld door Mid-Fryslân. Echter, aankomende zaterdag speelt de Biobalance7-formatie in de competitie tegen Mid-Fryslân, en moet de eerste bekerwedstrijd aantreden tegen het groen-zwarte Drachten. Deze wedstrijd werd als een revanche wedstrijd gezien, de zaterdag ervoor verloor het team namelijk van datzelfde Drachten.

Coach Pander hield vrijwel dezelfde opstelling aan als de zaterdag. De herenkoppels bleven gelijk en de dameskoppels werden wat aangepast:

Aanval: Pieter de Jong, Jelmer Stoffelsma, Hester Binnerts en Berber Tjassing.
Verdediging: Taede Rienk Sibma, Jan Jacob van der Zee, Hanneke Postma en Anja Lont.

Wraak was de enige gedachte die ronddwaalde in de Gariper hoofden. Wraak tegen het Drachten waarvan Vlug en Vaardig onverdiend verloor. Zo startte de Biobalance7-formatie aan een wedstrijd die vrijwel gelijk zou verlopen als de zaterdag ervoor.

In de openingsfase waren het de dames die bepalend waren. Hester Binnerts scoorde de eerste van de wedstrijd en zorgde voor de Gariper voorsprong. Deze voorsprong werd echter al snel van het scorebord gehaald. Drachten liet zien dat het bij vlagen toch wel korfballen kan, en scoorden de gelijkmaker tegen Hanneke Postma. Na dit doelpunt ging Drachten gewoon door met doelpunten maken. Twee doelpunten werden verzilverd door de dame van Berber Tjassing, waardoor de ploeg van Pander tegen een achterstand aankeek. De eerste helft bleek niet bijster productief, alleen Taede Rienk Sibma benutte nog een doorloopbal. Ruststand: 3-2 in het voordeel van de Drachtsters.

Deze achterstand viel nog te overzien. Een doelpunt aan Gariper zijde zou de stand weer gelijk trekken en zou een goede uitgangspositie bieden. Christa Oostenveld en Anne Westerdijk werden gewisseld aan de dameszijde voor respectievelijk Hester Binnerts en Hanneke Postma, en Peter Stoffelsma begon aan zijn eerste wedstrijd van het seizoen na zijn schouderblessure. Hij werd gewisseld voor zijn broederlijke steun en toeverlaat: Jelmer Stoffelsma.

Drachten en VenV gingen door met waar ze mee bezig waren: Drachten bleef scoren en VenV bleef achtervolgen. Dit tot grote ergernis van de Drachtster ploeg, zij werden agressief en werden daardoor geen prettige tegenstander om tegen de korfballen. Toch bleef de Gariper ploeg volgen. Aan de Gariper zijde scoorde Pieter de Jong tweemaal en Christa Oostenveld en Anne Westerdijk nog eenmaal. Daartegen stonden wel vijf treffers van Drachten. Vooral de Drachtster dames bleken het nogal op de heupen te hebben. Elke tegenstander van de Gariper dames kwam namelijk tot scoren. Daarnaast werd het enige doelpunt aan herenzijde gemaakt bij Drachten, dit door een scrimmage waarbij Taede Rienk Sibma en Jan Jacob van der Zee kansloos waren: 8-6.

VenV had al snel door dat de ploeg uit Drachten verder wilde uitbouwen. Dat VenV het zo spannend maakte, zorgde voor ergernissen tussen de groen-zwarte gelederen. Dit uitte zich in een strafworp tegen Jan Jacob van der Zee die Taede Rienk Sibma koelbloedig afmaakte. Echter, deze strafworp mocht niet meer baten. Drachten bouwde toch uit door twee doorloopballen tegen de dames te scoren. Eindstand: 10-7.

Bij voorbaat werd VenV zeker niet als kansloos gezien. Sterker nog, Drachten was toch de underdog ondanks de overwinning van afgelopen zaterdag. Toch weet VenV de verwachtingen nog niet waar te maken. Vooral op verdedigend gebied is er nog veel bij te spijkeren. Vooral nu in de eerste klasse, waar de dames over het algemeen meer gevaar creëren dan de heren. Laten we hopen voor de Gariper ploeg dat de eerste overwinning van het seizoen zal worden gehaald tegen Mid-Fryslân: Zaterdag 19 september om 15:30 in Grou. Wie weet hoe het balletje dan rolt…