De gelukkigste wint bij V en V 3 tegen De Wâlden 3

BURGUM – Hoezo lagere teams spelen minder aantrekkelijk korfbal? Zaterdagavond was daar bij de derby tussen de derde teams van VenV uit Garyp en De Wâlden uit Oentsjerk in ieder geval geen sprake van. Beide ploegen speelden een prima wedstrijd en het was dat Vrouwe Fortuna even een black out had, want anders was dit spannende duel in een ‘dead heat’ geëindigd, zeker weten. Nu was het Ria Spoelstra die in de slotseconden de 19-18 op het scorebord toverde.

V en V wint attractieve derby tegen De Wâlden
Voor het goede begrip, het ging hier om V en V 3 tegen De Wâlden 3. Maar als u hieruit concludeert dat het ook derde rangskorfbal was dat we te zien kregen in sporthal De Wetterstins in Burgum, dan zit u er faliekant naast. De beide ploegen maakten er een uiterst attractief duel van dat spannend bleef tot aan de laatste seconde en waarin bovendien meer dan modaal werd gescoord. Het enige dat ontbrak was een passend decor van toeschouwers, nu moesten beide ploegen het doen met elk slechts een handjevol aanhangers. Dat deed misschien het een en ander af aan de entourage en de ambiance, maar zeker niet aan de wedstrijd op zich. Die mocht er zijn, er zijn genoeg wedstrijden tussen twee eerste teams die een stuk minder aantrekkelijk zijn weet ik uit langjarige ervaring. Met andere woorden: ik hoefde geen spijt te hebben van mijn keuze om hier te komen kijken op deze zaterdagavond, ik heb me geen seconde verveeld. En op een droogje hoefde ik ook al niet te zitten, immers: waar Ans daar koffie!

eerste helft
Ik weet eigenlijk niet wat ik moet verwachten en juist daarom leek mij dit een aantrekkelijke keuze, ik wil wel eens zien hoe twee derde teams van gerenommeerde ploegen het het er tegen elkaar van afbrengen. En als de affiche dan ook nog eens goed is voor een onvervalste derby, hoef ik niet lang na te denken. Als ik kom in sporthal De Wetterstins, de hal bij het zwembad zeg maar, is V en V al druk aan het inspelen, De Wâlden heb ik nog niet gezien, maar die zullen zo ook wel komen. Ik zoek een stoel en een plekje aan de lange zijde, beetje in het midden, dan kan ik beide korfzones in het oog houden, daar gebeurt het bij korfbal. Programmaboekjes zijn er logischerwijze niet, maar als ik zo rondkijk ken ik de meeste spelers wel en dat geldt even later als de Trynwâldsters ook hun opwachting hebben gemaakt, ook voor De Wâlden. De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Menno de Vries en alvast: hij doet het prima, geen flauwekul, hij is beslist en wenst ook geen inmenging in zijn beleid. De Wâlden-coach Jan Heeg komt even verbaal met hem in de clinch, maar die is zo verstandig om zijn verlies te nemen. Het is V en V dat het best uit de startblokken komt door treffers van Ludolf van der Molen en Jan de Boer: 2-0. Matthijs Hooghiemstra doet namens de Trywâldsters wat terug, maar als Johan van der Meulen en Jan de Boer voor de Garipers raak schieten is het 4-1 en lijkt het tijd voor de gasten uit Oentsjertk om wat terug te doen. Kwaliteit heeft De Wâlden genoeg in huis, het is een mix van jeugd met Froukje van der Meer, Baukje Heeg, Jildou Koster en Gerald Kramer en het meer routineuze contingent: Sieuwke van der Veen, Matthijs Hooghiemstra en Ruurt Postma. Bij V en V is de loutering van het spelersbestand iets verder gevorderd lijkt mij, met als belangrijkste exponenten Mirjam Klos en Ria Spoelstra bij de vrouwen en Johan van der Meulen en Jan de Boer bij de mannen. Maar ondanks het soms aanzienlijke leeftijdsonderscheid maken beide teams een goed uitgebalanceerde indruk. Met andere woorden: echte zwakke plekken zitten er niet in deze ploegen. Sieuwke van der Veen maakt er 4-2 van en op 5-3, doelpunten van Johan van der Meulen en Matthijs Hooghiemstra, is de marge nog helemaal speelbaar. En ook uit het spel van beide ploegen komt niet meteen een groot kwaliteitsonderscheid naar voren. Ria Spoelstra en Froukje van der Meer zorgen voor 6-4 en als Baukje Heeg en Matthijs Hooghiemstra scoren voor De Wâlden is het 6-6 en is het duel compleet in evenwicht. Even lijken de gasten door te kunnen drukken als Gerald Kramer en Sieuwke van der Veen er 6-8 van maken, maar treffers van Mirjam Klos en Johan van der Meulen zorgen ervoor dat het vlak voor rust alsnog weer gelijk staat: 8-8. Het is alsnog V en V dat met een voorsprong, zij het een minimale, aan de thee gaat als Mirjam Klos de 9-8 in huis heeft.

 
Dit tweede bedrijf begint met een aanval uit het boekje van De Wâlden en het is Froukje van der Meer die hem keurig afrondt: 9-9. Baukje Heeg en Jildou Koster maken er 9-11 voor de gasten van, maar het antwoord komt van Ria Spoelstra en Atze Marten Demmer, ingevallen voor Ludolf van der Molen. Matthijs Hooghiemstra scoort twee keer op rij en dat betekent 11-13. Nog niets beslist, we zijn pas op de helft van dit tweede bedrijf. Op 12-14 is die marge er nog altijd, doelpunten van Jan de Boer en Froukje van der Meer. Martha van der Kooi verkleint de achterstand naar 13-14, maar Matthijs Hooghiemstra zorgt er voor dat De Wâlden alsnog een tweepuntsmarge houdt. Die voorsprong voor de gasten is met 14-17 maximaal, treffers van Ria Spoelstra, Gerald Kramer en Ruurt Postma. De sterren staan op dat moment licht in het voordeel van de Trynwâldsters, maar er is nog tijd voor de thuisclub om de achterstand te repareren. Dat gebeurt door Ronald Klos, ingevallen voor Jan de Boer, Mirjam Klos en opnieuw Ronald Klos: 17-17. Ja, en dan wordt het pas echt spannend, soms zelfs een beetje hectisch, want beide ploegen beseffen terdege dat dit ‘decison time’ is, met andere woorden: ‘de bûter moat jild jilde’. Matthijs Hooghiemstra neemt een voorschot op de zege voor De Wâlden met zijn 17-18, maar Mirjam Klos elimineert die voorsprong: 18-18. Als ik het voor het zeggen had zou ik dit een prima eindstand vinden, maar mijn Salomonsoordeel vindt blijkbaar geen genade in de ogen van die mevrouw met haar blinddoek en haar weegschaal. En dus mag Ria Spoelstra in de laatste seconden dit duel alsnog in Gariper voordeel beslissen. V en V krijgt daarmee niet te veel, maar De Wâlden krijgt wel te weinig, dit duel verdient geen verliezer. De conclusie moet dan ook luiden dat de gelukkigste ploeg wint, het had, met andere woorden, ‘net zo goed andersom kenne weze’.

Binne Kramer

 

http://www2.rtvkanaal30.nl/index.php/sport/korfbal/16370-de-gelukkigste-wint-bij-v-en-v-3-tegen-de-walden-3