De Westermar is voorlopig weer van V&V

BURGUM – Het gaat nergens om, maar de derby tussen de korfbalploegen van V en V uit Garyp en Quick uit Oudega, heeft een speciale inzet. Dat is de ‘heerschappij’ over sporthal Westermar in Burgum, de thuishal van beide ploegen. Na zaterdagavond is die accommodatie voorlopig weer van de ploeg uit Garyp, want die won de eerste editie 2016 van deze derby. De ploeg van coach Ron Berkenbosch kreeg de zege niet cadeau, maar dat hoort nu eenmaal zo in een een derby.

V en V beslist derby in de tweede helft
Aanvankelijk leek het erop dat deze editie van de traditionele derby tussen V en V en Quick gelijk op zou blijven gaan. Geen van beide ploegen mocht zich in de openingsfase beroepen op een overwicht en de score hield met dit evenwicht gelijke tred. Pas vlak voor de rust konden de gasten, dat was in dit geval V en V, een kloofje slaan. Eerst in de tweede helft kon V en V ‘dien wurk meitsje’, want toen werd de marge ruim genoeg om ‘Siegessicher’ te zijn. In die fase domineerde V en V, maar in de absolute slotfase veroorloofden de Garipers zich iets te vroeg te gaan rusten op de lauweren en dat betekende dat Quick nog dichtbij kon komen, ’too close for comfort’ eigenlijk.

eerste helft
De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Albert Holtrop en hij zal weinig moeite hebben met deze derby die geheel binnen de perken blijft. Van een echte derbysfeer ‘mei it mes yn de bek’ is totaal geen sprake. Dat wil overigens niet zeggen dat er niet pittige duels worden uitgevochten. Daar zijn er genoeg van en ze geven deze wedstrijd de nodige kleur. Het is Quick dat het bal opent, maar Jan Jacob van der Zee antwoordt binnen de minuut: 1-1. En als Arjen Brander weer een minuut later een strafworp benut, is het 1-2. Dat is overigens nog geen voorbode voor een substantiële marge voor de Garipers, want het wordt meteen weer gelijk: 2-2. We zijn dan nog geen vijf minuten op weg en als we in dit tempo doorgaan krijgen we nog heel wat treffers te zien. Remco Schraa zet V en V weer op voorsprong, maar ook nu egaliseert Quick dit minimale gaatje, dimaal via een strafworp: 3-3. Het wordt 4-3 en 4-4 door een strafworp van Arjen Brander en de klok staat op 22 als Corry Betten V en V opnieuw aan een voorsprong helpt. Maar eigenlijk is dan al duidelijk dat de beide ploegen elkaar tot nu toe niet veel ontlopen. Als dit zo blijft gaan lijkt een gelijkspel de enige juiste uitkomt. Maar we hebben pas tien minuten gespeeld als er 5-5 op het scorebord staat en de 6-6, V en V treffer van Femke Feenstra, valt als er 13 minuten gespeeld zijn. Femke Veenstra is ook goed voor de 7-7 en haar bijna naamgenoot Miranda Veenstra brengt de gasten weer aan de leiding: 7-8. Pas als Remco Schraa en Jan Jacob van der Zee twee keer op rij scoren is het gaat groter dan één punt: 8-10. Na een benutte strafworp van Quick is het Roel Schipper die marge van twee herstelt: 9-11. Op 9-13, twee doelpunten van Remco Schraa, is het verschil echt noemenswaard. In de laatste minuut kan Quick nog wat van die achterstand afknabbelen: 10-13. Dat is ook de ruststand en eigenlijk is de wedstrijd dan nog niet gespeeld, Quick heeft genoeg kwaliteit in huis om nog terug te komen. Maar dan zullen ze met wat meer overleg en inventiviteit moeten spelen, nu gaat het vaak wat haastig en dus onzuiver. Coach Popke Wijma van de Oudegasters zal dat in de rust ook wel hebben voorgehouden aan zijn pupillen vermoed ik. Opvallend detail: beide coaches hebben zich in deze eerste helft bijzonder rustig gehouden, ze hebben zich in feite alleen maar met hun eigen ploeg bemoeid.

tweede helft
De tweede helft begint met een strafworp die door Arjen Brander soepeltjes wordt benut: 10-14. Het wordt 12-16 door treffers van Remco Schraa en Roel Schipper en 12-17 door Jan Jacob van der Zee. Quick komt terug naar 14-17, maar Arjen Brander en Remco Schraa zorgen er voor dat de gasten op 14-19 weer een ruime marge hebben. Roel Schipper maakt er 15-20 van en dan lijkt de wedstrijd gespeeld met nog iets meer dan tien minuten op de klok. Maar als Quick drie keer op rij raak schiet, is het plotseling 18-20 en is de kloof weer gereduceerd tot een kloofje. Maar de tijd tikt inGariper voordeel en met nog maar twee minuten te spelen is duidelijk dat Quick een onvervalste revival nodig heeft om alsnog naast V en V te geraken. Die ommekeer zit er niet meer in en als beide ploegen nog één keer scoren, Arjen Brander mikt raak vanaf de stip, wordt de eindstand bepaald op 19-21. En dus wint V en V deze onderhoudende derby tegen de ‘erfvijanden’ uit Oudega. Verdiend dat zeker, V en V was met name in de tweede helft de betere, de efficiëntere ploeg en de Garipers hadden met name in Martha van der Kooi een speler die de ploeg bij elkaar hield en die ontzettend veel ‘vuil werk’ opknapte. Ze was deze zaterdagavond goud waard voor haar team, ook al kwam ze niet tot scoren. Ik vroeg haar na afloop hoe ze daar zelf tegenaan kijkt, een tamelijk listige vraag, ‘a leading question’ in feite, want zij is er de vrouw niet naar om zichzelf te bewierroken. Martha van der Kooi: “It gie lekker, mar net altyd makkelik, mar ik fyn dat wy fertsjinne wûn ha. Mysels? Ik sit der goed yn op dit momint. Hoe’t dat komt? Dat wit ik eins net, mar ik giet gewoan goed, ik kin in rol spylje yn dit tiim. Dit binne oerwinnings dy’t telle, tsjin Quick is it altyd lestich. At ik belangryk bin? Dat moatte oaren mar beoardiele, ik doch myn bêst. Feit is dat ik my op myn plak fiel ek al bin ik gjin 18 mear.” Ze blijft Frysk-bescheiden, maar haar ogen en haar brede smile verraden dat ze er plezier in heeft, in het spelen in het eerste team van V en V. In het korfbal kent men het fenomeen van mvp (most valuable player) niet, maar anders was die prijs vanavond naar haar gegaan, tenminste als ik in de jury had gezeten…

Binne Kramer

http://www2.rtvkanaal30.nl/index.php/sport/voetbal/18312-de-westermar-is-voorlopig-weer-van-v-en-v