Donkere wolken boven Vlug & Vaardig

GARYP – De degradatiewolken die boven het eerste team van V en V uit Garyp hangen worden niet alleen telkens dikker, maar ook donkerder. Zaterdag had, om nog een redelijke kans op handhaving te behouden, gewonnen moeten worden van Harich, maar het waren wel degelijk de gasten die met de punten van het veld stapten. En daarmee manoeuvreerde de equipe van coach Ron Berkenbosch zich zelf in een uiterst lastige positie. Het perspectief wordt steeds somberder.

V en V verliest vrijwel kansloos van Harich
Tot 6-7 kon V en V zaterdag op het eigen kunstgras in Garyp aanhaken bij tegenstander Harich. Toen de gasten echter nog voor de rust een substantieel gat sloegen, was al duidelijk dat het voor de thuisclub een mission impossible zou worden om alsnog één, laat staan twee punten aan dit duel over te houden. De ploeg van Ron Berkenbosch speelde helemaal niet slecht, maar het was niet goed genoeg om het gemotiveerde Harich van de zege af te houden. De gasten waren de ploeg die de minste fouten maakte en die het hoogste schotpercentage kon voorleggen toen er afgerekend moest worden. V en V werd, voor alle duidelijkheid, niet van het veld geveegd, ze kwamen niet ‘yn ‘e groppe’ terecht, maar ze konden in feite ook geen moment de illusie koesteren op een andere uitslag dat een tamelijk regulier ogende nederlaag. Omdat de thuisclub best goed speelde, bleef de nederlaag cijfermatig alleszins beperkt, maar punten, de zo broodnodige punten, leverde het niet op voor de Garipers.
 

eerste helft
De middag is heel aardig begonnen, maar naarmate de ‘loft berint’, wordt het steeds kouder. In Garyp is de voorgaande wedstrijd net afgelopen en staat het duel waar ik voor gekomen ben, V en V tegen Harich, op het punt van beginnen. Ik hernieuw de kennismaking met een paar oude bekenden van Harich, Rommy Tuinier, coach Peter de Groot en good old Jacob Schotanus. De scheidsrechter van dienst, Hidding, is voor mij een onbekende, maar hij zal het prima doen, echt moeilijk zal hij het niet krijgen, beide ploegen halen alles uit de kast, maar het blijft allemaal binnen de perken. Het is hier koud, maar de koffie van Ans is ouderwets heet en lekker én hartverwarmend. Het is Arjen Brander die de thuisclub na vier minuten op 1-0 zet, maar Harich antwoordt prompt: 1-1, nog geen minuut later. Tot 3-3 gaat het daarna gelijk op met V en V treffers van Remco Schraa en Arjen Brander. Femke Feenstra zijn we dan al kwijt, zij is kreunend van de pijn afgevoerd met zo te zien een dubbelgeslagen enkel. Mathilde van der Zee, zij heeft net een  wedstrijd met het tweede in de benen, is haar vervanger. Een voorproefje van het scenario, een preview zeg maar, krijgen we te zien als Harich drie keer op rij scoort: 3-6. Achteraf gezien is dat de beslissing in dit duel, V en V probeert van alles om het gat te dichten, Arjen Brander zorgt voor 4-6, maar dichterbij dan 6-8, treffers van Remco Schraa en Harmen Brouwer, komt de thuisclub niet. Dan is eigelijk al wel duidelijk waar het aan schort bij de Garipers: ze hebben te veel kansen nodig om tot scoren te komen. Harich blijkt ook geen wonderploeg, maar ze zijn net iets gedegener dan de thuisclub, ze scoren makkelijker en dus frequenter. Op 6-10 is het gat al vier punten en op 6-12 is het in feite game over. Goed, er is nog tijd genoeg om een en ander recht te zetten, maar gezien het voorafgaande lijkt dat niet echt waarschijnlijk. Er rest V en V in feite niet ander dan ‘damage control’, het beperken van de schade. Dat lukt redelijk, maar als de scheids voor de rust fluit, staat het 9-13 en er moet in de tweede helft heel wat gebeuren wil V en V nog echt terugkomen.

tweede helft
Dat perspectief wordt er niet florissanter op als Harich er meteen in het begin van dat tweede bedrijf twee keer op rij scoort: 9-15.  Yfke Weidenaar is ondertussen ingevallen voor Mathilde van der Zee, een wissel die nog een paar keer plaatsvindt. Vroeger kon dat niet, maar nu dus wel, nog even en je kunt constant doorwisselen, wie weet. Het is Harmen Brouwer die V en V met een onvervalst ’twaspan’ op 11-15 zet, maar het is niet genoeg, ook niet als Martha van der Kooi met een onwaarschijnlijke treffer er 12-15 van maakt. Nu moet V en V doordrukken ben je geneigd te denken, maar daartoe ontbeert de thuisclub de aanvallende power en de schotkracht in de korfzone. Ziet ook coach Ron Berkenbosch, die gehurkt naast mij zit en die voortdurend bezig is zijn team verbaal te begeleiden. Maar zijn positivisme heeft niet het gewenste resultaat, zijn ploeg komt in feite kwaliteit te kort, met name in de breedte, de scores moeten van te weinig spelers komen en als die niet allemaal even ’tûk’ zijn, wordt het lastig.

slotfase
De klok staat op 21 als Harmen Brouwer er 13-16 van maakt, maar Harich antwoordt met drie treffers op rij: 13-19. Harmen Brouwer heeft opnieuw een fraai ‘Doppelpack’ in de aanbieding maar, het zet onvoldoende zoden aan de dijk om de slotfase nog echt spannend te maken. Arjen Brander, hij loopt rond met een pijnlijke grimas en Jan Jacob van der Zee, hij is duidelijk niet op schot op deze paaszaterdag, worden vervangen door Pieter de Jong en Roel Schipper, maar dat is een noodgreep, zij kunnen het tij niet keren, al slagen ze er wel in beiden zich op het scoreformulier te schieten. En dat brengt de eindscore op 17-22. Geen veegpartij dus, maar wel degelijk een verdiende zege voor de gasten uit Harich. Voor V en V breken spannende tijden aan, er moeten punten worden gepakt om verder onheil te voorkomen. Degradatie dreigt en dat betekent dat alles op alles zal moeten worden gezet. Het kan allemaal nog wel, maar dan zal er gewonnen moeten worden, zo simpel is het.

Binne Kramer