F’jes winnen gemakkelijk

GARYP – De F1 en de F2 van V en V hebben zich zaterdag helemaal kunnen uitleven op de korf. Ze speelden naaste elkaar tegelijkertijd tegen respectievelijk De Lauwers en Veenwouden. Maar die beide opponenten waren totaal geen parij voor de ontketende Garipers. De F1 won met 2-0 en de F2 deed daar nauwelijks voor onder: 15-0. Spannend werd het dus niet echt en je moet je afvragen of de indeling wel helemaal klopt.

Dubbele walk over voor V en V F’jes

Zaterdag zat ik op het korfbalveld in Garyp naast een zeer geïnteresseerde toeschouwer. Niet zozeer een korfbalkenner schatte ik in, ik ken hem als voetbaltrainer, maar wel een sportliefhebber. Samen keken wij naar de F’jes van V en V, in casu de F1 tegen De Lauwers en de F2 tegen Veenwouden. En samen waren we het erover eens dat in beide wedstrijden het verschil te groot was, véél te groot zelfs. In Gariper voordeel, maar dat was voor ons beiden niet echt belangrijk. We vroegen ons in alle gemoede af of dit voor beide ploegen nou nog wel leuk was, hier was immers geen sprake van een wedstrijd. Maar onder het genot van een kop warme koffie, het was koud zaterdagmorgen, bedachten we een tamelijk ludieke en dus onconventionele oplossing. “At wy no ris dy beide goede ploegen tsjin elkoar spylje lieten en dy oare twa ek, soene se dan net folle mear wille hawwe?” Die laatste vraag was zuiver retorisch, hem stellen, met andere woorden, was hem beantwoorden. We hebben het maar niet luidop geopperd bij de betrokkenen, zoiets is in het door regels beheerste korfbal, in de meeste andere sporten trouwens ook, zoiets als vloeken in de kerk. Voor de goede orde: die regels zijn nodig als je een competitie wilt organiseren en, nogmaals voor diezelfde goede orde, de regels zijn niet bedacht door de mensen die hier in Garyp de zaak leidden en ze dus moesten uitvoeren. Maar wij vroegen ons af of dit nou wel de bedoeling was van korfbal op F’jes- niveau. We vroegen ons af wie hier nou wat van leerde. Er werd aan alle korfbalregels voldaan, maar een aantal laten we zeggen meer pedagogisch getinte basisvoorwaarden werd onder het kunstgras gemoffeld. Kortom, deze ploegen zaten duidelijk in een verkeerde poule, of een veel te sterke of in een veel te zwakke. En juist op dit beginnersniveau zou je daar veel meer rekening mee moeten houden. Vonden wij.

wedstrijd
Ik zit tussen de beide velden in, ik hoef me maar een kwartslag te draaien om de naastliggende ontmoeting te kunnen zien. Maar eigenlijk zijn een paar minuten genoeg om te constateren dat V en V op beide velden oppermachtig is. De ene na de andere bal vliegt door de korf en de tegenstanders komen er niet of nauwelijks aan te pas, sterker nog, ze komen nauwelijks aan de bal. Wat mij opvalt is de blijmoedigheid waarmee beide underdogs, De Lauwers en Veenwouden, in hun lot berusten. Maar dit zijn ‘absolute beginners’ de meesten hebben nog geen idee van korfbal als teamsport. ‘Lekker balje’ is het credo en juist daar komen ze op deze manier niet aan toe.

anders
Bij V en V is dat allemaal anders, daar kunnen de meesten al prima omgaan met de basisprincipes als gooien en vangen en daar weten ze wat ze in de verdediging moeten doen. En daar hebben ze duidelijk al een aantal uren schottraining in de handen, want de ene na de andere bal rolt door de korf. Ja, en dan gaat het hard natuurlijk. De F1 wint uiteindelijk met 20-0 (!) en de F2 doet daar maar nauwelijks voor onder: 15-0. En juist die nul spreekt boekdelen, korfbalwedstrijden moet je, zeker in de jeugd, eigenlijk niet met nul verliezen, ook al is je tegenstander een klasse beter. Dus: ik kom nog een keer terug als die F’jes een tegenstander treffen die min of meer gelijkwaardig is. Niet om ze te zien verliezen, want dat maakt mij als objectieve toeschouwer helemaal niets uit, maar gewoon om te kijken wat ze nu echt al kunnen, hoe goed ze zijn onder druk. Niet dat ik daar aan twijfel overigens, want aan de V en V opleiding mankeert het niet, dat heb ik al bij eerdere gelegenheden ondervonden. Maar dat zal bij Veenwouden en de Lauwers niet anders zijn, alleen moet je F’jes de tijd geven om het te leren. En dat geldt voor alle sporten.

Binne Kramer