Frigro schotvaardiger dan V en V

BURGUM – In sporthal De Wetterstins troffen zaterdagmorgen de D-teams van V en V en Frigro uit Gerkesklooster/Stroobos elkaar. Dat werd een heerlijke pot korfbal waar twee ploegen elkaar lekker lieten korfballen en waarin liefst 24 treffers vielen, gezien het spel lichtelijk onevenwichtig verdeeld. Het tempo lag hoog, er werd uitstekend gecombineerd aan beide kanten en scheidsrechter Miranda Veenstra hoefde maar mondjesmaat in te grijpen voor een overtreding. Die waren nauwelijks.

Attractieve wedstrijd in hoog tempo
Nee, over een gebrek aan aanstormend talent hoeven ze zich noch bij V en V, noch bij Frigro zorgen te maken. Gelet op de wedstrijd van zaterdagochtend tussen de D-teams van deze beide verenigingen, moeten er over een aantal jaren genoeg spelers voorhanden zijn om de vorige generatie op te volgen. Het duel in sporthal De Wetterstins was het aanzien meer dan waard en het was duidelijk te zien dat beide ploegen al de nodige stappen op weg naar een succesvolle korfbalcarrière hadden gezet. Het was een één-vakswedstrijd, dus vier tegen vier met twee korven, maar geen middellijn. Meestal levert dat lekkere snelle duels op en veel kansen, met als gevolg redelijk veel treffers. En de ontmoeting tussen de thuisclub uit Garyp en de gasten uit Gerkesklooster/Stroobos maakte daarop geen uitzondering. Het aanzien meer dan waard, gadegeslagen door het inmiddels overbekende ‘omsittend laach’, dat zich voorbeeldig gedroeg. Ja, waarom zouden ze ook niet, immers, de beide ploegen deden hun stinkende best, van overtredingen was nauwelijks tot geen sprake en de scheidsrechter had haar taak op de juiste manier ingeschat. Wat mij als relatief objectieve toeschouwer steeds weer opvalt bij jeugdwedstrijden is, dat er toch verbazend veel talent rondloopt op de velden en in de sporthallen. D-pupillen zijn toch allemaal behoorlijk jonge meisjes en jongens, maar als je ziet hoe goed de meesten al kunnen spelen, of het nu voetballen of korfballen betreft, dat zijn de beide sporten die ik het vaakst zie, dan moet het haast wel goed zitten wat betreft de continuïteit. De wedstrijd waar ik op deze zaterdagochtend naar zit te kijken, is daar een treffend voorbeeld van.

heerlijk warm
Buiten is het koud en een tikje guur, maar wat wil je, we schrijven de eerste december, de meteorologische winter begint vandaag. Bovendien heb ik de keuze uit buitensport en zaalsport om naar te gaan kijken. Vroeger maakte mij dat niet zoveel uit, ik had zelden last van de kou, maar dat is heden ten dage toch wel wat anders. En daarom zit ik hier, in de sporthal naast zwembad De Wetterstins, om te gaan kijken naar een jeugdwedstrijd korfbal, in casu de ontmoeting tussen de D-teams van V en V en Frigro. De Garipers heb ik wel eens vaker zien spelen, Frigro, dat moet even geleden zijn. De wedstrijd staat onder leiding van Miranda Veenstra, eerste team-speler van V en V 1 en met die achtergrond natuurlijk prima in staat om zo’n jeugdwedstrijd in goede banen te leiden. Dat zal ze dan ook doen. Ze treft twee coaches die in principe enkel oog hebben voor hun team, de een wat nadrukkelijker dan de ander. Maar met de leiding bemoeien ze zich niet en zo hoort het ook.

opening
Het zijn de gasten die het bal openen met twee gave treffers op rij: 0-2. De thuisclub komt middels een treffer van Thiemen terug tot 1-2. Maar daarna is het weer Frigro dat het scorebord in beweging houdt met een ‘Doppelpack’: 1-4. Frigro is in die openingfase de betere ploeg, de gasten combineren sneller en zuiverder en bovendien hebben ze minder kansen nodig om te scoren. Die 1-4 is wel degelijk illustratief voor wat er binnen de lijnen gebeurt. Bij dat overwicht komt dan ook nog eens dat Frigro sterker is onder de korven, de gasten hebben wat meer lengte en fysieke kracht. Maar de echte uitblinkers bij de ploeg uit Gerkesklooster/Stroobos zijn twee meisjes. De een is een meisje met prachtig rood haar en zij maakt met haar pittige spel, grote duelkracht en overzicht een uitstekende indruk. De andere is een heel ander type, klein en getooid met twee onvervalste paardenstaarten, echte bobtails en zij compenseert haar gebrek aan lengte met een inzet en spelopvatting om vingers en duimen bij af te likken. En zij beiden krijgen genoeg steun van hun ploeggenoten om zich naar hartelust te kunnen uitleven. V en V doet daar trouwens niet echt veel voor onder, ook bij de ploeg uit Garyp loopt meer dan genoeg korfbalvermogen en -talent rond om stevig tegenspel te bieden. Maar voorlopig hebben ze de handicap dat ze tegen en een 1-4 achterstand op moeten boksen. Toch staat er even later middels een tweetal doelpunten van Klaas, 3-4 op het scorebord. Dan is het de beurt aan het meisje met het rode haar, haar 3-5 betekent dat haar ploeg opnieuw een marge van twee treffers in de rug heeft. Karel zorgt er voor dat V en V de aansluiting houdt, maar de ‘red haired lady’ herstelt de marge: 4-6. De rust komt bij 6-7 en dat betekent dat de wedstrijd nog zeker niet gespeeld is, V en V is vrij aarzelend begonnen, maar heeft zich in de loop van deze eerste helft knap in de wedstrijd geknokt.

tweede helft
De vraag is nu natuurlijk of V en V de wedstrijd kan laten kantelen, een aanzet daartoe heeft de ploeg van coach Mathilde van der Zee al laten zien in het slot van het eerste bedrijf, of dat Frigro opnieuw het heft in handen neemt en de wedstrijd definitief in het slot gooit. Het lijkt op dat tweede scenario uit te draaien, als de gasten drie keer op rij scoren meteen in het begin van deze tweede helft: 6-10. Jan kan V en V weer een treffer bezorgen, maar dat is onvoldoende, zeker als de gasten daarna uitlopen naar 7-13. Opmerkelijk is dat bij V en V, dat nu toch wel een substantieel gat voor de kiezen krijgt, niemand het bijltje erbij neergooit, integendeel, Mattie en Karel zorgen er met 9-13 voor dat het gat, met wat fantasie, dat wel, overbrugbaar blijft. En als Niels er 10-13 van maakt gloort er zelfs weer hoop in de Gariper gelederen. Maar dat blijkt ijdele hoop, want het is Frigro dat dit attractieve en kwalitatief prima duel beslist met 10-14. Die overwinning voor de gasten is zonder meer terecht, maar V en V hoeft zichzelf niets te verwijten, de ploeg heeft zijn best gedaan, heeft naar vermogen gespeeld en heeft er in ieder geval voor gezorgd dat het van de eerste tot en met de laatste minuut spannend is gebleven, een echte wedstrijd. Dat vindt coach Mathilde ook, getuige het feit dat ze haar spelers na afloop ondanks de nederlaag complimenteert.

Binne Kramer

https://www2.rtvkanaal30.nl/sport/15-korfbal/3248-frigro-schotvaardiger-dan-v-en-v.html