It liket sa makkelijk

BURGUM – ‘It liket sa makkelijk’, dat was een meermaals gehoorde verzuchting langs de kant van de speelvloer van sporthal Westermar in Burgum, woensdagavond. Daar gaf Erwin Zwart een clinic voor de B en C junioren van V en V uit Garyp. Het is altijd een feestje om een echte professional bezig te zien, en ook al kent het korfbal geen officiële beroepsspelers, deze Erwin Zwart is wel de hele dag met sport bezig en dus is hij professional. Van hem, hij speelt bij Leagueclub LDODK ‘koene se noch wat leare’.

‘Meneer, kunt u het even voordoen’?
Woensdagavond was een groep van zo’n 25 korfballers uit de categorie B en C- junioren van V en V uit Garyp naar sporthal Westermar in Burgum gekomen. Immers, daar zou Erwin Zwart, een van de topspelers van league club LDODK uit Gorredijk/Terwispel, een clinic geven. En daar wilden deze meisjes, meiden eigenlijk, en een paar jongens, wel voor komen, ondanks het wat ongelukkige tijdstip. ‘Under iten’, eigenlijk is dat een soort doodzonde op het Friese platteland, maar voor een echte korfbaltopper maakte men graag een uitzondering uiteraard. En, het dient gezegd, het was de moeite waard, zoals het eigenlijk altijd loont om een echt prof bezig te zien. ‘Meneer, kunt u het even voordoen’, was de vraag en Erwin Zwart was natuurlijk niet te beroerd om even te laten zien hoe het eigenlijk moet. Je zag de bewonderende blikken van de jongelui als hij weer uiterst soepeltjes de bal uit alle hoeken en gaten in het mandje legde of een verdediger in alle mogelijk luren legde. ‘It liket sa makkelik’, was de verzuchting vanaf de zijlijn waar een aantal senior-V en V’ers het gebeuren gadesloeg. Ja, als je iemand als Erwin Zwart bezig ziet komt het allemaal ‘uit de losse pols’, kost het helemaal geen moeite.

natuurlijk
Erwin Zwart is nog middenin een broodje, ‘it is wat in frjemde tiid, mar ik bin it wol wend hear’, als hij mij begroet in sporthal Westermar in Burgum. Ik ben uitgenodigd en dit soort dingen vind ik altijd een feestje. Een topsporter die zich bezig houdt met kinderen, B en C junioren in dit geval. Ik ben altijd heel benieuwd naar niet alleen wat hij doet, maar ook en vooral hoe hij het doet. Maar het geven van een clinic is deze Erwin Zwart wel toevertrouwd. Hij gaat op een manier met deze jongelui om alsof hij nooit anders heeft gedaan, hij zou een uitstekende sportleraar zijn denk ik,nee, dat weet ik wel zeker. Een natuurlijke manier van doen, en dat met zijn vaardigheden, kennis en uitstraling. Een ideaal uithangbord voor het korfbal, ik heb ooit André Kuipers hetzelfde zien doen en in doen en laten heeft deze jongste van de twee Zwart-broers wel wat van het korfbalicoon uit Britsum.

oefenstof
Opvallend is vooral de manier waarop hij deze jongelui benadert, zonder flauwekul, hij speelt geen vedetterol, hij is zichzelf en kinderen, nou kinderen, er zijn er bij die dat stadium wel zo ongeveer achter de rug hebben, pikken dat feilloos op. Hij laat ze vooral bewegen, de instructiemomenten zijn tot een minimum teruggebracht en er ontgaat hem in de immense sporthal maar heel weinig. Wat mij opvalt is dat ze het allemaal met één keer uitleg begrijpen, terwijl er toch best ingewikkelde oefeningen bij zijn. Maar alles gaat up tempo en er wordt veel gelachen, maar ondertussen ook hard gewerkt. Het grote voordeel is natuurlijk van zo’n professional, dat hij alles wat hij wil ook kan voordoen. Dat stimuleert, dat daagt de kinderen uit, heel belangrijk voor een geslaagde training. Erwin Zwart is daarnaast ook nog eens niet te beroerd om ondertussen handtekeningen uit te delen aan de groep pupillen die na hun training vanonder de douche komen kijken. Mooi is ook dat hij deze clinic in feite tweetalig geeft. Op bepaalde momenten gaat hij soepel over van het Nederlands in het Frysk. Als je het hoort lijkt het allemaal toevallig, maar ik denk dat er wel degelijk een vooropgezet plan achter zit. Het komt heel organisch over, en geen van de jongelui lijkt het te merken. Dat is trouwens toch een opvallend aspect van deze clinic, het gaat allemaal heel soepel, het is voor zover ik dat kan beoordelen, heel persoonsgericht. Met andere woorden, hij past zijn training moeiteloos en naadloos aan op wat zijn pupillen kunnen. Niet te moeilijk dus, maar wel met voldoende uitdaging om het interessant te maken voor deze leeftijdsgroep. En uiteraard wordt de sessie die iets meer dan een uur duurt, afgesloten meteen ‘partijtje’. Ook bij de indeling zie je de vakman die Erwin Zwart inmiddels is, hij verdeelt de groep zo dat het een heterogeen groepje wordt, maar ook weer homogeen genoeg om te voorkomen dat bepaalde nog wat jongere en minder grote kinderen ‘ondersneeuwen’. Na afloop een kort praatje en uiteraard wordt er nog even een groepsfoto gemaakt. En een onvervalste ‘selfie’ daar kun je tegenwoordig niet zonder. Al met al een zeer geslaagde clinic waarvan de deelnemers het nodige hebben kunnen opsteken.

Binne Kramer

 

http://www2.rtvkanaal30.nl/index.php/sport/korfbal/13798-it-liket-sa-makkelik