Korfballes van een professional

GARYP – De D, C- en B-teams van korfbalvereniging V en V uit Garyp kregen woensdagavond les van een heuse international. Niemand minder dat LDODK-speler Erwin Zwart gaf de jeugdige V en V’ers een clinic. Ze kregen dus eigenlijk les van een professional, want dat mag je Zwart in feite wel noemen. Hij kan uiteraard uitstekend korfballen, maar hij is ook nog eens een speler die jeugdige korfballers aanspreekt en die ze wat kan leren. Een leerzaam uurtje dus voor Gariper jeugd.

Erwin Zwart doceert
Ik heb hem al een paar keer bezig gezien bij clinics voor de jeugd, maar het blijft altijd leuk en interessant om iemand als Erwin Zwart, sterspeler van LDODK uit Gorredijk, bezig te zien met een groep jongelui. De D, C- en B-aspiranten van V en V uit Garyp in dit geval. En dat betekende dat zo tegen zessen een groep van z’n 20 jongelui zich rondom Erwin Zwart verzamelde om te horen wat ze allemaal moesten doen. Want in hun eigen beleving konden ze natuurlijk allemaal geweldig korfballen, maar Erwin Zwart maakte hen duidelijk dat er nog van alles te leren en te verbeteren viel. Hij kan dat, hij heeft het ‘in de vingers’.

prima
De omstandigheden zijn prima op deze woensdagnamiddag, het is een beetje frisjes, maar ‘gelukkig wel droog’. En af en toe schijnt zelfs een bleek zonnetje tussen de hardnekkige bewolking door. Uitstekend korfbalweer. Erwin Zwart heeft al even dag gezegd tegen een aantal oude bekenden, hij is hier al vaker geweest en ook al een paar keer in sporthal Westermar in Burgum, dus hij weet ongeveer wat hij voor zich zal krijgen. En om even voor zes zijn ze er allemaal, een stuk of 20 jongelui die het wat klantonvriendelijke uur voor lief hebben genomen. En natuurlijk hebben ze het traditionele ‘omsittend laach’ meegebracht. Maar die staan en zitten achter de omheining en ze mogen zich nergens mee bemoeien. Dat is voor sommige moeders uiteraard een onmogelijke opgave, maar hinderlijk is dat niet. Erwin Zwart inspecteert eerst even de troepen en hij legt en passant uit wat de bedoeling is, wat er moet gebeuren op deze woensdagavond op het Gariper kunstgras. De warming up bestaat uit een spelletje, een soort stoelendans met ballen, met andere woorden: er zijn mee dansers dan ballen en wie geen bal verovert en dus niet scoort is ‘af’. Je kunt van te voren, als je de verhoudingen een beetje kent, tot op een haar nauwkeurig voorspellen wie er zullen overblijven. En inderdaad, dat zijn na een aantal voorronde ‘die twee meisjes’. Maar het gaat uiteraard niet om het winnen, maar om de beweging, het opwarmen van de spieren.

korfbaltechniek en -tactiek
Als iedereen warm is en de eerste laag kleding is verwijderd, kan het eigenlijke korfbal gedeelte beginnen en dat is een mix van techniek en tactiek. De techniek gaat over vangen, gooien en schieten, de tactiek over vrijlopen, passen en scoren. De meesten van deze jongelui hebben de eerste beginselen van het korfbal al ruimschoots onder de knie en dus gaat Erwin Zwart ‘schaven’, het op onderdelen verbeteren van de techniek van gooien en vangen en uiteraard het schieten vanuit verschillende hoeken. Het gebeurt allemaal ‘up tempo’, hij roept af en toe ’tutti gruppi’ bij elkaar om even kort te evalueren en de nieuwe oefening uit te leggen. Dat duurt nooit lang, deze jongelui zijn niet gekomen om alleen maar stil te staan en te luisteren, ze willen bewegen, ze willen spelen: ze willen korfballen. Het is leuk om te zien hoe met name de jongens, ze zijn getalsmatig zwaar in de minderheid, het maar moeilijk vinden om bij een oefening met z’n drieën niet meteen elke bal te schieten. Een van de moeders achter mij ziet het met lede ogen aan, maar haar zoon blijft elke bal die hij in z’n handen krijgt schieten op de korf. De meeste meisjes doen dat beter, slimmer, tûker dus ook. En dus winnen de meisjesgroepen telkens dit spelletje, want ook deze oefening is in spelvorm gegoten. En uiteraard wordt ook deze clinic afgesloten met een ‘partijtje’.

leerzaam
Het is moeilijk om de resultaten daadwerkelijk te meten, maar zo’n clinic is niet alleen hartstikke leuk om te doen, én naar te kijken trouwens, maar ook erg leerzaam. Het onderstreept nogmaals dat jongelui van deze leeftijd ondanks andere geluiden, wel degelijk wil lopen, rennen en spelen. En als er dan ook nog eens een aansprekende international voor de groep staat die enthousiasmeert en motiveert, dan gaat het dubbelop. Deze jongelui zullen zich deze avond met Erwin Zwart, tegenwoordig heet dat een ‘meet and greet’, waarschijnlijk nog lang blijven herinneren. En als ze hem op tv bij een interland bezig zien, zullen ze tegen elkaar zeggen: “dêr hawwe wy in clinic fan han.”

Binne Kramer

http://www2.rtvkanaal30.nl/index.php/sport/korfbal/17084-korfballes-van-een-professional