LDODK 3 te sterk voor V&V 2

BURGUM – Weggespeeld werd V en V 2 zaterdagavond zeker niet door tegenstander LDODK 3 uit Gorredijk, maar het was wel duidelijk wie de betere ploeg was. De eindstand van 18-24 gaf wat dat betreft de verhoudingen prima weer. Niettemin werd het een wedstrijd die het aanzien wel waard was, zeker omdat V en V alles uit de kast haalde om de Gerdyksters bij te benen. Dat lukte redelijk, maar de nederlaag kon al die geïnvesteerde energie niet afwenden.

V en V 2 kan LDODK 3 niet aftroeven
In de competitie maakt V en V 2 samen met De Wâlden 3 en LDODK 3 de dienst uit, met dien verstande, dat het de ploeg uit Gorredijk is die koploper is. Eigenlijk doet de rest van de teams daar onder niet meer mee om de prijzen. En dus was het er V en V 2 zaterdagavond in sporthal Westermar in Burgum veel, zo niet alles aangelegen om LDODK 3 te verrassen. Want dat die ploeg over de meeste kwaliteit in deze poule beschikt was allang duidelijk. Dat lieten ze ook zien in dit duel dat het aanzien meer dan waard was, al was het alleen maar vanwege de 42 treffers die te bewonderen vielen. En er waren hele mooie bij, memorabele ook, zoals die ene van Jaap Jan van der Molen, een schitterend uitgevoerde doorloopbal. De maker kwam speciaal even naar mij toe om te vragen of ik het wel allemaal goed had gezien. Geintje uiteraard, maar Van der Molen grossiert nu eenmaal niet elke wedstrijd in treffers, maar deze hele mooie wilde hij toch wel graag bijschrijven op zijn cv. Maar eigenlijk was al vrij snel duidelijk hoe de verhoudingen binnen de lijnen lagen op deze vroege zaterdagavond in de Westermar. Bij LDODK ging het allemaal wat sneller, zuiverder en scherper en bovendien hadden de gasten aanmerkelijk minder kansen nodig om tot scoren te komen. Eigenlijk puur een kwestie van kwaliteitsverschil, het verschil tussen goed en heel goed. En dus moest V en V proberen om het spel van de Gerdyksters zoveel mogelijk te ontregelen aan de ene kant en aan de andere kant zelf optimaal gebruik maken van de eigen sterke punten. Dat waren met name de inzet en de vechtlust en daarmee kwamen de Garypsters een heel eind. Maar niet ver genoeg, uiteindelijk zegevierde die kwaliteit toch. Maar toen hadden de toeschouwers een wedstrijd gezien die qua amusementswaarde prima scoorde.

eerste helft
De wedstrijd staat onder leiding van Andries van der Meer uit Trynwâlden en hij leidt dit duel strak en zonder flauwe kul. Slakken en het bijbehorende zout, daar doet Van der Meer niet aan, maar hij accepteert geen al te nadrukkelijke en openlijke afkeuring van zijn fluitbeleid. Hij past eigenlijk naadloos in het geheel van dit duel dat af en toe behoorlijk pittig is, maar nooit over de schreef gaat. Als hij de ontmoeting heeft laten beginnen is het LDODK dat meteen de toon zet, al na enkele tientallen seconden staat het 0-1. Pas als de gasten er 0-2 van hebben gemaakt, kan Mathilde van der Zee wat terugdoen: 1-2. Na de 1-3 wordt het 2-3 door Jaap Jan van der Molen en 3-3 door Anja Lont. Dan is V en V op gelijke hoogte, maar als je goed kijkt weet je welke ploeg hier de lakens uitdeelt. Na 3-4 wordt het niettemin 4-4, een oogstrelende treffer van opnieuw Mathilde van der Zee. LDODK neemt het heft weer in handen met 4-6, maar ook nu heeft V en V het ‘Anschlusstor’ in petto: 5-6 door Sytze Brouwer. En eigenlijk, moet je achteraf concluderen verliest V en V in de volgende tien minuten de wedstrijd. LDODK slaat een gat naar 5-9 door drie doelpunten op rij en op 7-11 is die marge van vier er nog altijd. Roel Schipper tekent voor de enige V en V-treffer in die fase. De eindstand in deze eerste helft wordt bepaald op 9-13, met Gariper treffers van Jaap Jan van der Molen, Sytze Brouwer en nogmaals Jaap Jan van der Molen. De stand biedt nog steeds ruimte voor hoop bij de thuisclub, maar ik heb er toch een hard hoofd in moet ik zeggen, het gaat bij de gasten allemaal net even wat makkelijker, hun baltempo ligt hoger en ze bewegen ook meer en beter zonder bal. Maar we hebben nog een helft.

tweede helft
Die begint met de veertiende goal voor de gasten en na 10-14 is het Anja Lont die met haar 11-14 er voor zorgt dat de wedstrijd ook echt een wedstrijd blijft. Dat perspectief vervaagt toch weer een beetje als het 11-16 wordt. Sytze Brouwer is goed voor 12-16 en de 13-17 is van Evert Duipmans. Met nog 14 minuten op de klok wordt het 13-18 en daarmee zijn de kansen voor de thuisclub wel zo’n beetje vervlogen lijkt mij. Roel Schipper zorgt voor 14-18, maar daarna drukt LDODK even door naar 14-21. Mathilde van der Zee en Evert Duipmans brengen wat kosmetische aanpassingen aan in de stand (16-21), maar het is duidelijk dat de wedstrijd is gelopen. Pas met 17-23 kan Sytze Brouwer weer wat terugdoen en het is Evert Duipmans die de eindstand mag bepalen op 18-24. V en V verliest, maar hoeft zichzelf weinig te verwijten, LDODK was simpelweg de betere ploeg en op de zege is dan ook weinig af te dingen. Hoog tempo, veel doelpunten en dus: leuke wedstrijd om naar te kijken!

 

Binne Kramer

http://www2.rtvkanaal30.nl/index.php/sport/korfbal/16174-ldodk-3-te-sterk-voor-v-en-v-2