Lekker veel doelpunten bij V en V A1-LDODK A3

GARYP – ‘Eerlijk zullen we alles delen’ was er vrijdagavond in Garyp niet bij in de wedstrijd tussen V en V A1 en LDODK A3. De uiteindelijke 23 treffers werden tamelijk ‘oneerlijk’ verdeeld: 18-5. Dat zou een regelrechte walk over, dan wel een enorme veegpartij veronderstellen, maar daar was geen sprake van. Integendeel, het werd een wedstrijd die het aanzien meer dan waard was en waarbij slechts één aspect van het korfbal bij V en V duidelijk beter vertegenwoordigd was: het scoren!

V en V beloften prima op schot
Officieel heten ze A junioren, maar persoonlijk vind ik de van oorsprong Vlaamse benaming ‘beloften’ veel meer in overeenstemming met het karakter van zo’n oudste juniorenploeg. Immers, dit zijn de aanstormende talenten, van hen moet het over een of twee jaar komen waar het de aanvulling dan wel de vervanging van het eerste team betreft. Vandaar het begrip ‘beloften’, dat bovendien een klein vleugje mysterie in zich bergt. Immers, het valt nooit met zekerheid te voorspellen of deze beloften, deze A junioren, het in zich hebben om het inderdaad tot de hoogste teams van een vereniging te schoppen, gooien in dit geval. Maar van sommigen kun je zien dat ze zonder meer het talent en de mentale grondhouding hebben om ooit in het eerste te kunnen spelen. Voor dit A 3 team van LDODK zal het een stuk moeilijker zijn dan voor de A 1 van V en V. Voor dat je in het eerste van de leagueploeg uit Gorredijk speelt, moet er heel wat gebeuren, dan moet je bijna uitzonderlijk getalenteerd zijn. Zoals gezegd ligt de lat voor de V en V beloften behoorlijk wat lager, al zou het mij niet verbazen dat er een paar van hen misschien ooit wel voor een Friese topclub zullen komen te spelen. Waarmee maar gezegd wil zijn dat V en V A1 over echt opvallend veel talent beschikt. Het is lang een meidenploeg geweest, met slechts een enkele jongen daartussen, nu zijn het er drie en zij geven aan dit team de broodnodige verscheidenheid en toch ook wel fysieke kracht.

eerste helft
Het is Brecht Plantinga die de score opent, al duurt dat even, als scheidsrechter Pieter de Jong voor het eerst heeft gefloten. LDODK komt terug, maar het is Lianne Bosma die haar team weer op voorsprong schiet: 2-1. Als vervolgens  Oebele Herder, een van die talenten waar ik het hierboven over had, er 3-1 van maakt, lijkt dat alvast een opmaat voor een overwinning voor de thuisclub. LDODK is niet echt veel minder, maar de gasten hebben meer moeite om in scoringspositie te komen. En bovendien zijn hun doelpogingen een stuk minder efficiënt dan die van de ploeg uit Garyp. Niettemin wordt het 3-2 en dat betekent dat er op dat moment nog van alles mogelijk is. Dat wordt anders als opnieuw Brecht Plantinga en Oebele Herder de marge vergroten naar 5-2. De gasten hebben de handen vol om het hoge tempo dat V en V voorlegt bij te houden en onder de korven heerst de thuisclub nadrukkelijk. Lianne Bosma en Etta Kootstra zorgen er met 7-2 voor dat V en V richting rust gaat met een toch redelijk riante voorsprong. Na de 7-3 van LDODK gaat V en V onverdroten verder met scoren en opnieuw zijn het Lianne Bosma en Brecht Plantinga die voor de treffers zorgen: 9-4. De rust komt bij 10-4 en het is Etta Kootstra die voor de dubbele cijfers zorgt. Het is nog altijd heerlijk weer, ook al ‘nijgt de zon zo langzamerhand ter kimme’, zoals, ik weet even niet meer welke, dichter het ooit uitdrukte. Ik heb mooi even de tijd om de boekhouding bij te houden en na te beschouwen over wat ik in deze eerste helft heb gezien. Wat ik in ieder geval gezien heb, merendeels tussen de regels door, is de hand van trainer/coach Jellie Jelsma. Ze coacht zoals ze vroeger zelf speelde: altijd voluit, ‘net te benaud’ en volgens een goed doordacht tactisch plan. En dat maakt dat dit beloftenteam van V en V een prima ploeg is om naar te kijken, er wordt een hoog tempo gespeeld, er is een bepaalde hiërarchie in het team en de juiste spelers komen voor de korf om de kansen af te maken. Korfballen vanuit een gedachte met een even belangrijke rol voor iedereen, dat is wat je ziet als je dit V en V A1 ziet spelen. Tegenstander LDODK moet het veel meer hebben van opportunisme, van kansen die zich voordoen door fouten van de tegenstander. En bovendien beschikken de gasten niet over een paar schutters van het formaat waarvan er bij de thuisclub een aantal rondloopt. Qua uitslag is de wedstrijd al gespeeld, maar ik ben toch wel benieuwd of V en V dit hoge tempo en deze scorings-frequentie kan vasthouden.

tweede helft
Martine Plantinga en Etta Kootstra zorgen voor 12-4 en na de 12-5 van de gasten voeren de Garipers het saldo op naar uiteindelijk 18-5 door treffers van achtereenvolgens Lianne Bosma, Ilse Bosma (2), Oebele Herder, Jan Peenstra en Martine Plantinga. Een duidelijke overwinning van de V en V beloften op een LDODK dat best goed speelde, maar op één onderdeel tekort kwam tegen V en V. Maar dat was toevallig wél een cruciaal onderdeel van het korfbal, namelijk het maken van doelpunten. Vandaar dat het verschil behoorlijk hoog opliep. Maar voor de goede orde: de gasten werden in feite op geen enkel moment in de wedstrijd van het veld gespeeld. En dus bleef het een echte wedstrijd tussen twee goede ploegen, waarvan de een wat beter was dan de ander.

Binne Kramer 

https://www2.rtvkanaal30.nl/sport/15-korfbal/2490-lekker-veel-doelpunten-bij-v-en-v-ldodk.html