Oerterp 1 – VenV 1

GARYP – Na de nederlaag in de openingswedstrijd tegen het veel te sterke Heerenveen, verloor V en V zaterdagavond in sporthal De Wier in Ureterp van het plaatselijke Oerterp. een nederlaag die terecht was, maar niettemin onnodig, de ploeg van coach Jap Jan van der Molen liet zich te gemakkelijk aftroeven door het niet betere, maar wel slimmere Oerterp. Tot 12-12 bleven de ploegen bij elkaar, maar daarna liet V en V toe dat de thuisclub het beslissende gaatje sloeg en dat konden de Garipers niet meer dichten.

Onnodige nederlaag voor V en V
Nul uit twee, dat is de wat mager ogende balans van V en V in de nog prille zaalcompetitie. De nederlaag in de openingswedstrijd tegen Heerenveen was regulier, de ploeg uit het Friese Haagje was een maatje te groot voor de Garipers, maar de nederlaag die de equipe van coach Jaap Jan van der Molen zaterdagavond in Ureterp tegen het plaatselijke Oerterp leed, viel in de categorie onnodig. V en V, met andere woorden, had er op z’n minst een gelijkspel uit moeten slepen. Moeten, maar ook kunnen, de mogeljkheden waren zonder meer voorhanden. Maar op de cruciale momenten lieten de gasten zich te gemakkelijk wegzetten, toonden ze niet genoeg body en mentale veerkracht om zich het aanzettende Oerterp van het lijf te houden.

mager
De eerste helft in deze door scheidsrechter Jan Visser prima geleide wedstrijd ging gelijk op en dat was cijfermatig, de ruststand was 6-6, maar ook qua spelbeeld. Beide ploegen werkten hard, maar de echte brille, het tandje extra was er niet, aan geen van beide kanten. Het was een pittig gevecht, maar de doelpunten waren toch tamelijk kostbaar, je verwacht van twee ploegen in deze klasse meer dan de wat mager ogende 6-6. Het gaf ook aan dat de beide aanvalslinies het moeilijk hadden met de respectievelijke verdedigingen. Er was veel gedoe in de korfzone, maar ruimte was daar merendeels niet voorhanden en dat betekende dat de dynamiek te snel uit de acties verdween en er een nogal statisch geheel overbleef. En omdat beide ploegen niet echt schutters van afstand in de gelederen hadden, was het zaak om dicht bij de korf te komen, inderdaad, daar waar het al zo druk was.

opening
Lianne Schimmel opent voor Oerterp en als Jisse van der Schaaf, hij is aanvallend de man waar het van moet komen, er 2-0 van maakt, weet V en V meteen waar het aan toe is. Dit wordt geen gemakkelijke opgave op deze zaterdagavond in sporthal De Wier. Dieke Hoekstra verkort de afstand tot 2-1, maar als Oerterp er 3-1 van maakt, moet V en V onder in de beugel om niet op een serieuze achterstand te worden gezet.

welkom
En dus is de 3-2 van Jacob Jan ‘Jay Jay’ van der Zee méér dan welkom. Na de 4-2 is het Sytze Brouwer die er 4-3 van maakt en na de 5-3 kan Roel Schipper vanaf de stip minimaliseren: 5-4. René Dijkstra lijkt Oerterp vlak voor de pauze aan een twee-puntsmarge te helpen, maar Dieke Hoekstra en Sytze Brouwer zorgen ervoor dat er bij rust een gelijke stand op het piepkleine scorebordje staat: 6-6. En eigenlijk is dat wel een juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen, want beide ploegen ontlopen elkaar niet veel, ik ben benieuwd hoe het in de tweede helft zal gaan, met andere woorden, welke van de beide opponenten erin zal slagen om zich op te werpen als winnaar.

evenwicht
In het begin van de tweede helft slaagt geen van beide ploegen erin zich een overwicht te verwerven, tot 12-12 blijft het steeds bij slechts één treffer, op 6-7 en 8-9 na wel steeds in Oerterps voordeel. Even lijkt Roel Schipper V en V een substantieel voordeel te kunnen bezorgen met zijn 6-8, maar op 8-8 heeft de thuisclub dat verschil al weer geëlimineerd. En dan wordt het spannend, ook al omdat het er op dat moment niet op lijkt dat een van de beide het meeste recht kan doen gelden op de uiteindelijke zege. Het tempo gaat omhoog, de amusementswaarde stijgt navenant en de dynamiek die het duel in de eerste helft vaak ontbeerde, is weer helemaal terug. Dat blijft zo tot 12-12, een strafworp van Sytze Brouwer.

pittig
Het wordt allemaal wat pittiger, maar scheidsrechter Jan Visser houdt het met zijn tamelijk stoïcijnse manier van leiding geven ogenschijnlijk simpel in de hand. Op 13-12 brengt coach Van der Molen Tiede Fokkema in het veld voor Roel Schipper, nadat even eerder Anja Lont het veld heeft moeten ruimen voor Mathilde van der Zee. Feit is dat V en V steeds vanaf 13-12 tegen een achterstand aankijkt en dat gaatje niet meer dicht krijgt. De 14-13 is van Mathilde van der Zee, maar Selma Boersma zorgt ervoor dat Oerterp opnieuw op twee punten komt: 15-13. Martha van der Kooi brengt de hoop terug bij de V en V supporters, maar daarna maakt Oerterp het geroutineerd af. En dat betekent dat er aan het eind een toch nog redelijk ruim ogende 18-14 op het scorebord staat. Een beetje geflatteerd, maar zeker niet onterecht, op de beslissende momenten was Oerterp scherper, een beetje vileiner ook dan de wat naïevere Garipers die zich naar mijn smaak wat te makkelijk lieten aftroeven. Als je gelijkwaardig bent, moet je er eigenlijk op z’n minst een gelijkspel uitslepen. Dat lukte niet en daarom overheerste na afloop de teleurstelling bij het team van coach Jaap Jan van der Molen en ook bij de V en V-supporters.

Doelpunten: Sytze 4, Roel 4, Dieke 2, Jan Jacob 2, Martha 1 en Mathilde 1