Olympia A1 wint in attractief duel van V en V A1

BUITENPOST – Het was jammer dat er niet meer publiek was komen kijken, zaterdagmiddag in sporthal De Houtmoune in Buitenpost. De thuisblijvers misten op deze manier een uitermate attractief duel tussen de A-junioren van Olympia uit Twijzel en V en V uit Garyp. De thuisclub nam vlot een behoorlijke voorsprong, maar toen de gasten zich eenmaal in de wedstrijd hadden geknokt, werd het een spannende en gelijkopgaande strijd tussen twee prima spelende ploegen. Olympia won uiteindelijk met 12-9.

V en V kan dramatisch begin net niet goedmaken
Op de keper beschouwd verloor V en V A1 zaterdagmiddag de wedstrijd tegen Olympia A1 al in het begin van de eerste helft. Toen zette de ploeg uit Twijzel de Garipers op een 6-1 achterstand en eigenlijk mocht je na afloop concluderen dat toen in feite de wedstrijd al beslist was. Maar: in de tweede helft kwam de ploeg van coach Jellie Jelsma sterk terug en op 8-9 ging V en V zelfs aan de leiding. Toen hadden ze een iets groter gat moeten slaan, maar dat kwam er niet van omdat Olympia zich herpakte en het commando in de wedstrijd resoluut overnam. Dat wedstrijdverloop bracht mee dat de weinige toeschouwers een duel kregen voorgeschoteld dat er qua amusementswaarde zijn mocht. Twee uitstekend spelende ploegen die elkaar om en om niet veel ontliepen. En dat alles werd geleid door een scheidsrechter die deed wat hij moest doen, namelijk deze wedstrijd leiden. Alleen als het nodig was greep hij resoluut in en dat betekende dat dit geheel vrijwel vlekkeloos verliep.

suterich
Buiten is het  wat hier te lande zo plastisch ‘suterich’ heet: ‘droech mei in spatsje rein’, noemt Piet P. dat. Donker en grijs dus, maar wat wil je, we zitten in de spreekwoordelijke ‘donkere dagen voor kerstmis’. Maar er wordt nog steeds gekorfbald en dat betekent dat ik kan gaan kijken in sporthal De Houtmoune in Buitenpost. Daar staat Olympia A1 tegen V en V A1 op de rol en dat lijkt mij een interessant duel. Van V en V weet ik dat ze een uitstekend team hebben, een paar jongens te weinig weliswaar, maar dat wordt gecompenseerd door een stelletje hartverwarmend fanatieke meiden, geleid door een coach die daar naadloos bij past: Jellie Jelsma. Zij traint ze ook en ik heb die trainingen wel eens live gezien, dat was op maandagavond vóór het zaalvoetballen, toen nog in de betreurde Westermar. Die trainingen gingen er behoorlijk pittig aan toe, want dit is zo’n groep meiden die komen uit de ‘ja maar generatie’, als u begrijpt wat ik bedoel. Maar dan hebben ze aan Jellie een trainer die daar wel raad mee weet onder het motto ‘net eamelje, spylje dy blinder’. Schitterend om naar te kijken. Ook it dit duel zit ze geen moment op de bank, ze blijft coachen en roept als het even kan haar team per vak bij elkaar om hen te wijzen op hun tactische tekortkomingen.

tik
Het is Olympia dat de eerste tik uitdeelt en het is meteen een rechtste directe, een regelrechte upper cut zo u wilt. V en V duizelt even, is aangeslagen, maar zeker niet verslagen en het geeft dit duel een enorme boost. Die klap is niet mis: na dik tien minuten staat de thuisclub op 4-0 en met name die nul baart zorgen in het V en V kamp. Er moet dus wat gebeuren ‘onder moeders paraplu’ en wat ik eigenlijk ook verwacht, gebeurt ook daadwerkelijk: V en V knokt zich terug in de wedstrijd. Het team, zes meiden en twee jongens, schakelt een tandje bij en dat levert na 6-1 een 6-4 tussenstand op. V en V, met andere woorden, is weer terug in de wedstrijd en die is daarmee weer heerlijk onvoorspelbaar geworden. De ruststand wordt bepaald op 7-4, nog altijd speelbaar dus. Het begin leek even desastreus uit te pakken voor de gasten, maar op karakter heeft V en V zich weer in het duel kunnen spelen. Dit zijn twee prima korfballende ploegen die elkaar maar weinig toegeven. De onderlinge duels zijn af en toe behoorlijk pittig, maar de fluitist van dienst, Jasper Pool heet hij, zorgt er voor dat er van escalatie geen sprake is. Ik ben benieuwd wat we, er zitten van beide ploegen een paar supporters op de tribune, in de tweede helft te zien krijgen.

tweede helft
Het begin van dat tweede bedrijf laat een getergd V en V zien, dat in ieder geval zijn deel van het initiatief in handen neemt, V en V, met andere woorden, ’trekt het laken naar zich toe’, zoals de Vlamingen dat zo mooi zeggen. Het levert ook de nodige doelpunten op: van 7-4 wordt het 7-7 en op 7-8 zijn het wel degelijk de gasten die de dans leiden. Nu zou V en V moeten doordrukken, maar dat komt er niet van, Olympia beseft terdege dat hier het beslissende punt in de wedstrijd ligt. Het wordt 9-9 en als even later de 10-9 op het scorebord komt, is duidelijk dat de gasten ‘klauwen’ zullen hebben om nog op gelijke hoogte te komen. Kansen zijn er wel, maar Olympia beslist uiteindelijk op 12-9 dit duel, een zege die ze zeker niet ‘gestolen’ hebben, ze hebben er hard voor moeten werken, maar op het beslissende moment, laat in de tweede helft, was de ploeg uit Twijzel net even scherper en daadkrachtiger dan V en V. De Garipers hoeven zich niet te schamen voor de nederlaag, het was er eentje ‘met ere’.

Binne Kramer 

http://www2.rtvkanaal30.nl/sport/15-korfbal/1836-olympia-wint-in-attractief-duel-van-v-en-v.html