Twee belangrijke punten voor V en V

GARYP – V en V hield aan de wedstrijd tegen DTL uit Hantum zaterdagavond in sporthal De Hege Fiif in Hurdegaryp twee even verdiende als kostbare punten over. Het waren de eerste twee van deze nog prille competitie en daarmee ook gelijk twee cruciale. Vorige week verloor de ploeg van Ron Berkenbosch tamelijk kansloos en dus waren deze twee tegen ‘De Tinnen Leppel’ uitermate welkom. V en V leidde vrijwel de hele wedstrijd al werd het gat nooit groot. De Garipers wonnen uiteindelijk met 18-15.

Verdiende, maar toch krappe overwinning
V en V won zaterdagavond met 18-15 van DTL uit Hantum en op die zege was in feite niets aan te merken gezien het feit dat de thuisclub de hele wedstrijd geen moment op achterstand stond. Maar omdat de marge nooit meer dan drie treffers bedroeg, bleef het spannend en die spanning maakte dat dit duel van de eerste tot en met de laatste minuut attractief was. Veel verschil in speelsterkte was er dus niet, het enige verschil bestond daarin, dat V en V de doelpunten iets makkelijker maakte. Met andere woorden: DTL had wat meer moeite en kansen nodig om tot scoren te komen. Maar het feit dat het verschil in de slotfase nog maar één treffer bedroeg was illustratief voor het kleine verschil. Pas in de absolute slotfase ‘koe V en V dien wurk meitsje’. En dat was uiteraard zeer ‘nei ’t sin’ van de V en V-intimi op de tribune van sporthal De Hege Fiif in Hurdegaryp. Scheidsrechter Ljibbe Veenstra leidde gedecideerd, echt moeilijk maakten de beide ploegen het hem niet. Het was een uiterst sportieve wedstrijd, weliswaar op het scherp van de snede, maar buiten zijn oevers trad dit duel geen moment. Beide ploegen hadden hun eerste competitiewedstrijd verloren en dat maakte deze ontmoeting meteen beladen. Winst was immers geboden om niet nu al in de aanhef van deze zaalcampange op een misschien niet meer te overbruggen achterstand te geraken. Het perspektief om de hele verdere competitie degradatie-korfbal te moeten spelen was weinig aanlokkelijk.

nipte winst
Als ik sporthal De Hege Fiif in Hurdegaryp binnen kom, eigenlijk had ik vorig jaar om deze tijd de illusie dat we in een nieuwe Westermar zouden kunnen spelen, maar dat zal niet eerder dan 2019 zijn vrees ik, en dat dan ook nog met grote vrezen, is de voorafgaande wedstrijd tussen V en V 2 tegen De Wâlden 3 uit Oentsjerk nog aan de gang en dus kan ik er mooi even ‘inkomen’. Dat is een spannende wedstrijd die uiteindelijk door de ploeg uit Garyp nipt met 15-14 wordt gewonnen. Krap, maar verdiend, immers: wie de meeste kooltjes maakt…. Louis Davids zong het in de jaren 30 van de vorige eeuw al. Dus aan de amuse voor het hoofdgerecht van deze avond kan het niet liggen. Er is redelijk veel publiek van beide ploegen, de eerste teams van V en V uit Garyp en DTL uit Hantum. Vlug en Vaardig tegen De Tinnen Leppel, twee namen uit de era dat sportverenigingen dat soort namen hadden. Namen met een historisch achtergrond, ik hou daar wel van, namen met de nodige nostalgie.

eerste helft
De ouverture komt op naam van V en V, dat middels treffers van Pieter de Jong en Corry Betten een 2-0 voorsprong neemt. DTL doet wat terug, maar als Remco Schraa de bal soepeltjes door de korf laat glijden, is de marge weer twee. Een benutte strafworp en een schot van afstand zorgen ervoor dat op 3-3 de score weer in evenwicht is. Dat V en V wat makkelijker tot scoren komt, blijkt uit treffers van Remco Schraa en Arjen Brander: 5-3. Treffers van Pieter de Jong en Miranda Veenstra zorgen voor 7-4, maar een rush van drie doelpunten op rij brengt de Hantumers weer op gelijke hoogte: 7-7. Nog niets beslist dus, en dat is ook zo, als scheidsrechter Veenstra voor de rust fluit: 8-8, doelpunt voor V en V van Arjen Brander (zijn 500ste in Gariper dienst, red.).

tweede helft
Ik heb een deel van de eerste helft gebruikt voor een zoektocht naar Ans Tamminga, hoofd-catering en nog een heleboel andere essentiële zaken bij en rondom V en V. Maar ik kan haar niet vinden en dus weet ik dan al dat het met de al gememoreerde catering, zeg maar in mijn geval, een bakje koffie, een moeizaam verhaal gaat worden. Mijn vrees wordt bewaarheid, ik moet het zonder koffie doen. Heb ik mooi de tijd om de eerste helft op mijn netvlies de revue nog eens te laten passeren. Een best aantrekkelijke wedstrijd, veel inzet, twee ploegen die elkaar niet al te veel ontlopen, eigenlijk helemaal niks, een wedstrijd die nog niet gespeeld is en die in principe alle kanten nog op kan. Het past in het beeld van deze wedstrijd tot nu toe dat het de thuisclub is die dit tweede bedrijft cijfermatig opent. Het is Corry Betten die er 9-8 van maakt. Maar lang kan V en v niet genieten van die minimale voorsprong: 9-9. Deze keer is het Remco Schraa die zijn ploeg weer aan de leiding brengt: 10-9. Maar ook nu blijkt DTL een taaie tegenstander, want binnen een paar minuten wordt het 10-10. Op 12-10, treffers van Corry Betten en Jan Jacob van der Zee, kan V en V weer even bogen op een tweepunts marge, maar groter wordt dat kloofje vooralsnog niet. Na 12-11 is het Remco Schraa die er 13-11 van maakt. Coach Ron Berkenbosch grijpt in door Femke Feenstra, zij heeft al een wedstrijd met het tweede in de benen, in de ploeg te brengen voor Lianne Bosma, een van de talenten uit de Gariper jeugdopleiding, ze heeft het prima gedaan, maar mist nog de senioriteit om ballen op te eisen en het heft in handen te nemen in aanvallend opzicht. Maar geloof mij, dat gemis gaat ze zonder meer goedmaken. Wat dat betreft hoeft V en V zich geen zorgen te maken, talent genoeg.

slotfase
Als Pieter de Jong er 14-11 van maakt is de marge weer drie treffers en dat begint toch een beetje te lijken op een ‘Vorentscheidung’, een vroege beslissing zeg maar. Maar DTL is nog geenszins van plan het moede hoofd in de schoot te leggen. Ze komen terug tot 14-13 en daarmee is de wedstrijd weer helemaal open. Femke Feenstra is goed voor de 15-13 en als Pieter de Jong er 16-13 van maakt, staan de aandelen V en V er plotseling behoorlijk florissant voor. Maar als de thuisclub iets te vroeg en te gemakkelijk op de lauweren gaat rusten, komt DTL alsnog terug tot 16-15. Pas als Pieter de Jong en Arjen Brander de 18-15 op het bord hebben getoverd is duidelijk dat dit duel gespeeld is. Van die 18de treffer ben ik trouwens niet helemaal zeker, die heb ik niet echt gezien, maar uit de lichaamstaal van ‘Arie’ concludeer ik hij degene is die heeft gescoord. Maar houdt u mij te goede als het toch anders was. Het doet er achteraf niet zoveel toe, V en V wint en neemt de beide felbegeerde punten mee naar Garyp. En: twee uit twee klinkt toch ‘justjes oars’ als nul uit twee. Toch?

Binne Kramer

Bron verslag + meer foto’s