U19 KWC record aantal deelnemers

Sportcomplex Het Kalverdijkje in Leeuwarden is in het paasweekeinde, van 28 tot en met 31 maart, het toneel van de strijd om het officieuze wereldkampioenschap zaalkorfbal voor jeugdlandenteams tot en met 19 jaar. Aan de titelstrijd, die beter bekend staat onder de naam U19 KWC (voorheen JWC), doen dit jaar maar liefst vijftien landen mee. Naast België, Chinees Taipei, Duitsland, Engeland, Hongarije, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland zijn er dit jaar ook drie nieuwkomers: China, Marokko en Turkije. Het talententeam uit district Noord speelt buiten mededinging als 16de team mee. De meeste van de ruim driehonderd deelnemers worden bij gastverengingen in Leeuwarden en omgeving onder gebracht.

De komst van China onderstreept de opkomst van korfbal in dit Aziatische land. Een boeiende confrontatie op de eerste wedstrijddag belooft die met al langer deelnemende Chinees Taipei te worden. Beide ploegen zijn in dezelfde poule ingedeeld. Marokko is het eerste Islamitische land waar wordt gekorfbald en de deelname in Leeuwarden is een kroon op het werk van de initiatiefnemers uit dit land.

Op donderdagavond staat een muzikaal omlijste openingsceremonie op het programma. Bekende korfballers van League club LDODK en Mid Fryslân nemen het op tegen sterbasketballers van Aris Leeuwarden. Het belooft een spectaculaire opening te worden.

Vrijdag wordt in vier poules gespeeld om uit te maken wie op zaterdag door gaat naar de beste acht. Dan wordt ook gebruik gemaakt van de Camminghahal. Zondag spelen de teams, voorafgaand aan de finale, de kruisfinales. Er staan in totaal zesenvijftig wedstrijden op het programma.

De organisatie van dit topsportevenement is in handen van het district Noord van het Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de lokale verenigingen Mid Fryslân uit Grou en Reduzum en KV Leeuwarden.