Uit de Leeuwarder Courant: Vliegende start voor samenwerking korfbalclubs Quick ’21 en V&V

Bron: https://www.lc.nl/sport/Vliegende-start-voor-samenwerking-korfbalclubs-Quick-21-en-VV-24941549.html
Foto: Henk Jan Dijks

Als twee clubs de krachten bundelen is dat niet automatisch een succes. Maar de samenwerking tussen korfbalclubs Quick ’21 en V&V levert voorlopig louter lachende gezichten op.

Quick ’21/V&V boekte zaterdag met een duidelijke 24-18 zege op het Groningse OKO de zesde overwinning in zeven duels. Dat ene andere potje werd een gelijkspel tegen CSL. Het maakt dat de eersteklasser inmiddels dertien punten op de teller heeft en bovendien trotse koploper is. ,,Vorig seizoen speelden we ons in juni pas veilig door op elf punten te komen”, keek Jetze de Jong met een lach terug. ,,Wat dat betreft kon deze samenwerking niet beter beginnen.”

Het scheelde overigens weinig of de ex-speler van LDODK had de krachtenbundeling tussen de clubs uit Oudega (Sm.) en Garyp niet meegemaakt. Hoofdklasser Mid Fryslân hengelde nadrukkelijk naar zijn diensten en hij werkte er ook proeftrainingen af. Uiteindelijk besloot De Jong toch te blijven, om zijn steentje bij te dragen. ,,Met de stap die nu gezet is, proef je hier ook ambitie. Dat maak ik graag van dichtbij mee.”

Harde keuzes

Nico Kraan is de ervaren trainer die alles vorm moet geven en dat gaat hem voorlopig goed af. Al was het geen makkelijke klus, zeker in de eerste weken niet. ,,We stonden te trainen met 24 vrouwen en 19 mannen. Daar moest ik een selectie uit formeren.” Het betekende dat hij soms harde keuzes moest maken. ,,Er waren mensen die het gewend waren om gewoon een keer niet te trainen zonder dat het gevolgen had voor hun plekje in het team. Dat kon nu niet meer.”

‘Met de stap die nu gezet is, proef je hier ook ambitie’

Hier en daar vloeide er wel eens een traantje bij een selectiemoment, maar iedereen bleef aan boord, waardoor Kraan nu keuze te over heeft voor een eersteklasser. De Jong: ,,Er spelen nu mensen in het derde die, als ze er echt voor gaan, in het eerste zouden kunnen komen. De intensiteit is met alles omhoog gegaan. Vorig seizoen was het gat tussen het eerste en tweede team groot, nu moeten we op trainingen echt wel aan de bak hoor.” Zo was Romke Kooistra vorig seizoen topschutter bij Quick ’21, maar is hij voorlopig slechts invaller.

Remco Schraa is de enige speler van V&V (Garyp) die een basisplaats in het eerste team heeft afgedwongen. ,,Het enige waar ik aan moest wennen was het spelen in de eerste klasse. Dat is wel echt een verschil met wat ik de laatste jaren bij V&V gewend was. Maar ik geniet van het fanatisme dat ik nu om me heen heb.”

Zelfde clubkleuren

,,Ik denk dat het zo goed werkt, omdat beide verenigingen best wel op elkaar lijken”, gaat Schraa verder. ,,Ga maar na: zelfs de clubkleuren zijn hetzelfde, met wit en groen. En omdat beide dorpen dicht bij elkaar liggen, ben je ook geen onbekenden van elkaar.”

Langs de drukbevolkte lijn is het enthousiasme ook groot. Nergens klinkt een wanklank, zelfs niet vanuit de oude garde, merkt ook Schraa. ,,Iedereen ziet wel dat dit goed is, dat we samen sterker staan.” De Jong: ,,We zijn amper een halfjaar bezig, maar het voelt alsof we al veel langer één selectie zijn. En dan bedoel ik ook de mensen in het derde of vierde. Iedereen hoort erbij.”

Van een fusie, zoals in het verleden Stânfries en Marfûgels opgingen in Mid Fryslân en Tietjerk en DFD De Wâlden vormden, is nog geen sprake. Voor de zaalcompetitie speelt het vlaggenschip in Oudega, na de zaal is Garyp de thuisbasis. Daar wordt ondertussen druk gewerkt aan het opknappen van het complex.

In de zaal wil Kraan sowieso voor het kampioenschap strijden, maar nu het in de veldcompetitie ook zo lekker gaat, mag ook daar de lat omhoog stelt de coach. ,,In eerste instantie denk je dat iedereen op het veld nog moet wennen, maar het was al vrij snel raak. Nu mogen we ons ook niet meer verschuilen. Uit tegen KIOS, de nummer twee, wordt zaterdag heel interessant wat dat betreft.”