V en V D1 verliest nipt van Mid Fryslân

BURGUM – Met name de slotfase van de wedstrijd tussen de D-pupillen van V en V uit Garyp en Mid Fryslân uit Grou/Reduzum was spannend en dus uitermate attractief. De gasten hadden de hele wedstrijd geleid en hun voorsprong leek ruim genoeg voor een rustige slotfase. Maar V en V zette aan, kwam steeds dichterbij en verkleinde de marge alsnog tot slechts één treffer. En toen gloorde uiteraard alsnog een remise. Die kwam er niet, Mid Fryslân won uiteindelijk met 4-5.

Terechte zege voor Mid Fryslân
Op basis van het technisch/tactisch vermogen was de zege van Mid Fryslân zaterdagmiddag in de sporthal van de Wetterstins in Burgum op V en V terecht. Maar de Grousters hadden in de slotfase de nodige moeite met de ploeg uit Garyp, omdat die er met name qua tempo en fighting spirit een schepje bovenop deed. En dat betekende dat een wedstrijd die eigenlijk al in z’n definitieve plooi leek te zijn gevallen, alsnog spannend werd. De gelijkmaker hing zelfs in de lucht in de ultieme eindfase, maar die kwam er net niet. V en V had in die fase het initiatief in handen genomen, maar de kansen die dat opleverde werden te haastig en te gemakkelijk weggegeven. Een remise zou een bonus voor de thuisclub hebben betekend, want uiteindelijk waren de gasten de betere ploeg, ze combineerden makkelijker en beschikten met name over meer lengte onder de korf. Op deze leeftijd kunnen die verschillen in lichaamsbouw heel behoorlijk zijn en dat heeft bij een sport als korfbal natuurlijk de nodige consequenties. De wedstrijd werd in een hoog tempo gespeeld voor een relatief talrijk publiek en dat maakte dat er een echt wedstrijdsfeertje hing in De Wetterstins. Jammer dat er in deze sporthal in feite geen toeschouwersaccommodatie is, bij de bouw destijds is een tribune, hoe simpel ook, ‘vergeten’ en dus moesten de toeschouwers het ook deze zaterdagmiddag doen met rugbrekende lage bankjes. Maar ze waren er, hulde!

koud
Het koud buiten op deze zaterdagmiddag in december en dus besluit ik te gaan kijken naar een tweetal korfbalwedstrijden die gespeeld worden in sporthal De Wetterstins in Burgum, de hal naast het zwembad dus. Hoe het kan weet ik niet, maar in deze hal is het altijd lekker warm en dat heb ik even nodig, vandaar. Als ik kom zijn de beide ploegen, V en V en Mid Fryslân al bezig met inlopen en -schieten. Ik ken beide ploegen niet, maar van Mid Fryslân weet ik uit ervaring dat ze over uitstekende jeugdteams beschikken, al is dit nu niet echt een topteam als ik de coach mag geloven: ze hebben nog geen wedstrijd gewonnen. V en V heeft een prima jeugdopleiding, maar personele probleem doen nog al eens een aanslag op de kwaliteit. Het probleem is dat er genoeg meisjes zijn, maar te weinig jongens. Dat wordt dan opgelost op een manier die je, om een beetje bij de tijd te blijven, ‘genderneutraal’ zou  kunnen noemen: een paar meisjes die voor jongen spelen. Niet ideaal, maar op deze leeftijd is het vaak niet doorslaggevend. De scheidsrechter van dit duel heet Gerda, ik ken haar van haar tijd in het eerste en tweede van V en V. Ze doet het prima, echt moeilijk heeft ze het ook niet, maar ze zal toch wel een beetje vreemd hebben opgekeken, ik ook trouwens, toen de coach van de gasten plotseling het veld in kwam, de wedstrijd stillegde en een discussie met de scheids begon. Een wonderlijk gezicht, niet eerder meegemaakt. De discussie verliep overigens in alle redelijkheid maakte ik op uit de lichaamstaal van beide hoofdrolspelers.

voorsprong
Het is al snel na het begin duidelijk hoe de verhoudingen binnen de lijnen ongeveer liggen. Mid Fryslân is de wat makkelijker spelende ploeg, heeft ook een surplus aan lengte, en de gasten openen dan ook het bal qua score: 0-1. Maar V en V knokt zich terug en dat betekent al vrij vlot 1-1. Maar zichtbaar is dan al dat de gasten over meer duel- en schotkracht beschikken en dat betaalt zich uit in twee treffers op rij: 1-3. De rust komt met 2-4 en dat geeft de verhoudingen wel zo ongeveer weer: de gasten zijn beter, kunnen elkaar makkelijker vinden en hun schotpercentage ligt ook wat hoger. Maar gespeeld is de ontmoeting nog geenszins, al zal V en V alles uit de kast moeten halen om alsnog de kloof te dichten. In deze categorie vallen de doelpunten nu eenmaal niet als rijpe appelen van de boom.

tweede helft
Met die 2-4 stand is het nog wel speelbaar voor de thuisclub en als het inderdaad vlot na de hervatting 3-4 wordt, lijkt een remise wel degelijk in het verschiet te liggen. Dat wordt anders als Mid Fryslân de marge opnieuw op twee punten brengt: 3-5. Dan zijn we in de slotfase van dit duel beland en het tempo gaat omhoog, de onderlinge duels worden scherper en het publiek begint zich er mee te bemoeien, beide kampen moedigen hun favorieten hartstochtelijk aan. En als V en V er, met nog luttele minuten te spelen, inderdaad 4-5 van maakt, loopt de spanning steeds verder op. Scheidsrechter Gerda houdt het hoofd koel en dat betekent dat de wedstrijd keurig binnen de lijntjes blijft, zoals het hoort. Tijd is tijd en dus fluit ze precies op tijd voor het einde. Dat betekent dat Mid Fryslân de punten mee naar Grou neemt, maar dat V en V kan terugzien op een prima duel. Dat ene, misschien wel verdiende punt zat er net niet in, maar in feite wint de ploeg die er het meest recht op heeft deze ontmoeting. De Mid Fryslân-coach is er blij mee: “Dit is de earste oerwinning foar dizze ploech, hjir wiene se oan ta, dit jout nije moed.”

Binne Kramer 

Foto’s op http://www2.rtvkanaal30.nl/sport/15-korfbal/1782-v-en-v-d1-verliest-nipt-van-mid-fryslan.html