V en V F1 – Wêz Fluch/Wêz Warber

GARYP – Vrijdagavond kwamen de beide F1-teams van, let op, Vlug en Vaardig en Wêz Fluch/Wêz Warber tegen elkaar in actie. Alleen al om de namen aanleiding om te gaan kijken: Vlug, Vaardig, Fluch en Warber, meer kun je toch eigenlijk niet verwachten van een twee korfbalploegen. De jongelui maakten er ook nog eens een hele leuke wedstrijd van met liefst 11 doelpunten. Die werden wat ‘oneerlijk’ verdeeld: 3-8. De gasten waren net wat tûker, maar dat stond ook niet geafficheerd…

Fluch (2x), Vaardig en Warber
Nee, aan het affiche kon het op deze vrijdagavond in Garyp niet liggen en aan het weer ook niet. Het was prima korfbalweer, al werd het later wat kouder en ‘berûn de loft’, zoals dat heet. Maar toen was deze wedstrijd al bijna afgelopen. Zoals gebruikelijk bij dit soort wedstrijden was er redelijk veel publiek, heiten, memmen, pake’s en beppe’s en dat gaf ook deze keer aan dit duel de nodige ambiance, het maakt het allemaal wat intiemer en gezelliger.

luxe
Ik heb nog maar net een plekje gezocht langs de lijn, de zon staat laag dus ik heb niet zoveel keuze, of Anja komt me koffie brengen. Ik ben hier niet anders gewend, maar zo nu en dan besef ik in wat voor een luxe positie ik verkeer.

opening
Als scheidsrechter Hanneke het bal heeft geopend kunnen we kijken naar een echte onvervalste F-jes wedstrijd. Er wordt gespeeld op een klein veldje met vier-tegen-vier en in één vak. Dat betekent dat iedereen aanvalt en ook verdedigt en dat betekent dan weer dat de hele kluit constant onderweg is, van de ene korf naar de andere. Groot voordeel is dat iedereen meedoet en dat je als speler niet ‘dom stiest te wachtsjen’ als de bal uit jouw vak is. Nee, meedoen, bewegen en natuurlijk proberen te scoren. Dat is de essentie van dit soort korfbal, maar het betekent wel dat het een hartstikke leuk schouwspel is. Je kunt trouwens nu al zien welke jongens en meisjes toch wat ‘meer gelijk’ zijn dan andere. Die beschikken over wat meer techniek, over meer in- en overzicht en zien ook de kansen beter. Maar in korfbal moet je overspelen, daar is het hele spelletje op gebaseerd, want uitgevonden door een schoolmeester. En die wilde natuurlijk zoveel mogelijk individualisme uitbannen, iedereen moest mee kunnen doen. En toch slagen sommige spelers erin meer aan de bal te zijn dan anderen, ik kan het achteraf aan de foto’s wel zien. Ik heb geen voorkeur, maar een paar van die kopjes duiken steeds weer op. De beide ploegen ontlopen elkaar niet veel, maar het is wel degelijk Wêz Fluch/Wêz Warber uit Goutum dat de score opent: 0-1. Het sein voor de thuisclub om er een schepje bovenop te doen, maar de gasten blijven kalm, nou ja, en laten zich niet zo gemakkelijk aftroeven. V en V doet er van alles aan om de bal door de korf te krijgen, maar vooralsnog lukt dat nog niet echt, een gebrek aan zuiverheid en geluk gecombineerd met een overdaad aan haast en gretigheid maken dat die nul op het scorebord voorlopig blijft staan. Bij de gasten gaat dat wat soepeler, die ploeg is ’tûker’ in de korfzone en dat betekent al spoedig 0-2. Pas als ook de 0-3 op het bord is gekomen kan V en V wat terug doen. Geloof het of niet, maar het is nummer 14(!) die raak schiet. JC was dan wel geen korfballer, maar hij had er vast en zeker verstand van… Vlak voor de rust komt de fusieclub uit Goutum op 1-4 en dat betekent dat er voor V en V een ‘schone taak’ klaarligt in de tweede helft.

duidelijk
Maar in de tweede helft verandert er aan het spelbeeld niet zoveel. Beide ploegen hebben zo ongeveer evenveel balbezit, maar het blijven de gasten die daar het meeste rendement uit halen. Het is duidelijk dat het cijfermatig niet meer spannend wordt, maar dat aspect speelt bij deze jonge kinderen een veel minder belangrijke rol dan bij volwassenen. Ze zitten er ook niet mee dat ze verliezen, ze hebben lekker gespeeld, heerlijk bewogen en heel misschien hebben ze wel een doelpunt gemaakt. Het wordt uiteindelijk 3-8 voor Wêz Fluch/Wêz Warber, maar niemand van de tegenstanders die daar langer dan een paar minuten om treurt. ‘Wannear moatte wy wer?’, dat is de hamvraag na afloop.

Binne Kramer

http://www.kanaal30.nl/index.php/sport/korfbal/16704-v-en-v-f1-wez-fluch-wez-warber