V en V in matig duel langs DTL

BURGUM – V en V tegen DTL zou je na afloop kunnen omschrijven als een kwalitatief matige wedstrijd. V en V won, verdiend, dat zonder meer, maar deze ontmoeting zal niet met drie sterren of meer in de annalen van de Gariper korfbalclub worden bijgeschreven. Daarvoor was het kwalitatief te matig wat de beide ploegen lieten zien. Het was meer een verhaal van ‘in het zweet uws aanschijns zult gij de punten verdienen’. V en V verdiende die punten meer dan DTL en won dus terecht.

V en V wint ruim van DTL
“In geweldige wedstriid wie it net, mar ast dan sjochst dat wy der dochs 22 yngoaie, is it doch ek net sa min”, was het ietwat wijfelende commentaar van V en V’s Arjen Brander na afloop van de door zijn ploeg gewonnen wedstrijd tegen DTL uit Hantum: 22-17. Maar V en V’s schutter, hij is meestal goed voor minstens een dikke handvol treffers, was niet echt tevreden: “Ik soe dizze wedstriid net mear jaan as sis mar in seis-en-in-heal.” En die analyse klopte wel, V en V won, terecht en verdiend en nog redelijk ruim ook, van DTL, maar een echt glanzende vertoning konden de Garipers hun hondstrouwe publiek deze keer niet bieden. Daarvoor ging er te veel mis aan beide kanten, lag het tempo te laag en was met name in het begin het schotpercentage te laag. Bij rust was het 9-7 en dat deed spanning vermoeden en die was er ook wel, beide ploegen werkten wel degelijk hard, maar V en V had de nodige moeite met de gasten uit Hantum, een ploeg waarvan het zeker niet makkelijk winnen is. Met name als je eigen schutterij niet echt de korf kan vinden. Pas in de tweede helft kon de thuisclub de wedstrijd definitief beslissen door een gat te slaan van vijf doelpunten, een marge die aan het eind nog steeds op het scorebord stond.

eerste helft
De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Meinsma, hij zal niet veel moeite hebben met dit duel dat wel met de nodige inzet wordt gespeeld, maar dat mede door toedoen van de referee nooit ‘buiten z’n oevers treedt’. Het bal wordt geopend als Femke Feenstra na drie minuten er 1-0 van maakt. Twee minuten later is het alweer gelijk en pas op 4-2, met doelpunten voor V en V van Martha van der Kooi, opnieuw Femke Feenstra en Remco Schraa, kan V en V een gaatje slaan van méér dan een treffer. De gasten krijgen de kans op de gelijkmaker als ze twee strafworpen op rij mogen nemen. Maar omdat ze slechts één daarvan weten te benutten, strandt dit tussenoffensiefje op 4-3. En als V en V daarna, we zijn inmiddels al over de helft van deze eerste episode, er met een drietal treffers op rij, twee van Remco Schraa en een van Jan Jacob van der Zee, 7-3 van maakt, lijkt dat de opmaat voor een tamelijk reguliere overwinning. Maar dat is schijn, want DTL is niet van plan nu al de handdoek in de ring te gooien. De gasten komen terug naar 7-6 en even hangt de gelijkmaker in de lucht in sporthal Westermar. Gelukkig voor V en V is het Femke Feenstra, prima op dreef, die 8-6 maakt en als Martha van der Kooi, ook zij speelt een uitstekende wedstrijd wat mij betreft, de 9-6 op het bord schiet, is de marge drie en dat lijkt zo vlak voor de rust een basis om verder te kunnen. In de dying seconds van de eerste helft kan DTL er nog 9-7 van maken en dat betekent dat het cijfermatig voor de gasten zeker nog speelbaar is.

tweede helft
Meteen na de rust loopt V en V verder uit naar 11-7 middels treffers van Jan Jacob van der Zee en Remco Schraa, maar ook nu voorkomen twee treffers van DTL dat het gat onoverkomelijk groot wordt: 11-9. Corry Betten is goed voor de 12-9, maar nog steeds krijg je als toeschouwer de indruk dat deze wedstrijd nog niet in zijn definitieve plooi is gevallen. Het wordt 12-10 en dan is het voor Arjen Brander tijd om zijn eerste treffer te scoren, het heeft voor zijn doen ongewoon lang geduurd op deze novemberavond: 13-10. Maar ook nu houdt een DTL-doelpunt de ploeg uit Hantum op schootsafstand: 13-11. We zijn halverwege deze tweede helft als Remco Schraa er 14-11 van maakt en na de 15-12 is het opnieuw Arjen Brander die raak schiet: 16-12. Er staan inmiddels nog minder dan tien minuten op de sporthalklok en nog steeds is de ultieme knock out niet gevallen. Na 16-13 is het Remco Schraa die voor 17-13 zorgt en pas als Arjen Brander vanaf de stip en Martha van der Kooi voor 19-13 hebben gezorgd, is duidelijk dat deze wedstrijd qua uitslag gespeeld is. In zo’n slotfase willen nog wel eens wat extra treffers vallen en dat is ook deze keer het geval. DTL komt terug naar 19-16 en dan vallen er in de slotminuut, die traditioneel alijd heel lang duurt, nog even vier treffers. Roel Schipper maakt de 20-16, Remco Schraa de 21-17 en het slotaccoord is van Arjen Brander, die de eindstand bepaalt op 22-17. Alsnog een tamelijk ruime zege in een wedstrijd die, ondanks dat het niet echt een ‘puntje-van-de-stoel-duel’ was, toch bijna veertig treffers opleverde, voorwaar geen slechte score.