V en V wint eenvoudig van Blauw Zwart

GARYP – V en V deed zaterdagmiddag op eigen veld in Garyp wat het moest doen om in de race naar de titel en eventueel de promotie te blijven. En dat was winnen van Blauw Zwart uit Wierden. De ploeg van coach Ron Berkenbosch won eenvoudig met 16-8, al zag het er in het begin helemaal niet naar uit dat de thuisclub een simpele zege zou boeken. Blauw Zwart kwam sterk uit de startblokken en binnen de drie minuten stond er een 0-3 op het scorebord. Maar het eerste gewin…

V en V begint zwak, maar wint wél
Eigenlijk had V en V twee weken geleden moeten winnen van koploper Rood Wit, want nu hebben de Garipers het niet meer in eigen hand, ze zijn afhankelijk van datzelfde Rood wit. Ook de tweede plaats in de eindstand geeft recht op promotiewedstrijden en daar moet V en V nu in feite op gokken. Alles winnen en te beginnen met deze wedstrijd vanmiddag tegen Blauw Zwart uit Wierden. Gezien de stand op ranglijst zou dat moeten kunnen, maar dat zijn van die bespiegelingen die weinig van waarde zijn. Aan het weer kan het niet liggen op deze paaszaterdag, de zon schijnt en het is droog, de enige die niet echt meewerkt is Aeolus, die bedeelt Garyp en omstreken met een straffe noordwester en dat is duidelijk, zo zal blijken, een complicerende factor. Wonderlijk om te zien, maar nu loop ik even vooruit op de gebeurtenissen, is dat met name de gasten uit alle hoeken schieten, dus ook schuin tegen de wind in of met de wind van opzij. Dat betekent dat het schotpercentage laag ligt, bij de thuisclub ligt dat aanmerkelijk hoger. Blauw Zwart komt het best uit de virtuele startblokken, ook omdat V en V blijkbaar nog niet echt bij de les is.

eerste helft
Het is prima weer op deze middag van paaszaterdag en ik weet dat ik met deze noordwestenwind redelijk in de luwte kan zitten. Dat scheelt een jas, maar die hou ik toch maar aan, acht weken ziek thuis was wel genoeg voorlopig. De zon schijnt en tussen de beide dug outs is het best uit te houden. Als scheidsrechter Joop Bekkema, hij vertelt desgevraagd dat hij inmiddels al een halve eeuw(!) scheidsrechter is, de wedstrijd heeft laten beginnen, zijn het de gasten die het initiatief in handen nemen. ‘Dat docht fertuten’ want binnen een paar, drie om precies te zijn, staat er een toch wel verrassende 0-3 op het scorebord. Dat had ik toch even anders ingeschat, maar V en V begint niet scherp, verliest de cruciale duels in de korfzone en moet dus al heel vroeg in de wedstrijd in de achtervolging. En dat gebeurt ook, al heeft de thuisclub behoorlijk veel energie en tijd nodig om Blauw Zwart te achterhalen. Blijkbaar is V en V-coach Ron Berkenbosch niet bijster verontrust door deze onverwachte gang van zaken, want hij blijft zijn ploeg heel rustig coachen. En dat zelfvertrouwen heeft blijkbaar een heilzaam effect op zijn pupillen, want V en V pakt het op. De klok staat op 25, dan hebben we dus al tien minuten gespeeld, als Jan Jacob van der Zee zijn team op 1-3 zet. Roel Schipper heeft kort daarvoor een strafworp gemist. Het is Remco Schraa die er 2-3 van maakt en het is Nynke Buis die er voor zorgt dat V en V op gelijke hoogte komt: 3-3. Maar dan zijn we toch al halverwege deze eerste helft en daaruit blijkt dat de thuisclub de nodige moeite heeft om zich in het duel te spelen. Van het overwicht van Blauw Zwart is niets meer over, V en V heeft het initiatief overgenomen en vooral onder de korven zijn het de Garipers die zich steeds nadrukkelijker manifesteren. De klok staat op 15 als Roel Schipper zijn team voor het eerste op voorsprong zet en als Femke Feenstra er 5-3 van maakt, heeft V en V orde op zaken gesteld. Blauw Zwart komt nog terug tot 5-4 en na de 6-4 van Remco Schraa tot 6-5, maar dat is ook de laatste keer dat Blauw Zwart een redelijk riant uitzicht heeft op meer dan de reguliere nederlaag die er aan zit te komen. Met name Nynke Buis en Martha van der Kooi krijgen steeds meer greep op de korfzone en in feite maken zij speltactisch het verschil. Het zijn Martha van der Kooi, Arjen Brander en Remco Schraa die er voor zorgen dat V en V met een redelijk gerust gevoel aan de thee kan: 9-5. Als V en V ‘de kop derby hâldt’ kan dit niet meer misgaan zou je zeggen, maar ik heb wel meer vreemde turnovers meegemaakt in het korfbal. Maar vooralsnog zie ik Blauw Zwart niet in staat om de wedstrijd nog te laten kantelen, daarvoor missen de gasten met name routine en power onder de korven. Scheidsrechter Joop Bekkema heeft het niet moeilijk, de beide coaches houden zich rustig in de dug out en ook van de spelers krijgt hij weinig commentaar.

tweede helft
Het duurt welgeteld zeven minuten eer de tweede helft ook cijfermatig op gang komt. Het is Martha van der Kooi, ze leeft zich weer eens ouderwets uit met onderscheppingen en rebounds, die de stand op 10-5 brengt. Even later mist Roel Schipper zijn tweede strafworp, Aeolus is hem niet echt welgezind deze paaszaterdag. Femke Feenstra, Remco Schraa en Arjen Brander maken er 13-5 van en dan is al duidelijk dat Blauw Zwart er niet meer aan zal komen. En dat besef aan beide kanten heeft een wat vervlakkende invloed op het gebeuren. Beide ploegen weten dat de wedstrijd gespeeld is en dat de laatste 20 minuten er eigenlijk niet meer toe doen. Het publiek zit erbij en kijkt er naar, maar ook zij weten dat het niet meer spannend zal gaan worden. Blauw Zwart komt terug tot 13-7, maar dat zet niet echt zoden aan de dijk, zeker niet als Arjen Brander er met een lekker ‘Doppelpack’ 15-7 van maakt. Roel Schipper is goed voor 16-7 en het laatste woord is aan Blauw Zwart: 16-8. En daarmee is het gedaan, V en V wint achteraf gezien tamelijk eenvoudig van de gasten uit Wierden en moet nu om nog een rol te kunnen spelen in de titelstrijd hopen op een uitglijder van koploper Rood Wit. “En sels alles winne”, voegt Jan Jacob van der Zee daar terecht aan toe. Hij is uiteraard tevreden over de zege van zijn ploeg, maar: “Wy hiene folle mear skoare moatten fansels, it sil dochs de wyn west ha tink ik, dy stie in bytsje dwers oer it fjild en dat makke bygelyks it sjitten fan ôfstân lestich. Mar wy hawwe noch altyd kâns om twadde te wurden en dat betsjut promoasjewedstriden, dus de mogelikheid fan promoasje sit der noch altyd yn. It wie hjoed net super, mar goed genôch om fan Blauw Zwart te winnen.” Een juiste conclusie: V en V won terecht en redelijk ruim: 16-8.

Binne Kramer