VenV 2 klopt Heerenveen-reserves

BURGUM – Het was in feite een perfecte opmaat voor de hoofdwedstrijd later op de avond tussen de beide hoofdmachten van V en V en Heerenveen. Maar waar V en V 2 het goede voorbeeld gaf door met 21-16 te winnen van de gasten uit Heerenveen, daar ging het vlaggenschip ruimschoots met 16-27 ten onder. Maar de amuse voor het hoofdgerecht smaakte uitstekend, want V en V 2 en Heerenveen 2 maakten er een uiterst geanimeerde wedstrijd van met attractief korfbal en veel doelpunten.

Ruime winst V en V 2 op Heerenveen
V en V 2 tegen Heerenveen 2 was zaterdagavond in sporthal Westermar in Burgum een duel tussen twee vrijwel gelijkwaardige ploegen. Dat de ploeg uit Garyp, gecoacht door Jaap Jan van der Molen, uiteindelijk ruim won, was met name te danken aan de grotere precisie in het schot bij de thuisclub. Heerenveen stond onder leiding van Jorke Visser, met name bekend als scheidsrechter, maar nu geswitcht naar de bank bij de fusieclub uit Heerenveen. Hij zag dat zijn team schotkracht en de al gememoreerde precisie te kort kwam tegen het super gemotiveerde V en V. Het werd een snel gespeelde wedstrijd waarin de aanvallers de respectievelijke verdedigingen regelmatig aftroefden met fraaie combinaties.

evenwicht
Tot 3-3 bleef de wedstrijd qua score in evenwicht, maar op 8-5 had de thuisclub een gaatje geslagen onder andere door twee benutte strafworpen van Evert Duipmans. Hij zou later in de wedstrijd nog een aantal keren mogen aanleggen vanaf de stip en hij maakte ze ook allemaal, toch een opvallende zekerheid. Bij rust stond het 10-8 na een eerste helft die het aanzien zonder meer waard was, omdat beide ploegen zich niet verloren in uitzichtloos gepriegel onder de korf, maar regelrecht op het doel af gingen. Niet alles ging erin uiteraard, maar het was in elk geval leuk om naar te kijken, met name de dynamiek die beide ploegen in hun spel legden verhoogde de attractiewaarde aanzienlijk. Kwaliteit hadden beide ploegen in vrijwel gelijke mate in huis, maar bij de thuisclub werd die individuele klasse wat meer vertaald in een hecht ploegverband, iets waar het bij Heerenveen nogal eens aan schortte. Dit tot zicht- en hoorbaar afgrijzen van coach Jorke Visser.

prima
De 10-8 bij rust gaf wel degelijk een indicatie over de krachtsverhoudingen, maar een marge van twee is natuurlijk nog lang niet beslissend, zeker niet een snelle sport als zaalkorfbal. Maar ook in de tweede helft kregen de toeschouwers een wedstrijd te zien die in een hoog tempo werd gespeeld en waarbij de nodige treffers vielen. Wat opviel was dat enerzijds de marge steeds in Gariper voordeel bleef, maar anderzijds dat die kloof niet echt substantieel breder werd. Op 13-10 was het verschil nog altijd maar drie punten, te overbruggen zou je zeggen, maar dat kwam er niet van. V en V speelde de opponent niet echt van het veld, maar hield wel stevig de teugels in handen. Op 18-12 was de marge optimaal, toen was de slotfase al lang en breed aangebroken, en toen was al duidelijk dat V en V deze wedstrijd zou gaan winnen. Heerenveen probeerde van alles, ontketende een nogal desperaat ogend slotoffensief, maar kwam niet echt dichterbij. En zoals je wel vaker ziet bij een wedstrijd die cijfermatig duidelijk beslist is, viel er nog een handvol treffers in de laatste minuten. Toen scheidsrechter De Haan voor het laatst floot, hij had geen moeite met dit uiterst sportieve duel, stond er een duidelijke 21-16 op het scorebord. Een duidelijke en evenzeer terechte zege van de ploeg uit Garyp. Prima wedstrijd en een duel dat deed beloven voor het vervolg. Dat pakte uiteindelijk wat minder florissant uit voor de thuisclub, maar dat wisten we toen nog niet.