VenV A1 – WIK ’34 A1

BURGUM – Verdiend was de zege van de V en V A-junioren zaterdag op WIK uit Damwoude zeker, lichtelijk geflatteerd ook. Want de uiteindelijke 11-5 zou doen vermoeden dat de ploeg uit Garyp veel beter was dan de gasten. Dat was niet zo, maar de ploeg van coach Martha van der Kooi had simpelweg minder kansen nodig om tot scoren te komen. En dat is natuurlijk ook een kwaliteit die succes op kan leveren, zeker tegen een opponent die wel goed speelt, maar die te moeizaam scoort.

Hoger scorend vermogen V en V

Nee, op de 11-5 zege die de A-junioren van V en V zaterdag in sporthal Westermar in Burgum behaalden op WIK uit Damwoude, was niets af te dingen. Maar hij viel wel wat érg ruim uit, zo groot was het verschil in kwaliteit niet. Voetnoot: WIK speelde met zeven meisjes en één jongen, waar tegenover en V een ‘normale’ veldbezetting van vier-vier kende. En in deze categorie begint dat verschil toch langzamerhand door te wegen. Bovendien, aldus de coach van de gasten, had hij zijn ploeg ook nog een noodgedwongen moeten aanvullen met een aantal B-junioren. “Dy oaren moasten wurkje”, meldde hij droog. Dat is inderdaad een probleem dat zich met name op zaterdag, als deze ploegen spelen, doet voelen. De oplossing zou kunnen zijn een meer flexibele competitieindeling, maar eenvoudig is ook dat niet natuurlijk.

snel
De start van deze wedstrijd is veelbelovend. Binnen de minuut staat het al 1-1. Maar dan neemt V en V qua score het heft in handen, de ploeg van coach Martha van der Kooi loopt weg naar 6-1, met name op basis van een goed schot. WIK speelt helemaal niet minder dan de thuisclub, maar onder de korf laat de scherpte in het schot de gasten in de steek. WIK heeft een hele lichte ploeg, letterlijk in dit geval en ze missen een beetje de fysieke kracht en ook de body om V en V af te stoppen.

statisch
Bij rust is het 7-2 en dan al is duidelijk dat de gasten een kerstsprookje nodig zullen hebben om deze wedstrijd nog te kunnen laten kantelen. Al is die kans er wel degelijk, want V en V speelt in mijn optiek en vooral naar mijn smaak, te statisch. Er zit te weing fantasie in de acties, het is tamelijk éénvormig en eigenlijk zou WIK daar mee mee moeten doen. Maar daarvoor missen de gasten blijkbaar de inventiviteit en de dynamiek. Ik heb de indruk dat niet alle kwaliteiten van de spelers van V en V benut worden, ik zou graag wat meer onverwachte acties zien, nu komt het wel erg veel van slechts een paar spelers die de doelpunten moeten maken.

duidelijk
Als V en V na de rust uitloopt naar 9-2 is duidelijk dat dit over en uit is voor de gasten, maar die blijven het proberen. Als V en V beseft dat deze wedstrijd ‘in the pocket’ zit, gaat de ploeg wat te veel achterover leunen, de acties worden slordig, er is veel onnodige balverlies. Jammer genoeg, voor de gasten en de objectieve toeschouwers, kan WIK niet profiteren van die dip aan Gariper kant. Daarvoor ontbreekt het de Damwoudsters aan scorend vermogen. Het betekent wel dat het peil van de ontmoeting tamelijk dramatisch zakt, het wordt een wat rommelig geheel dat in feite als een kerstkaars uitgaat. WIK kan nog wel wat aan de uitslag doen als V en V de zaken wat al te makkelijk aanpakt. Het wordt uiteindelijk 11-5 en die uitslag is duidelijk, maar toch ook wel een beetje geflatteerd.

Binne Kramer