VenV bijna kampioen

BURGUM – Waarschijnlijk zal V en V moeten wachten tot aan de laatste wedstrijd om zeker te zijn van het kampioenschap en de bijbehorende promotie naar de eerste klasse. Het slot van de competitie is pas over drie weken (!) en dan moet V en V uitgerekend naar runner up SIOS in Wolvega. De Pein bleek zaterdagavond in sporthal Westermar in Burgum wel een taai, maar geen onoverkomelijk struikelblok voor de ploeg van coach Ronald Klos.

Wonderlijk slot van de competitie voor V en V

Wie het bedacht heeft mag z’n vinger opsteken, maar hij of zij heeft in ieder geval weinig gevoel voor verhoudingen. Ga maar na: na de voorlaatste wedstrijd in de korfbalcompetitie is er een pauze van twee weken, dus pas over drie weken, op 10 maart, valt de beslissing in de competitie. Misschien heeft de betreffende persoon bewust een soort cliff hanger in willen bouwen, maar voor de clubs zelf is het natuurlijk een ramp. Hoe bedenk je het. En V en V treft dan ook nog eens een gedeelde competitie, dus een serie waarin zowel zaterdag- als zondagsploegen acteren. Op het moment dat ik dit schrijf, zondagmorgen dus, is nog niet bekend hoe de beide runners up, V en V voert de lijst aan, hebben gespeeld simpel omdat ze pas vanmiddag in actie komen. Dus om vier uur of daaromtrent kan het best zo zijn dat de ploeg van coach Ronald Klos kampioen is. Maar ik acht die kans niet groot, want zowel SIOS als DOS/WK zullen hun wedstrijd wel winnen vermoed ik. En dan komt het dus op de laatste ontmoeting aan en geloof het of niet, dan moet V en V naar Wolvega om daar te winnen van SIOS. Of niet natuurlijk en dan ontstaat er een heel andere situatie, dan kan er een nacompetitie volgen met drie ploegen. Dan wordt het mids maart eer we klaar zijn! V en V moest zaterdag in ieder geval winnen van De Pein om de twee punten voorsprong te behouden. Dat deed de Klos-ploeg, maar gemakkelijk ging het niet, De Pein toonde zich een taaie tegenstander waarvan de ploeg uit Garyp pas in de slotfase echt afstand kon nemen. Kwalitatief hoogstaand was het zeker niet, spannend wél.

scheidsrechter
De wedstrijd wordt gefloten door Peter van der Kloet en hij zal wel eens simpeler klusjes hebben gehad. Hij komt ogen te kort om alles te zien wat er met name onder de korven gebeurt, in feite zou dit soort wedstrijden best een assistent scheidsrechter kunnen gebruiken. Maar in de tweede klasse hoeft dat niet, er is toch al een gebrek aan fluitisten. Maar Van der Kloet blijft kalm, hij laat zich geen oor aannaaien door soms met overtuiging opgevoerde stukjes commedia dell’arte, stervende zwanen en wat dies meer zij.

opening
V en V opent prima, komt op 3-1 door twee treffers van Lennert Westerhof en één van Pieter de Jong, maar moet toezien hoe De Pein terugkomt tot 3-3. Dan is eigenlijk al duidelijk dat hier twee ploegen aan het werk zijn die elkaar weinig ontlopen, die elkaar ook weinig ruimte gunnen om te spelen. Het betekent een nogal rommelig spelbeeld met veel gedraaf en gevlieg en veel overtredingen. Vanaf de stip zet Tiede Fokkema zijn ploeg weer op voorsprong, maar ook dat is niet de opmaat voor een substantiële marge. Die komt er wel na de 5-5 als Corry Betten en Tiede Fokkema er 7-5 van maken. Op 9-5, doelpunten van Lennert Westerhof en Sanne Nieuwenhuis, lijkt V en V de wedstrijd in handen te hebben. Dat wordt ook de ruststand en de vraag is dan natuurlijk wat de tweede helft gaat brengen, vooral wie er als eerste kan scoren.

sterk
In die openingsfase van de tweede helft is het De Pein dat zich steeds nadrukkelijker manifesteert. Het wordt 9-6 en na de 10-6 van opnieuw Tiede Fokkema komen de gasten sluipenderwijs dichterbij tot 10-9. Van het overwicht van V en V uit de eerste helft is dan weinig meer over en het wachten lijkt op de gelijkmaker. Maar De Pein kan het hoge tempo en het krachtenverslindende spel niet volhouden en Martha van der Kooi brengt de marge terug naar twee punten: 11-9. Sytze Brouwer komt in het veld voor Roel Schipper, maar het scoren wil bij Brouwer niet echt lukken. De Pein komt op 11-10 en dan is de spanning weer helemaal terug.

spannend
Het wordt wel spannender, maar zeker niet beter wat er te zien is voor het redelijk talrijke publiek. Het is een wedstrijd van twee hardwerkende ploegen die eigenlijk weinig voor elkaar onderdoen. Het verschil is dat De Pein meer kansen nodig heeft om tot scoren te komen en dat doet de ploeg van coach Van der Heide uiteindelijk de das om. Lennert Westerhof en Tiede Fokkema, zij beiden nemen het leeuwendeel van de score voor hun rekening, maken er 13-10 van en hoewel De Pein nog één keer terugkomt tot 13-12, wordt steeds duidelijker dat V en V deze ontmoeting gaat winnen. Opnieuw neemt V en V een voorsprong van drie punten en opnieuw heten de schutters Lennert Westerhof en Tiede Fokkema.

wissels
Coach Ronald Klos brengt twee frisse, nou ja, frisse, beiden hebben al een wedstrijd in het tweede achter de kiezen, spelers in met Wilco de Vries en Jelly Jelsma die Pieter de Jong en Sanne Nieuwenhuis komen vervangen. En dat betekent dat we nog even kunnen kijken naar een demo met als titel ‘hoe neem je een korfzone fysiek compleet in bezit’. Degene die dat doet is natuurlijk superroutinier Jelly Jelsma die haar paadje schoonveegt, letterlijk zowel als figuurlijk. De overwinning komt echter niet meer in gevaar omdat opnieuw het ijzersterke duo Westerhof-Fokkema het slotaccoord voor z’n rekening neemt: 17-13.

conclusie
De zege lijkt ruim, maar de cijfers vertekenen in dit geval wel. Niettemin liegen ze niet: V en V had het zeker niet gemakkelijk met De Pein, de heenwedstrijd eindigde niet voor niets destijds in 17-17, maar de ploeg van Ronald Klos won wel degelijk terecht en verdiend. Eigenlijk liet V en V het vorige week liggen in de ontmoeting tegen DOS/WK in Enschede. Toen was de ploeg beter, maar verloor nipt in de laatste seconden. Die twee punten hadden zaterdagavond de titel betekend, kampioen worden in eigen huis, mooier is er niet. Nu moet maar worden afgewacht hoe het verder afloopt, ik heb het scenario al geschetst in de aanhef van dit verhaal. Uit bij SIOS is ‘altijd lastig’ en dat is nu eens geen understatement, in de donkerbruine Olde Steense is het moeilijk winnen.

Binne Kramer