VenV deklasseert in eigen huis Quick’21

BURGUM – In feite had Quick’21 uit Oudega geen schijn van kans zaterdagavond in sporthal Westermar in Burgum tegen V en V uit Garyp. De gasten hadden veel te veel kansen nodig om tot scoren te komen, iets wat bij de ploeg van Ronald Klos een stuk beter verzorgd was. In de tweede helft, toen V en V de teugels liet vieren, kon Quick nog wat aan de stand doen, maar verder dan een duidelijke 17-11 reikten de gasten niet. V en V nam met de zege ‘wraak’ voor de onverwachte uitnederlaag eerder dit seizoen.

V en V heeft geen kind aan Quick

Wie de wedstrijd zaterdagavond had gezien kon zich waarschijnlijk maar moeilijk voorstellen dat de ploeg uit Oudega eerder dit seizoen van ditzelfde V en V had kunnen winnen. Deze keer was daar geen sprake van, in feite had V en V geen kind aan de gasten. Maar net als vorige week tegen Flamingo’s kon V en V het ook nu niet opbrengen ook de tweede helft voluit te blijven spelen. Dat was overigens ook niet nodig, daarvoor was het verschil toen al veel te groot, ook qua score, maar de pure demonstratie kwam er niet uit, de verdiende en terechte zege wél: 17-11. Maar op 14-4 was er een verschil van tien punten en toen lag een complete walk over in het verschiet en ook binnen de mogelijkheden. Maar de concentratie ebde weg bij de Garipers en dat gaf Quick de gelegenheid nog wat te doen aan het wel erg akelig gapende gat in de stand.

schim
Als Lennert Westerhof de 1-0 heeft laten aantekenen en Quick heeft kunnen gelijkmaken, lijkt het nog wel op een spannende wedstrijd. Maar dat beeld wordt al heel snel vertroebeld als Tiede Fokkema met twee treffers op rij voor 3-1 zorgt. Dat gaat allemaal tamelijk eenvoudig en dan al is te zien dat het bij Quick allemaal nogal stroef gaat. De combinaties komen er nog wel uit, maar als er geschoten moet worden is het gebeurd bij de Oudegasters. Het wordt 4-1 en 5-1 door Lennert Westerhof en dan vindt Roel Schipper het tijd om ook zijn aandeel in de score te hebben. Met twee treffers op rij brengt hij de stand op 7-1 en dan kun je eigenlijk al concluderen dat deze wedstrijd gespeeld is. Quick kan het niet opbrengen om er echt vol voor te gaan, de ploeg lijkt behoorlijk uit vorm, want hij is geen schim van het team dat V en V eerder deze competitie gedecideerd terugwees.

illustratief
De doelpunten vallen deze avond bij tweeën en als Lennert Westerhof die serie in stand houdt, is het 9-1 omdat Quick er niet in slaagt echt wat substantieels terug te doen. Die 9-1 is tevens de ruststand, een rust die wordt gefloten door scheidsrechter Jan Danser, die in principe geen enkele moeite heeft met dit duel dat nooit echt spannend wordt en dus ook niet op het scherp van de snede wordt uitgevochten.

gapend gat
Ook de tweede helft brengt geen spektakel in de zin van zenuwslopende spanning, daarvoor is het gat al veel te groot. Nee, Quick komt er eigenlijk niet aan te pas en elke keer verwonder ik mij weer over hoe het toch mogelijk was dat dit Quick nog maar een paar maanden geleden heeft gewonnen van V en V. De hamvraag is dan natuurlijk of V en V zoveel beter is geworden, of dat Quick zover is weggezakt. Maar zelfs de toch roemruchte schoten van afstand van Sjoerd Pool en Gerwold Hylkema kunnen de gasten deze avond niet redden.
V en V loopt uit naar 12-3 door doelpunten van Roel Schipper en Martha van der Kooi en als Annemarieke Houtsma en Roel Schipper er 13-3 van hebben gemaakt, is het gat imiddels al tien punten. Groter zal het ook niet worden omdat V en V gas terugneemt, de concentratie laat verslappen en het tempo laat dalen. Op 15-5, V en V-doelpunten van Lennert Westerhof en Roel Schipper, is de kloof nog altijd tien punten, maar als Quick eindelijk wat greep op het eigen spel krijgt wordt het 15-10 voor V en V weer wat aan de score doet middels een doelpunt van Sytze Brouwer:16-10. Dieke Hoekstra zorgt voor 17-10 en Quick mag de eindstand bepalen op 17-11.

conclusie
Die 17-11 lijkt nog niet eens zo beroerd, maar in feite was het verschil veel groter. Quick ontbeerde scorend vermogen en de gasten konden bovendien de hechte defensie van de Garipers niet voor onoverkomelijke problemen stellen. V en V pakte de punten, moest dat ook doen in de strijd om de titel en de bijbehorende promotie terug naar de eerste klasse. Maar daar zal de equipe van coach Ronald Klos nog een hele klus aan krijgen. De ploeg staat vier punten achter koploper De Parabool, met dien verstande dat V en V nog een wedstrijd te goed heeft. Stel dat ze die winnen, dan zijn het nog altijd twee punten die hen van de Groninger studenten scheiden. En daarmee krijgt de wedstrijd over een paar weken in Groningen tegen datzelfde De Parabool natuurlijk een extra lading. Bij winst gloort dan nog een beslissingswedstrijd, dus V en V heeft nog wel degelijk kans op de titel. Wordt dus vervolgd en meer nog: het wordt spannend!

Binne Kramer