VenV – Tietjerk

TYTSJERK – Vroeger, we hebben het dan over meer dan 25 jaar geleden, stonden de derby’s tussen Tietjerk en V en V bol van de spanning en vaak ook sensatie. ‘Bloed aan de paal’ was niet zelden een kwalificatie die op deze clash tussen twee echte korfbaldorpen van toepassing was. Die tijden zijn niet meer, de editie van zaterdag in Tytsjerk was een matige en tamelijk vlakke ontmoeting die eigenlijk nooit spannend werd. De zege van V en V kwam niet echt in gevaar: 9-12.

Matige derby levert winst op voor V en V

Eigenlijk werd de wedstrijd zaterdagmiddag in een onverwacht zonnig en aangenaam Tytsjerk tussen Tietjerk en de gasten uit Garyp, V en V dus, geen moment spannend. Het enige sensatiemoment, maar dat was negateve ‘opskuor’, was in de slotfase toen scheidsrechter Jouke Smits Popke Wijma van Tietjerk met twee gele kaarten van het veld stuurde. Hoe dat precies kon gebeuren was eigenlijk niet duidelijk, de versies liepen daarvoor te veel uiteen. De rest was een tamelijk matige pot korfbal waarin ook nog eens, gezien het fraaie herfstweer, veel te weinig doelpunten vielen: 9-12.

beter
Eigenlijk is V en V vanaf het begin de betere ploeg, al kan ik nu al vast noteren dat het team van coach Ronald Klos bij lange na niet zo goed en soepel speelt als vorige week. "Tietjerk is ek in hiele oare ploech om tsjin te spyljen, folle stugger, sy sitte der boppe-op, krigest kwalik kâns om te kuorbaljen." Een juiste constatering van de Gariper coach, maar zijn V en V zal in deze klasse nog wel meer van dit soort lastig te bestrijden ploegen tegenkomen schat ik.

opening
Het is Corry Betten die het bal opent op deze fraaie zaterdagmiddag op het smûke veld in Tytsjerk. Een strafworp van Lennert Westerhof betekent 0-2 en de 1-2 komt op naam van Linda Schingenga vanaf de stip. ‘Hy jout se makkelik’, weten de beide ploegen dan al, met andere woorden, de scheids legt de bal makkelijk op de stip.

gat
Het wordt 1-3 door Tiede Fokkema en als V en V na de 2-3 doordrukt naar 2-7 lijkt deze wedstrijd al vroeg in zijn definitieve plooi gelegd. V en V lijkt over de thuisclub heen te gaan walsen, maar daar komt het niet echt van. Wel is duidelijk dat Tietjerk veel te veel kansen nodig heeft om tot scoren te komen. Met name Theun Linthof lijkt niet op schot, tot zijn eigen frustratie overigens. De eerste helft wordt afgesloten op 4-8 en dat lijkt weinig perspectief te bieden voor de thuisclub die coach Pieter Alberda op de bank heeft zitten. Maar zijn ploeg speelt stroef, is veel te statisch in de korfzone en creëert veel te weinig echte kansen. En als die er dan zijn, worden ze merendeels niet op waarde geschat. Vier doelpunten in één helft is niet om over naar huis te schrijven of te twitteren.

goed toeven
Het is goed toeven langs de lijn in Tytsjerk, maar dat heeft meer met het onverwacht fraaie weer te maken dan met de kwaliteit van het gebodene tussen de lijnen. Dat ‘hâldt net oer’, Tietjerk speelt moeizaam en V en V kan het surplus aan kwaliteit niet echt in de score uitdrukken. Want 4-8 lijkt heel wat, maar overtuigend speelt ook V en V niet.

tweede helft
In de tweede helft is het in feite niet anders. Beide ploegen werken wel hard, maar aan echt goed korfbal komen ze beide maar mondjesmaat toe. Als kijkspel scoort deze derby dan ook niet echt hoog, daarvoor gaat er veel te veel mis en wordt er aan beide kanten veel te opportunistisch gekorfbald.

marge
Toch is de marge op 7-9 nog maar twee treffers, maar ik heb geen moment de indruk of de verwachting dat Tietjerk langszij zal kunnen komen. En als Lennert Westerhof met twee treffers op rij voor 7-11 zorgt, is duidelijk dat deze wedstrijd gespeeld is. Dan moet Popke Wijma naar de kant met twee gele kaarten op rij binnen de halve minuut. Hij zal ongetwijfeld iets gezegd hebben dat minder vleiend was voor de scheidsrechter en die is daar terecht niet van gediend. Niet handig dus, al heeft een uitsluiting geen numeriek overwicht tot gevolg voor de tegenstander. Bij korfbal mag er een vervanger in, in feite een wat wonderlijk aandoende regel.

nachtkaars
Dat incident lijkt even de verhoudingen op scherp te zetten, maar als de gemoederen weer wat bedaard zijn en het adrenalinepeil weer tot normale waarden is gezakt, gaat deze wedstrtijd in feite als een nachtkaars uit. Bij Engelsen heten dat dying seconds, hier zijn het minuten, maar het visuele effect is hetzelfde. Het wordt uiteindelijk 9-12 waarbij Corry Betten het dozijn voor de gasten mag volmaken. Maar dat heeft slechts statistische betekenis.

conclusie
En daarmee komt een eind aan een wedstrijd die in feite totaal niet doet denken aan de spetterende botsingen van vroeger. Dit was niet meer dan een ‘slochtweihinne’ ontmoeting die terecht door V en V wordt gewonnen. De gasten hebben een meer uitgebalanceerde ploeg die aanvallend ook meer kwaliteit in huis heeft dan Tietjerk. "Hoe fûnst it", vraagt Tietjerk-coach Pieter Alberda na afloop aan mij. "Net geweldich", is mijn kwalificatie en daar is Alberda het wel mee eens. Zijn collega Klos van V en V zegt het zó: "It spyt my dat ik dy net in bettere wedstriid oanbiede koe fannemiddei, mar foarige wike hast sjen kinnen dat wy better kinne." Klopt en Tietjerk ook, zeker weten.

Binne Kramer