VenV verliest nipt van Udiros

BURGUM – “Wy binne oant no ta noch net ûnder de twintich west”, dat was de repliek van de coach van Udiros dat vijf minutern eerder de wedstrijd in sporthal Westermar in Burgum tegen het Gariper V en V nipt met 16-17 had gewonnen. Hij was, met andere woorden niet tevreden, ondanks het feit dat het voor de gasten uit Nieuwehorne een even nipte als zwaarbevochten zege was. Onverdiend was die overwinning niet, maar er had voor de thuisclub wel degelijk meer ingezeten dan de lege handen waarmee ze nu naar huis moesten.

V en V verliest ook tweede zaalwedstrijd
V en V is de kersverse zaalcompetitie niet goed begonnen, de ploeg van coach Peter de Groot verloor zaterdag, na vorige week van Emmeloord te hebben verloren, ook van Udiros uit Nieuwehorne. Het was een nipt verlies voor de ploeg uit Garyp, maar ze moesten wel met de spreekwoordelijke lege handen terug naar huis. “En dat makket it no krekt sa soer”,aldus V en V-speler Arjen Brander na afloop, uithijgend tegen de tribune van sporthal Westermar in Burgum, “mar ien doelpuntsje skilde it, dat hie fansels net hoegd, wy hiene der yn elts gefal in lykspultsje oan oerhâlden moatten. Mar ja, it wie noch knap dat wy fan 14-17 werom kamen oant 16-17. Mar dy lêste gie der krekt net yn en ja, dan stiest wol mei lege hannen. Wy wiene net minder, ek net echt oanwiisber better, sa wie it al, mar wy hiene winne kinnen, sûnder mis.” Hoe anders klonk nog geen twintig meter verderop, buiten (!) de sporthal, het commentaar van de coach en een van de spelers van Udiros. “Ik ben net echt tefreden”, aldus de oefenmeester van de ploeg uit Nieuwe- en trouwens ook Oudehorne, “wy hawwe wûn, dat is fansels prima, mar ik fûn ús net echt goed spyljen, wy makken te min doelpunten. Wy hawwe dit seizoen yn ‘e seal noch net ûnder de twintich west en no mar santjin. Nee, echt top wie it net jûn.” Dat verbaast mij lichtelijk moet ik zeggen, ik vond Udiros eigenlijk best wel goed spelen. Maar misschien heeft dat iets te maken met ’the good old days’, tempo doeloe zeg maar, toen ik regelmatig te gast was in Jubbega of Heerenveen waar ze toen in de zaal speelden. ‘Toen’, dat moet zo’n kwarteeuw geleden zijn, toen Udiros furore maakte en zelfs overgangsklasse speelde. Spelers als Tjalle Faber, Geert de Jong, Marten Oeds Veenstra, Janneke Kuipers, Hilda Bosma en Bea van der Sluis, om maar een paar namen te noemen die me zo te binnen schieten. Mooie tijden en misschien heb ik daardoor nog altijd wat met deze ploeg, ook al ken ik van de huidige spelers er niet één. V en V en Udiros maken er wel degelijk een leuke wedstrijd van die tot aan de laatste seconden bovendien spannend blijft, ook en vooral vanwege het scoreverloop. De gasten komen het best uit de startblokken, maar daarna gaat de wedstrijd cijfermatig vrijwel gelijk op, de ruststand van 10-10 bewijst dat. Maar als de gasten in de tweede helft eenmaal op voorsprong komen, moet V en V in de achtervolging en eigenlijk slaagt de ploeg van coach Peter de Groot er geen moment in dat gaatje, hoe klein vaak ook, te dichten. De beslissing valt in feite als Udiros in de slotfase uit kan lopen naar 14-17. V en V zet met steun van het publiek alles op alles om die kloof te dichten, maar op 16-17 is de tijd om. Einde wedstrijd, einde verhaal en einde illusies voor de ploeg uit Garyp, tot diepe teleurstelling van alles wat V en V is. Even verder heerst, ondanks de relatieve onvrede van de coach, de tevredenheid en de vreugde bij de gasten. Uitwedstrijden winnen geeft toch altijd iets van een extra dimensie aan een duel.

welkom
Ans Tamminga, sinds jaar en dag gastvrouw bij de ploeg uit Garyp, staat mij nota bene bij de deur van de Westermar op te wachten. Ik voel me vereerd, maar nee, ze staat niet op mij te wachten, maar op de scheidsrechter…. Hoewel ik natuurlijk volgens Ans ‘fan herte wolkom’ ben. Ik had niet anders verwacht, ik kom hier veel en graag. Ik de hal is de wedstrijd tussen V en V 2 en DWA 2 uit Winsum aan de gang, dus heb ik nog wel even tijd om rond te kijken. Maar om kwart voor zeven is het dan toch zover, we kunnen beginnen. Er is inmiddels ook het nodige publiek komen kijken, maar vergis ik me, of zijn het er wel wel eens meer geweest. Volgende week zal het zonder twijfel drukker zijn als V en V uit speelt tegen streekgenoot De Wâlden in Oentsjerk. Het is Udiros dat verrassend, voor mij in elk geval, het sterkst van acquit gaat door heel vlot op 0-2 te komen. Taede Sibma zorgt voor de aansluiting, maar op 1-4 is het gaatje toch al drie doelpunten. V en V moet in de achtervolging om niet al meteen op een beslissende achterstand te worden gezet.

herpakken
Dat gebeurt ook, de adepten van coach Peter de Groot kunnen zich herpakken en als Roel Schipper, Pieter de Jong en Miranda Veenstra er 4-4 van kunnen maken, ligt alles weer helemaal open. De thuisclub lijkt met de 5-4 van Dieke Hoekstra het initiatief over te nemen, maar met drie treffers op rij is het Udiros dat aan de leiding komt. Om aan te geven dat beide ploegen elkaar wel zo wat in evenwicht houden scoren Dieke Hoekstra en Arjen Brander de 7-7 en na 7-8 is het Martha van der Kooij die die minimale voorsprong elimineert: 8-8.

perspectief
Twee prachtige afstanders van Arjen Brander kort achter elkaar zorgen er voor dat V en V de rust in lijkt te gaan met een tweepunts-marge en het nodige perspectief, maar als de scheidsrechter voor de pauze fluit staat het niettemin 10-10. En dus moet het in de tweede helft beslist worden wie er als overwinnaar aan het eind van het veld kan stappen. Eigenlijk valt daar nog bitter weinig van te zeggen.

voorsprong
Dat wordt anders als Udiros net als in de eerste helft vliegend van start gaat. Twee treffers op rij betekenen 10-12 en als Miranda Veenstra kort daarop een strafworp mist en aldus een unieke kans om de aansluitingstreffer te scoren laat liggen, wordt het toch een beetje zorgelijk voor de ploeg uit Garyp. Miranda Veenstra maakt haar verzuim goed door fraai de 11-12 te scoren, maar op 11-13 is de marge weer twee. Roel Schipper is goed voor de 12-13 en als ‘dank’, hij ziet er geblesseerd uit, wordt hij vervangen door Sytze Brouwer, hij heeft er al een wedstrijd met het tweede opzitten.

leiding
Udiros blijft de leiding houden, maar kan niet echt verder uitlopen. Na 13-15 is het Dieke Hoekstra die de aansluiting realiseert, maar in plaats van de gelijkmaker is het opnieuw een treffer van de gasten die het kloofje in stand houdt: 14-16. Jacob Jan van der Zee komt Pieter de Jong vervangen en hij doet eigenlijk meteen waarvoor hij in het veld is gekomen: scoren. Met nog twee minuten staat er aldus een 15-17 stand op het bord. En dat betekent dat V en V alles uit de kast moet halen om er in ieder geval nog een punt uit te slepen. Maar de 16-17 van Sytze Brouwer duurt net te lang, want even later fluit de scheidsrechter voor het einde. En daarmee lijdt V en V zijn tweede nederlaag op rij in deze nog kakelverse zaalcompetitie. Daarmee ook krijgt de derby van volgende week in Oentsjerk tegen De Wâlden nog meer gewicht.

Binne Kramer