VenV verstevigt koppositie

GARYP – V en V heeft zaterdag voor eigen publiek een flinke stap gezet in de richting van de titel en de daarbij behorende en felbegeerde promotie naar de eerste klasse door naast concurrent en erfvijand Tietjerk duidelijk met 12-6 terug te wijzen. Tot 6-6 hielden beide ploegen elkaar keurig in evenwicht, zowel speltechnisch als qua score, maar wonderlijk genoeg was het in één keer gedaan met het scorend vermogen van de gasten. En omdat V en V bleef scoren pakte de zege alsnog ruim uit.

Ruime zege V en V op Tietjerk

Het leek er eigenlijk helemaal niet op dat V en V alsnog een ruime 12-6 zege zou behalen op naaste concurrent Tietjerk. Beide ploegen troffen elkaar zaterdag in Garyp op het kunstgras van V en V in de wetenschap dat de thuisclub een punt voorsprong had op het team van coach Pieter Alberda. Een overbrugbaar verschil dus, zeker omdat er toen nog vier wedstrijd te gaan waren. Bij winst zou Tietjerk de koppositie overnemen van het team van Ronald Klos. Maar dat kwam er niet van, al was de eerste helft spannend en hielden de ploegen elkaar vrijwel in evenwicht. Maar wonderlijk genoeg haperde de ploeg uit Tietjerk op 6-6 zo nadrukkelijk, dat er helemaal niet meer gescoord werd. En omdat bij V en V de ballen er nog wel met enige regelmaat in gingen, pakte de uiteindelijke zege van de ploeg uit Garyp alsnog redelijk ruim uit.

koud
Het is even wennen in dit wonderbaarlijke voorjaar, maar: ‘de jas kin wol wer oan’. En als de zon weg is, is het gewoon koud, bovendien waait het behoorlijk en dat maakt het de beide ploegen niet echt makkelijk. Aan publiek is geen gebrek zoals eigenlijk altijd hier in Garyp. Het is vanouds een echte derby, al is dat begrip eigenlijk een beetje achterhaald en verbleekt.

pittig
Maar er staat wat op het spel, dat wordt al heel snel duidelijk. Beide ploegen staan onder druk, ze zijn meer gefocust op het voorkomen van fouten dan op het maken van doelpunten. Die vallen dan ook maar mondjesmaat, al zal de wind daar ook een storende factor bij zijn vermoed ik. Lennert Westerhof en Linda Schingenga zorgen voor 1-1, maar echt als rijpe appelen vallen ze niet, de doelpunten. Scheidsrechter Ottjes heeft genoeg te doen, want er gebeurt, met name in de korfzone, van alles. Hij doet het de beide coaches uiteraard lang niet altijd naar de zin, maar ik moet de scheidsrechter nog tegenkomen die dat wel doet. Beiden staan regelmatig tegen hem te schreeuwen, soms zelfs tegelijk…. In dit geval een tamelijk zinloze onderneming.

mager
De score loopt maar heel geleidelijk op, beide ploegen hebben moeite om zich echt goede kansen te creëren en bovendien laat het schot van afstand hen tot dan toe behoorlijk in de steek. Het is, zoals dat clichématig heet, meer spannend dan fraai. Attractief is het wél, omdat de spanning het gebrek aan echt vloeiend korfbal compenseert en ook omdat er van alles gebeurt. Op 3-3 is het nog altijd in evenwicht wat de beide ploegen laten zien en dat is op 4-4 nog altijd zo. Dan zitten we al in de slotfase van de eerste helft en dat betekent dat de doelpunten tamelijk kostbaar zijn deze zaterdagmiddag in mei. Bij rust is het V en V dat leidt door een doelpunt van Dieke Hoekstra, maar de marge is minimaal: 5-4.

gelijk
Na rust wordt het redelijk vlot 6-6 en wat er daarna gebeurt is eigenlijk tamelijk bizar en eigenlijk ook onvoorstelbaar. Niets heeft er tot dan op gewezen dat Tietjerk plotseling het scorend vermogen helemaal kwijt zal raken, maar dat is nu juist wél wat er gebeurt. Lennert Westerhof maakt er met twee treffers op rij 8-6 van en dan is eigenlijk, maar dat weten we dan nog niet, de wedstrijd gespeeld. De hamvraag blijft natuurlijk wat er nu precies is gebeurd: is Tietjerk nu plotseling zo ver weggezakt, of is V en V zoveel beter gaan spelen. De waarheid zal zoals gebruikelijk in het midden liggen, feit is dat Tietjerk er niet meer in slaagt de korf te vinden. De schoten missen precisie, de combinaties zijn onzuiver en te voorspelbaar en ook vanaf de kant krijgt coach Pieter Alberda zijn team niet meer op de rails.

wissels
Het aparte is dat het juist V en V is dat wisselt, Wilco de Vries voor Roel Schipper en Corry Betten voor Sanne Plantinga. Maar eigenlijk maakt dat geen verschil, de wedstrijd is al in zijn definitieve plooi gelegd, al smaakt Wilco de Vries wel het genoegen om met een van zijn eerste pogingen de stand naar 9-6 te tillen. Sytze Brouwer is goed voor 10-6 en als Tiede Fokkema en Dieke Hoekstra er 12-6 van maken, wordt het alsnog een dikke nederlaag voor Tietjerk. Onverwacht dik, deze nederlaag, want in de eerste helft deed de equipe van coach Pieter Alberda in feite helemaal niet onder voor V en V. Heel apart eigenlijk, maar in Garyp zijn ze blij met de overwinning, logisch, want nu staan ze riant op kop en is de titel en de promotie naar de eerste klas weer een stap dichterbij gekomen.

conclusie
Kwalitatief was de wedstrijd geen topper, maar met name in de eerste helft vergoedde de spanning veel, zo niet alles. Ik weet nog steeds niet waarom er bij Tietjerk na die 6-6 plotseling de klad in kwam, dat zijn van die dingen waar je als relatieve buitenstaander de vinger niet op kunt leggen. De zege voor V en V was terecht en verdiend en in feite niet eens geflatteerd en eerlijk gezegd had ik ook verwacht dat de ploeg van Ronald Klos de meeste kans zou hebben op de zege. Tietjerk is te wisselvallig en in feite illustreerde de ploeg van Pieter Alberda die wisselvalligheid zaterdagmiddag heel nadrukkelijk. Met nog drie wedstrijden te gaan is er in theorie nog van alles mogelijk natuurlijk, maar als V en V de kop erbij houdt en er geen gekke dingen gebeuren, lijken de Garipers de meeste kansen te maken op de titel. Dan spelen ze volgend seizoen, en dat begint op het veld immers al over een paar maanden, weer eerste klas, een niveau waar ze eigenlijk ook wel thuis horen. Dat vinden ze zelf ook en dat is terecht, de ploeg herbergt genoeg kwaliteit om een niveau hoger aan te kunnen. Dus: nog geen champagne bestellen, maar wel vast voorzichtig informeren naar de leveringsvoorwaarden zou ik zeggen.

Binne Kramer