VenV wint van Koploper

BURGUM – De nederlaag die koploper Parabool uit Groningen zaterdag te slikken kreeg tegen V en V in sporthal Westermar in Burgum kwam behoorlijk hard aan. De gasten zullen met een ander perspectief aan dit duel zijn begonnen, maar na 10-12 bij rust nam V en V het initiatief in handen. Dat leverde uiteindelijk een benauwde, maar niettemin verdiende 21-20 zege op voor het team van coach Ronald Klos. De boze blikken waren, hoe verrassend en ook voorspelbaar, voor de scheidsrechter.

Nipte zege V en V op koploper Parabool

Nipt, dat is inderdaad het woord dat past bij de 21-20 zege van V en V zaterdagavond tegen koploper De Parabool uit Groningen. De gasten, onder leiding van Schelte Meinsma, hadden zich er heel wat anders van voorgesteld, maar ze hadden het merendeels aan zichzelf te wijten dat ze tegen de eerste nederlaag van dit zaalseizoen opliepen. Voor V en V was het nipt, omdat de ploeg een 18-13 voorsprong als sneeuw voor de zon zag slinken. En toen bij 20-19 eigenlijk iedereen zat te wchten op de gelijkmaker was het Annemarieke Houtsma die er 21-19 van maakte. Dat was niet toevallig, want zij was met Sanne Plantinga een van de meest stabiele factoren in het spel van de ploeg uit Garyp. Spannend was het wel, leuk om naar te kijken ook, al heb ik mij wel gestoord aan de ongenuanceerde en ongebreidelde kritiek op scheidsrechter Postma. Maar daar hieronder meer over.

scheidsrechter
Het duel staat onder leiding van scheidsrechter Postma en hij heeft bepaald geen gemakkelijke, en als je het mij vraagt, ook geen leuke avond. Er stroomt een aanhoudende hoeveelheid kritiek op eigenlijk alles wat hij doet in zijn richting en wat daar ook aan terechte kritiek bij is, het is in feite, als je de reglementen en de spelregels naslaat, helemaal niet toegestaan. Ook beide coaches, Schelte Meinsma en Ronald Klos, ik zit tussen hen in, laten zich zeker niet onbetuigd. Nogmaals, ze zullen in een aantal gevallen best gelijk hebben gehad, maar als de een in een bepaalde situatie ‘een dikke stip’ ziet en de ander niet eens een overtreding zegt te hebben gezien, ja, dan kun je het als scheids natuurlijk nooit goed doen. Wel héél selectieve verontwaardiging dus.

basketball
Ik heb toevallig vanmorgen een paar basketballwedstrijden gezien, in Hurdegaryp was dat. Als je ziet hoe spelers en coaches daar met de referee van dienst omgaan, dat is toch geheel andere koek. Respect, dat is het woord dat daarbij past. Maar misschien was met name die fluitist bij de wedstrijd van de Hardegarijp- senioren wel een hele goeie. Ik had hem wel V en V tegen de Parabool willen zien fluiten. Ik mis te enen male de kennis van de spelregels van het korfbal om te kunnen fluiten, maar ware ik fluitist van dienst geweest dan hadden beide coaches het einde van de wedstrijd niet gehaald op de bank. Ik zou na een paar minuten dat ‘geëamel’, want dat is het, al zat zijn geweest. Ergerlijk vind ik het en bovendien zinloos, want als je tegen een in jouw ogen slechte scheidsrechter gaat praten, wordt hij daar zeker niet beter van. Goed, de wedstrijd dan, want die was best het aanzien waard.

slordig
V en V begint tamelijk slordig, lijdt veel balverlies en de ploeg heeft mazzel dat Parabool daar niet van profiteert, daar geen misbruik van maakt zeg maar. Maar ik zie de in het Anderlecht-paars gestoken ploeg uit Groningen toch niet zo sterk starten. Ook zij maken veel fouten, de echte scherpte lijkt er niet te zijn en het is aan het surplus aan lengte onder de korf te danken dat de gasten op 2-5 een aardig gaatje hebben kunnen slaan. De beide V en V-treffers komen op naam van Lennert Westerhof en Sanne Plantinga.

gelijkwaardig
De 3-5 is van Roel Schipper en als Sytze Brouwer er 4-5 van maakt, is duidelijk dat deze beide ploegen elkaar niet echt veel ontlopen. Ik vind Parabool een beetje laconiek korfballen, het gemak, maar ook de achteloosheid van een koploper zeg maar, maar tegen een getergd V en V is dat een levensgevaarlijke mentale instelling lijkt mij.

hard werken
En als de gasten dat gemak niet kunnen omzetten in een constante stroom treffers, wordt het een wedstrijd van hard werken, knokken voor elke centimeter zeg maar. Niks mis mee, twee gelijkwaardige ploegen die hard moeten werken leveren een duel op dat attractief is en de moeite van het bekijken zonder meer waard. Op 9-9 staan beide ploegen op gelijke hoogte en op het moment dat iedereen bij 10-10 denkt dat dat een, gezien de veldverhoudingen, prima ruststand zou zijn, schiet Parabool plotseling nog even uit de slof, met scherp dus en dat betekent alsnog een 10-12 stand als scheidsrechter Postma voor rust fluit.

zorgvuldig
Ook in de tweede helft blijkt dat het gebrek aan zorgvuldigheid in de passing beide ploegen parten blijft spelen. Het geeft de wedstrijd een wat slordig aanzien, maar het blijft spannend. Op 13-13 is er nog steeds geen licht tussen beide teams en pas na treffersvan Roel Schipper en Tiede Fokkema heeft V en V een voordelige marge van twee punten. En als Lennert Westerhof er vanaf de stip 16-13 van maakt en vervolgens Sytze Brouwer en Annemarieke Houtsma elk een treffer meepikken, staat het plotseling 18-13 en dat is eigenlijk toch wel tamelijk verrassend. Of dat nu komt omdat V en V zo goed speelt of dat het komt omdat de Parabool ver wegzakt, daar kom ik niet echt achter. Feit is dat deze ontmoeting in zijn definitieve plooi lijk te zijn gelegd door die demarrage van V en V.

consolideren
En dat zie je V en V aarzelen, immers, er is nog redelijk wat speeltijd op de klok en dus moet de ploeg kiezen: voluit doorgaan, de SP-variant dus, of consolideren, houden wat je hebt, de VVD-strategie dus. Het wordt de laatste optie, maar dat bekomt de thuisclub niet best. Sterker nog, dat breekt de ploeg behoorlijk op. En dan slaat de onzekerheid toe en juist in deze fase zijn het met name Sanne Plantinga en Annemarieke Houtsma die het hoofd koel houden. Niettemin wordt het 18-18 en lijkt de Parabool alsnog een onvervalste ‘erop-en-erover’ coup te kunnen plegen. In feite is het Sytze Brouwer die met twee treffers van afstand op rij de Garipers weer aan de leiding brengt: 20-18.

hectisch
Het wordt spannend, hectisch zelfs af en toe, maar als Annemarieke Houtma na de 20-19 voor lucht zorgt met haar 21-19, is het game over. De Groninger gasten komen nog wel terug tot 21-20, maar dan is het tijd. En dan heeft V en V een zwaarbevochten, nipte, benauwde, maar zeker niet onverdiende zege behaald op de koploper.

Binne Kramer