Vlug en Vaardig houdt strohalm vast

BURGUM – V en V heeft zaterdag in sporthal Westermar in Burgum een belangrijke, zeg maar cruciale, zege behaald op het Nijverdalse NKC’51. Die zege was zonder meer verdiend, maar om nou te zeggen dat V en V het zichzelf makkelijk maakte, nou néé. Het liet in de absolute slotfase NKC nog unheimisch dichtbij komen en het was maar goed dat Foppe Nicolai zijn rol als katalysator van het team bekroonde met de bevrijdende 16-14, want op 15-14 was het uitermate spannend.

Benauwde winst voor V en V

De zege die V en V zaterdagavond in sporthal Wetermar in Burgum behaalde op NKC uit Nijverdal was terecht en verdiend. Maar de ploeg van coach Ronald Klos maakte het zichzelf in de slotfase nog uitermate moeilijk door de gasten wel erg dichtbij te laten komen. Het was maar goed dat Foppe Nicolai het blonde hoofd koel hield en de bevrijdende treffer in huis had.

vijf voor twaalf
Het is in feite vijf voor twaalf voor V en V, al wijst de sporthalklok een paar minuten voor halfzes in de vooravond van deze laatste zaterdag in januari. Mooie tijd om een wedstrijd op dit niveau te spelen zit ik me te bedenken, maar ik krijg koffie van Ans en dat maakt een hoop goed natuurlijk. Vijf voor twaalf slaat uiteraard op de positie op de ranglijst in deze eerste klasse B , want daar houden de Garipers de laatste stek stevig in bezit. En in de wetenschap dat er liefst drie (!) van de acht ploegen zullen degraderen dit zaalseizoen, ziet dat er voor het Klos-team niet zo fraai uit. Maar eigenlijk kunnen er nog zes van de acht ploegen degraderen en dat belooft in ieder geval een spannende slotfase en misschien krijgen we zelfs wel een nacompetitie, wie weet. Maar V en V ‘krijt klauwen’, dat is inmiddels wel duidelijk en dat betekent dat iedere wedstrijd die er nu nog te spelen is niets meer of minder dan een finale is. Er moet dus deze late namiddag ‘gewoon’ gewonnen worden. Maar omdat ook opponent NKC een van de zes mogelijke degradanten is, zijn de gasten niet gekomen om aan dat Gariper streven naar de beide punten vrijwillig mee te werken.

gelijk op
Dat blijkt ook zodra Bert Blauw, hij is scheidsrechter van dienst deze zaterdagmiddag en hij doet het prima en het is in niet geringe mate waarschijnlijk, want dat weet je nooit zeker, mede aan hem te danken dat alles binnen de perken blijft, de wedstrijd op gang heeft gefloten. Want ondanks de belangen en de daaraan gekoppelde druk op beide ploegen, blijft het een uiterst sportief gebeuren. Maar spannend is en blijft het de hele wedstrijd.

opening
De opening is voor V en V, want meteen uit de eerste de beste aanval is het Wilco de Vries die voor de 1-0 zorgt. Het duurt even voor NKC die tik te boven is, maar dan kunnen de gasten de leiding overnemen: 1-2. Het is duidelijk dat V en V er voor moet zorgen dat NKC geen echt substantieel gat kan slaan, want dan wordt het een lastig karwei, misschien wel een mission impossible. Maar als Klaas Jan Pander gelijk maakt lijkt dat gevaar voorlopig bezworen.

evenwicht
Beide ploegen houden elkaar wel zo ongeveer in evenwicht, in die zin dat bij beide teams de defensie beter is georganiseerd dan de aanvalslinie. Onder de korf ontberen beide ploegen vooral daadkracht en dynamiek, het is allemaal redelijk statisch. Slechts Foppe Nicolai kan in zijn vak zorgen voor de nodige actie, hij speelt puur op gevoel en dat geeft aan het aanvalsspel van V en V in dat vak de nodige Schwung en de onvoorspelbaarheid die niet alleen leuk is om naar te kijken, maar die ook zorgt voor strijd, voor ‘kriich’. V en V mist dat eigenlijk naar mijn smaak wat te veel, het is mij te stil in het veld, ik mis het extraverte, de inventiviteit en de passie. Het is mij te geprogrammeerd, maar omdat ook NKC daar ‘last’ van heeft, blijft de wedstrijd redelijk gelijk op gaan. Na de 2-3 zorgt Sanne Plantinga voor de gelijkmaker en als Roel Schipper, hij is sterk onder de korf deze avond en pakt ook zijn doelpunten mee, twee keer op rij raak schiet, heeft V en V de , zij het kleine, marge die de ploeg zo graag wil: 5-3.

leiding
Bij rust gaat V en V met 7-6 aan de leiding, doelpunten van Foppe Nicolai en Annemarieke Houtsma, maar het is duidelijk dat deze koers bij lange na nog niet gelopen is. Twee treffers op rij vlak na de rust zetten NKC op een 7-8 voorsprong, maar ook nu laat V en V de gasten niet echt weglopen, al dreigt dat gevaar even als de concentratie verslapt in de gelederen van de thuisclub. Klaas Jan Pander is goed voor 8-8 en als Wilco de Vries vanaf de stip raak schiet, is het opnieuw de thuisclub die de dans leidt. Maar het is een dans op hete kolen, want een stip brengt de gasten weer vlakbij: 10-9.

cruciaal
En dan gaat iedereen er op de tribune even goed voor zitten, want iedereen voorvoelt dat de volgende fase in dit spannende duel cruciaal zal zijn. En achteraf blijkt dat ook zo te zijn. Eerst is het Roel Schipper die opnieuw vanaf de stip raak schiet (11-9) en na 11-10 is het Wilco de Vries die ook al zo’n achttien karaats kans benut vanaf tweeënhalve meter: 12-10. En dan drukt V en V door. Klaas Jan Pander scoort 13-11 en als Wilco de Vries een volgende strafworp mag nemen lijkt de 14-11 in het verschiet te liggen. Hij mist, maar hij mag van scheidsrechter Bert Blauw opnieuw aanleggen. Waarom ontgaat mij, maar Blauw ontgaat zo als gewoonlijk nu eenmaal niks en dus mag De Vries op herhaling. Nu is het wel raak en dus is de marge nu drie treffers.

beslist
En als Annemarieke Houtsma er dan even later 15-11 van maakt lijkt de klus geklaard voor de ploeg van Ronald Klos. Maar die is er nog niet gerust op, dat is te zien en te horen, hij vreest dat zijn ploeg iets te snel en te gemakkelijk op de nog niet verdiende lauweren zal gaan rusten. En hij krijgt gelijk. Terwijl bij V en V de euforie alvast naar boven borrelt zet NKC aan voor een desperaat slotoffensief. Twee strafworpen op rij betekenen 15-13 en dan wordt het plotseling even helemaal stil op de tribune. Dit zal de thuisclub toch niet meer uit handen geven?

benauwd
Maar als NKC in de allerlaatste minuut de 15-14 in huis heeft wordt het nog benauwd, Spaans benauwd zelfs, want ja, hoe lang duurt die laatste minuut? Wat dat betreft is een schotklok een zegen, samen met die vijf minuten zuivere speeltijd. Dan weet iedereen waar hij aan toe is, nu is het afwachten, bang afwachten voor de V en V-supporters. En dan laat Foppe Nicolai weer eens zien welke waarde hij heeft voor zijn ploeg, want hij legt uit een niet eens zo grote kans de bal koeltjes in de korf: 16-14! En niet alleen 16-14, maar ook meteen tijd en dus kan het feestje losbarsten.

conclusie
Een verdiende, maar benauwde zege voor de Garipers. "Mar wy binne der fansels noch lang net", aldus de als immer realistisch coach Ronald Klos, hij blijft ook volgend seizoen V en V onder zijn hoede houden. "Der kinne noch seis ploegen degradearje en de helte sil dat ek dwaan. En dus is it saak om trije ploegen ûnder ús te hâlden. It iennige dat wy dwaan kinne is elke wedstriid der fol foar gean, lyk at wy dat jûn dien ha. En dan mar sjen wêr’t wy steane at de lêste rûnde spile is."

Binne Kramer
bron: www.rtvkanaal30.nl