Vlug en Vaardig keert terug naar de tweede klasse

Vlug en Vaardig keert terug naar tweede klasse (Actiefmedia.nl)

BURGUM – De muziekband die de feestvreugde zou moeten verhogen was al geboekt voor de beslissende kampioenswedstrijd in sporthal De Westermar. De korfballers van Vlug en Vaardig blaakten zaterdagavond van zelfvertrouwen en verwachtten dat de beslissende slag zou worden geslagen. Dat werd ook bewaarheid. Achilles uit Almelo werd gemakkelijk met 23-12 opzij gezet.

Daarmee zijn de korfballers uit Garyp na een seizoen afwezigheid teruggekeerd naar de tweede klasse van het zaalkorfbal en is de eerdere degradatie weggepoetst. Het verjongde V en V heeft een constant zaalseizoen achter de rug. De voornaamste concurrent Elko had alleen nog een beslissingswedstrijd kunnen afdwingen als V en V had verloren van Achilles, dat vierde is geworden in de competitie. De D-junioren van V en V namen alvast een voorschotje op het kampioenschap van de senioren. De jonkies behaalden de titel en werden gehuldigd.

Daarna zag de goed gevulde en enthousiast meelevende publieke tribune van De Westermar het eerste team hetzelfde doen. Volgens de afzwaaiende trainer Peter de Groot van V en V is zijn ploeg beter en constanter geworden en klaar voor een hoger niveau. “We hadden de wedstrijd onder controle en waren scherp. De spelers hadden geen last van druk of spanning. Vorig seizoen, toen we degradeerden kwamen we tekort. Mentaal, fysiek en tactisch zijn we dit seizoen gegroeid. We hebben geleerd de zwakke punten van de tegenstander uit te spelen en zijn volwassener geworden. Tactisch zijn we wat anders gaan spelen en we hebben een paar posities veranderd.”

V en V heeft meerdere scorende korfballers en dat is de kracht van het team. “We zijn niet afhankelijk van één speler, maar hebben veel scorend vermogen, met een paar klasbakken”, zegt De Groot. Arjen Brander is zo’n belangrijke speler, die het verschil kan maken. Hij is atletisch en beweeglijk, heeft gevoel voor het kiezen van de goede positie en heeft een voortreffelijk schot in huis, vaak bekroond met een treffer. Met acht treffers had hij een groot aandeel in de overwinning op Achilles. Anke Rinsma trof vijf keer de korf en was de meest scorende dame.

V en V had weinig last van plankenkoorts, want in de eerste helft werd meteen een voorsprong genomen, die werd uitgebouwd tot 9-3. V en V was meestal in balbezit en werkte met langlopende aanvallen aan het uitbouwen van de score. Achilles, niet meer in de race voor promotie, bood niet echt fanatiek verzet en oogde weinig geïnspireerd. Toch stokte het even bij V en V, want Achilles kwam terug tot 9-5.

Na rust stribbelden de gasten nog even tegen (10-7), maar de treffer van Anke Rinsma (11-7) luidde een periode in waarin V en V vlot scorend de tegenstander op een grotere achterstand zette. Evert Duipmans, Roel Schipper, Anja Lont, en Jildou Boonstra kregen ook nog speeltijd, terwijl de titel al op zak was. Duipmans scoorde de laatste treffer (23-12) in deze wedstrijd, die eigenlijk voor rust al was gespeeld. Daarna kon V en V gaan feestvieren en werden de spelers in de bloemetjes gezet.

V en V moet na de promotie op zoek naar een andere trainer, want Peter de Groot stopt na dit seizoen bij de club. Hij heeft zijn toekomst nog niet uitgestippeld. “Houd het maar op een sabbatical, maar als er een leuke club op mijn weg komt, sta ik daarvoor open”.
Scores Arjen Brander 8, Anke Rinsma 5, Jan Jacob van der Zee 3, Taede Rienk Sibma 3, Miranda Veenstra 1, Corrie Betten 1, Tiede Fokkema 1, Evert Duipmans 1.