V&V C1 maakt zijn naam waar.

V en V staat voor Vlug en Vaardig, typisch een naam uit een behoorlijk lang vervlogen tijd. Maar zaterdag maakte de C 1 ploeg die naam meer dan waar in de wedstrijd tegen DOW uit Eastermar. Niet eens zozeer omdat de zege tamelijk ruim uitviel, maar veeleer omdat de ploeg uit Garyp veel dynamischer en sneller was dan de Eastermarders. Inderdaad, vlugger en vaardiger. Aan de andere kant had DOW wel degelijk de kwaliteit om tegenspel van niveau te bieden en dat betekende enerzijds dat het een wedstrijd was met alles-erop-en-eraan en anderzijds dat de score geen desastreuze proporties aan kon nemen. Het duurde ook relatief lang eer de thuisclub op voorsprong kwam. Dat gebeurde pas in de 15de minuut en dat had alles te maken met het goede verdedigende werk van de ploeg in de pompeblêdenshirts, maar ook met het gegeven dat V en V in die periode wel erg veel kansen nodig had om te scoren.

dominant
De wedstrijd in sporthal Westermar begint pas om even voor elven, dus het vroegste is er al vanaf, van deze prachtige zaterdag die naarmate hij vordert steeds meer en steeds nadrukkelijker doet denken aan de maitiid. Niet zozeer hier in de Burgumer sporthal, maar als de deur zo nu en da opengaat, valt een hoopgevende streep zonlicht naar binnen. Ik weet niet of de korfballers van V en V en DOW daar veel weet van hebben, zij hebben het druk met de wedstrijd, geografisch gezien een onvervalste streekderby. Maar daar is op dit niveau en in deze leeftijdsklasse weinig van te merken, derby’s zijn meer iets voor ouderen. Opvallend: beide ploegen bestaan bijna helemaal uit meisjes, jongens maken blijkbaar toch vaak andere keuzes. Maar op den duur gaat dat natuurlijk wel een personeel probleem worden. Hier speelt dat nog niet zo direct een rol, meisjes zijn op deze leeftijd vaak minstens zo goed als jongens, ze hebben meer technische vaardigheden, zijn meer gefixeerd en ook beter gemotiveerd. Vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Miranda Veenstra blijkt dat V en V de dominante ploeg is, de Garipers scheppen zich meer en betere kansen dan het in mijn ogen wat te statische DOW, dat naar mijn smaak te veel uit stilstand speelt. De gasten komen eigenlijk nauwelijks aan echte aan aanvallen toen omdat hun passes het andre vak veelal niet halen en ze onder de korf qua lengte het onderspit delven. Maar omdat V en V vooralsnog wel vaak schiet maar niet scoort, blijft deze situatie voorlopig nog wel even voortduren. Toch is de beste kans in deze openingsfase voor DOW als scheidsrechter Miranda Veenstra de gasten een strafworp toekent, terecht in mijn optiek. Maar de Eastermarder schutter faalt, het blijft voorlopig 0-0. Het publiek en ik moeten wachten tot de klok op 10 minuten staat eer er echt gescoord wordt. Het wordt 1-0 uit een fraaie doorloopbal, eindelijk! Want je kunt dat wel de betere ploeg zijn en verreweg het vaakst schieten, maar de bal moet wel door het mandje natuurlijk. Blijkbaar breekt die openingstreffer de ban, want het is mijn grote vriend Rienk, ik zag hem woensdagavond nog in actie tijdens de clinic van Erwin Zwart in deze zelfde sporthal, die er met een afstander 2-0 van maakt. En weer twee minuten later is het 3-0 en dat lijkt ook de ruststand te gaan worden. Maar nee, het is DOW dat de vierde treffer op zijn naam schrijft en dus kunnen we, nou, ze, aan de thee bij een stand van 4-1. Waar het bij DOW aan schort is het te grote aantal passfouten en het is dat V en V van al die mogelijkheden maar mondjesmaat gebruik maakt dat het ‘nog maar’ 3-1 is bij rust. V en V speelt in een hoger tempo en laat de bal ook sneller van hand tot hand gaan. Voeg daarbij dat V en V onder de korven heer en meester is, en het verschil is wel verklaard.

tweede helft
Die tweede helft is in feite een kopie van de eerste, zij het dat de Garipers nu minder lang nodig hebben om tot scoren te komen. We zijn nog geen drie minuten op gang als de eerste van in totaal vijf V en V-treffers door de mand ploft: 4-1. En DOW slaagt er niet in om doelpunten te maken, het blijft bij die ene uit de eerste helft en dat is toch wel wat karig voor een ploeg die eigenlijk prima korfbal speelt. Maar de Eastermarders komen snelheid, duelkracht en vooral ook fysieke kracht en lengte te kort om V en V van de uiteindelijke 8-1 zege af te houden. Gelukkig gaan ze dus niet voor ‘nul’ naar de kant, maar in mijn ogen hadden ze er wel een paar meer mogen en kunnen maken.

Binne Kramer

http://www2.rtvkanaal30.nl/index.php/sport/korfbal/13835-v-en-v-c1-vlugger-en-vaardiger-dan-dow-c1