V&V D1 en DFD D1 doen weinig voor elkaar onder

BURGUM – Nu de beide eerste teams elkaar in competitieverband voorlopig niet ontmoeten, moet je, om een echte korfbalderby te zien, uitwijken naar de jeugdteams van beide verenigingen. Zaterdagmorgen was sporthal Westermar in Burgum het strijdtoneel van V en V D1 tegen DFD D1. En dat werd een prima duel, gespeeld in een behoorlijk tempo en met twee ploegen die beide de combinatie zochten en die elkaar weinig ontliepen. V en V won uiteindelijk, maar dat was bijzaak.

V en V D’s winnen van DFD D1

Een zaalwedstrijd bij de D-pupillen is opgedeeld in vier periodes, zoals bij basketbal, van elk twaalfeneenhalve minuut. Omdat er niet per twee doelpunten gewisseld wordt, is dat een prima regel om te voorkomen dat een vak heel lang niets te doen heeft. Nu krijg je na elke periode een vakwissel en dat geeft met name bij deze jonge jeugd soms een heel ander spelbeeld. Met dat spelbeeld was zaterdagmorgen overigens niks mis, beide ploegen speelden een behoorlijk hoog tempo en maakten er aldus een amusante wedstrijd van. Een duel dat door de thuisclub met 7-4 werd gewonnen en daar viel niet zoveel op af te dingen. Met name in de eerste periode, dus in de beginopstelling, waren beide ploegen wel zo ongeveer in evenwicht en pas toen het andere V en V-vak in de aanval kwam in de tweede periode, sloegen de Garipers een gat. In de derde periode kwam DFD nog bijna langszij, maar in de vierde en laatste episode was het opnieuw V en V dat in ieder geval cijfermatig domineerde. Het werd uiteindelijk 7-4, gezien de krachtsverhoudingen lichtelijk geflatteerd, maar ook bij deze D-pupillen geldt de ijzeren wet van ‘het getal onder de streep’. En dus was er op de zege van de thuisclub weinig af te dingen. Van een echte derbysfeer met alle leuke en soms minder leuke aspecten was onder de beide ploegen niets te merken. De discussie achteraf tussen een van de coaches van beide ploegen was in feite een qua smaak niet bijpassend toetje. Ik snapte er weinig van moet ik zeggen, maar het ging over een gevalletje ‘letter of geest’ aangaande een tactisch grapje van een van de beide heb ik later begrepen. ‘Much ado about nothing’, zoiets.

eerste periode
Als scheidsrechter van dienst Teade Sibma de wedstrijd heeft laten beginnen wordt snel duidelijk dat we hier te maken hebben met twee prima D-teams die het elkaar behoorlijk lastig maken. Met andere woorden, de beide verdedigingen zijn niet eenvoudig uit te spelen en dus zijn de doelpunten behoorlijk kostbaar. De beide vakken die beginnen V en V aanvallend en DFD verdedigend, ontlopen elkaar niet zo gek veel en dus moeten we even wachten op de openingstreffer, die valt als we bijna vijf minuten bezig zijn en hij komt op naam van de gasten uit Oentsjerk. Maar de Trynwâldsters kunnen niet al te lang genieten van die voorsprong, want nog geen minuut later maakt V en V gelijk: 1-1. Maar nog voor die eerste periode, dat eerste kwart dus, afgelopen is, is het opnieuw DFD dat de leiding neemt: 1-2.

tweede periode
Beide ploegen hebben dus nu een anders gestoffeerd aanvalsvak en dat betekent dat er een ander spelbeeld ontstaat. V en V beschikt in die tweede aanval blijkbaar over de betere schutters, want nadat de thuisclub al vroeg in deze tweede periode gelijk heeft gemaakt, lopen de Garipers uit naar 4-2. En DFD kan daar te weinig tegenover stellen, de ploeg uit Oentsjerk is in deze constellatie een beetje te statisch en speelt in een te laag tempo. V en V kan steeds opnieuw de bal onderscheppen en zelf aan een nieuwe aanval beginnen. Maar we zijn nog maar op de helft en er kan dus nog van alles gebeuren, zeker omdat in de tweede helft eerst het beginvak van DFD aan bod is. En dat slaagt er inderdaad in om wat terug te doen, met 4-3 eindigt dit derde kwart, maar eigenlijk kan je nu al bevroeden dat dat niet genoeg zal zijn.

vierde periode
En die ‘vrees’ blijkt gerechtvaardigd. Het wordt 5-3 en dan wordt het lastig voor de Trynwâldsters die te veelkansen nodig hebben om tot scoren te komen. Met 5-4 lukt dat nog wel en dan, op dat moment met nog minder dan vijf minuten te spelen, lijkt een remise er nog wel in te zitten. Maar als V en V binnen een minuut twee keer scoort is de wedstrijd in z’n definitieve plooi gelegd: 7-4. Qua uitslag misschien lichtelijk geflatteerd, zo groot was het verschil niet in speelsterkte, maar de cijfers liegen niet, de zege van V en V is terecht en verdiend. Over verdienen gesproken: beide ploegen verdienen lof voor hun prima spel en hun vlekkeloze inzet, ze hebben er een uitstekende en amusante wedstrijd van gemaakt die althans mijn zaterdagmorgen aangenaam kleurde.

Binne Kramer

http://www2.rtvkanaal30.nl/index.php/sport/korfbal/15814-v-en-v-en-dfd-doen-weinig-voor-elkaar-onder