V&V heeft aan één helft genoeg tegen Sparta

BURGUM – De eerste helft van de wedstrijd die V en V zaterdag speelde tegen Sparta uit Zevenhuizen was om het eufemistisch uit te drukken ‘net geweldich’. De ruststand van 6-4 verbloemde het gebrek aan kwaliteit en vooral scorend vermogen van beide ploegen nog een beetje, maar met nog vijf minuten te spelen was het nog maar 2-4 in Spartaans voordeel. In de tweede helft nam V en V de regie volledig over en kwamen de gasten er eigenlijk nauwelijks nog aan te pas.

‘V en V makket dien wurk’

Toen scheidsrechter Steendam voor het einde floot zaterdagavond, stond er een ruime 20-12 overwinning voor V en V op het scorebord. Met andere woorden: een dikke en dik verdiende zege voor de ploeg van coach Ron Berkenbosch, maar ook een zege die pas in de tweede helft gestalte kreeg. In de eerste helft ging het vrijwel gelijk op, met dien verstande dat ‘gelijk op gaan’ vooral een kwestie van gebrek aan scorend vermogen bleek te zijn. Toen de klok in de eerste helft op vijf stond, keken de toeschouwers op de tribune van sporthal Westermar tegen een toch wel onthutsende en lichtelijk ontluisterende 2-4 stand aan. Toen had V en V dus nog maar twee keer gescoord in 25 minuten. Zwaar onder de maat dus eigenlijk. En ze keken bovendien tegen een achterstand aan, maar ja, als je ze zelf niet maakt enz. Enfin, u kent het verhaal. De thuisclub had in zoverre nog mazzel dat opponent Sparta uit Zevenhuizen het maar nauwelijks beter deed. Maar in de slotfase van dat eerste bedrijf kantelde de wedstrijd tamelijk spectaculair. Van 2-4 werd het in no time 6-4 en de man achter die metamorfose was Remco Schraa. Niet alleen zette hij de thuisclub met twee treffers op rij op 4-4, maar zijn acties gaven de Garipers een regelrechte boost, een extra stoot adrenaline waarschijnlijk, die de wedstrijd die daarvoor tamelijk modaal was geweest en mager qua scores, een geheel ander karakter gaf. Een ommekeer die opmerkelijk was, niet alleen vanwege het plotselinge karakter ervan, maar ook vanwege het feit dat Sparta daarna de greep op het duel totaal kwijt was. Hadden de gasten in de eerste helft, op die laatste vijf minuten na, goed meegedaan, daarna leek het alsof Sparta er niet meer in geloofde, terwijl daar met 6-4 eigenlijk nog helemaal geen aanleiding toe was.

eerste helft
Als scheidsrechter Steendam, hij zal het prima doen, de beide ploegen op gang heeft gefloten, krijgen we, er is wel eens meer publiek geweest in sporthal Westermar, een ontmoeting te zien die qua score een beetje traag op gang komt. Op de openingsgoal moeten we zes minuten wachten, een minuut daarvoor heeft Sparta een strafworp gemist, maar dan is het Miranda Veenstra die V en V op 1-0 zet. Een minuut later wordt het 1-2 en weer een minuut verder is het 1-2 voor de gasten. Dat belooft het een en ander, maar na de 2-2 van Remco Schraa en de 2-3 van Sparta is het even helemaal gebeurd met de doelpunten. Die 2-3 valt als de klok op 18 staat en pas als diezelfde klok op vijf(!) staat, moet de man aan het bord opnieuw in actie komen. Dertien minuten zonder doelpunt in een wedstrijd tussen twee toch gerenommeerde teams, dat mag je gerust mager noemen, teleurstellend ook, zeker na dat hoopgevende begin. Maar, zoals hierboven al gememoreerd, die twee treffers van Remco Schraa veranderen alles. Het wordt 4-4 en als Arjen Brander en Miranda Veenstra beiden in de laatste minuut raak mikken is het plotseling 6-4. ‘Onverwacht en plotseling’, deze revival van V en V, want zo mag je dat wel noemen. Na afloop vraag ik Remco Schraa of hij zich van zijn cruciale rol in dit duel bewust is. “Nou nee, jij zegt het, maar ik had het eerlijk gezegd zelf niet zo in de gaten. Ik had natuurlijk wel gezien dat het in die eerste helft niet goed draaide, maar gelukkig was dat bij Sparta niet veel beter.” Maar V en V kan dus wel degelijk gaan rusten met een 6-4 voorsprong, al lijkt die op dat moment nog bepaald geen garantie voor de toekomst te geven.

tweede helft
In de eerste vijf minuten van de tweede helft maakt V en V in feite het karwei af met drie treffers op rij van Remco Schraa, Corry Betten en Arjen Brander: 9-4. Na de 10-5 maakt Sparta zijn zesde treffer, maar daarna is het oorverdovend stil op het Spartaanse scorefront. Elf minuten lang kan de equipe van coach Leo van der Lei de korf niet vinden en anders dan in de eerste helft volgt Ven V dat voorbeeld nu niet. De thuisclub gaat rustig en lustig verder op het door Remco Schraa gewezen pad, door liefst zes keer op rij te scoren, zonder dat de gasten daar wat tegenover kunnen stellen. Dat halve dozijn komt van, in volgorde van opkomst, Arjen Brander, Martha van der Kooi, Corry Betten, Remco Schraa en twee keer Roel Schipper. Dat brengt de stand op 16-6 en eigenlijk is de wedstrijd wel gespeeld. We zijn inmiddels al toe aan de slotfase van dit duel en, zoals wel vaker in een dergelijke wedstrijd die al in zijn definitieve plooi is gelegd, wordt er nog even stevig gescoord in die laatste acht minuten. Na de 17-7 van Femke Feenstra komt Sparta terug tot een wat ‘nofliker’ ogende 17-9. Maar meer dan ‘Ergebniskosmetik’ is dat niet. Het wordt uiteindelijk 20-12 door Gariper treffers van opnieuw Femke Feenstra, Roel Schipper en opnieuw Femke Feenstra, die de twintig op het bord schiet. Duidelijk, maar ik krijg eigenlijk geen antwoord op mijn vraag waarom die eerste helft zo stroef verliep. Remco Schraa: “Ja, zeg het maar, ik denk dat het ook te maken had met het feit dat beide ploegen de verdediging goed hadden staan. Ja, en als het schot je dan in de steek laat, wordt het allemaal wat stroef. Maar gelukkig konden we het in de tweede helft een andere draai geven. We kunnen tevreden zijn, alleen moet je natuurlijk wel oppassen dat zulke moeizame periodes niet te vaak voorkomen. Nu kon we het nog laten kantelen.” Ook bij Sparta heerste ongeloof over het verloop van de wedstrijd, maar ook daar was geen eenduidige verklaring voor het zwakke spel van met name de eigen ploeg. Houden we het dus maar op de beroemde ‘mysterieuze krachten in de sport’ van schrijver Joris van den Bergh.