V&V komt duelkracht tekort tegen Invicta

GARYP – V en V kwam in de slotfase nog wel dichtbij opponent Invicta uit Kollum, maar toen die even een tandje bij schakelde waren zij het die met de punten naar huis mochten. Het was een wedstrijd die niet echt goed, maar wel spannend was, die spanning zat hem vooral in het feit dat er relatief weinig gescoord werd door beide ploegen en de marge dus eigenlijk de hele wedstrijd overbrugbaar leek. Léék, want na 3-3 kwam V en V nooit meer naast of voorbij Invicta: 9-12.

V en V kan nederlaag niet voorkomen
Het was uiteindelijk Invicta uit Kollum dat met de zege van het veld stapte nadat scheidsrechter Geert Keuning voor het laats had gefloten. De scheids had het niet moeilijk gehad met de beide ploegen, de meeste aandacht ging noodgedwongen naar de coach van de gasten die het fluitgedrag van Keuning nadrukkelijk in twijfel trok. Het waarom werd niet helemaal duidelijk, hij was immers de coach van de winnende ploeg, meestal zijn het de verliezers die zich beklagen. Hoe dan ook, Invicta behaalde zaterdagmiddag een niet al te ruime, maar zeker verdiende zege op een onmachtig V en V dat veel te veel kansen nodig had om tot scoren te komen en dat in de beide korfzones veel te weinig persoonlijke duels wist te winnen. De gasten gooiden alles wat ze in huis hadden in de strijd en op de een of andere manier kon de ploeg van coach Peter de Groot dat niet opbrengen. “Wy wiene gewoan net goed genôch”, vatte Jan Jacob van der Zee de ontmoeting samen vanuit Gariper perspectief. V en V droop teleurgesteld af en dat was wel begrijpelijk, de thuisclub had zich van deze wedstrijd meer voorgesteld, véél meer. Maar Invicta bleek opnieuw die lastige ploeg waarvan het moeilijk winnen is. En dat leverde een duel op dat de kwalificatie ‘meer spannend dan fraai’ weer eens ten volle waarmaakte. Bij V en V spelen inmiddels in vergelijking met vorig seizoen twee nieuwe speelsters mee, Anke Rinsma, zij komt van Mid Fryslân en Ammerens Schievink, dat is een juniore uit eigen opleiding. Anke Rinsma begon goed, maar kon dat hoge peil gedurende de wedstrijd niet handhaven, waarbij vooral haar schot haarin de steek liet. Ammarins Schievink is zonder meer een aanwinst: snel, fel, met een heerlijke drive en wél de duelkracht die bij V en V zo node gemist werd zaterdagmiddag. V en V moest de hele wedstrijd achter de feiten aanlopen, speelde, met andere woorden onder druk en onder druk spelen en V en V is blijkbaar, dat bleek al eerder, niet een optimale combinatie. Dan gaat het team tegen zichzelf spelen en dat soort duels win je eigenlijk nooit.

klein
Uit ouder gewoonte zoek ik een plekje langs de achterlijn, in de luwte van de voetbalkantine zeg maar. “Wat sitst in ein fuort”, krijg ik te horen. Hè, hoezo ver weg? “Wy spylje op in lytser fjild, wistesto dat net?” Ja natuurlijk wist ik dat wel, ik ben hier vorige week nog geweest en toen heb ik al gezien dat de belijning veranderd is. Qua oppervlakte is de krimp aanzienlijk, maar of dat nou zoveel verschil maakt in het algemene beeld van de wedstrijd? We zullen het zien. V en V won de eerste wedstrijd van deze competitie van DTS, maar verloor vorige week, onterecht volgens de intimi, van Ritola in Zuidlaren. Dus moet er eigenlijk gewonnen worden deze zaterdagnamiddag. De omstandigheden zijn goed, het waait een beetje, maar het is droog en niet echt koud.

begin
Het is Invicta dat opent, nota bene uit de eerste de beste aanval, maar die 0-1 wordt even vlot geëlimineerd door Arjen Brander: 1-1. Er is nog geen minuut gespeeld als de gasten opnieuw op voorsprong komen: 1-2. Dat belooft voor het vervolg, maar daarna is de ‘faasje’ er wel een beetje uit. V en V heeft het moeilijk, de combinaties ontberen finesse en scherpte en toch ook de nodige ‘Biss’. V en V, met andere woorden, blaft wel, maar bijt niet. Toch wordt het 3-3 door treffers van Jan Jacob van der Zee en Roel Schipper. Dan zijn er iets meer dan tien minuten gespeeld en nog altijd kan het duel alle kanten op. Maar in de volgende vijf minuten glipt de wedstrijd de ploeg van coach Peter de Groot door de vingers. Het wordt 3-6 vóór een benutte strafworp van Jan Jacob van der Zee V en V weer een beetje in de wedstrijd helpt: 4-6. En als Taede Sibma er 5-6 van maakt, lijkt dat de opmaat tot een slotoffensief in deze eerste helft. Maar het is Invicta dat wegloopt, opnieuw met drie treffers op rij: 5-9. Het is Ammarins Schievink die ervoor zorgt dat de rust niet helemaal in mineur verloopt: 6-9. En wonderlijk genoeg vallen er in de laatste minuut van de eerste helft opnieuw drie treffers, net als in de eerste. Waarom het dan in de tussenliggende tijd zo moeizaam gaat zal wel een van die mysterieuze krachten in de sport zijn waarover wijlen Joris van den Bergh een eeuw geleden al schreef.

tweede helft
De tweede helft komt wat moeizaam op gang, pas na vijf minuten is het Arjen Brander die de eerste treffer laat aantekenen: 7-9. Daarna is het een tijdje bijzonder rustig aan beide fronten, beide ploegen werken wel hard, maar ontberen het raffinement en de scherpte om te scoren. Coach Peter de Groot grijpt in met een tweetal wissels. Jaap Jan van der Molen moet de reboundkracht onder de korf verbeteren en dat gaat ten koste van Jan Jacob van der Zee. Met nog 24 minuten op de klok mist Roel Schipper een fraaie kans door een strafworp niet te benutten en even later komen er twee nieuwe wissels in het groenwitte team. Evert Duipmans en Mathilde van der Zee komen erin voor Anja Lont en Roel Schipper. Maar in feite kunnen ook zij het slagzij makende V en V-schip niet rechttrekken, integendeel, het is Invicta dat doordrukt naar 7-11. We zijn dan iets over de helft van deze tweede episode en het is duidelijk dat als V en V deze wedstrijd nog wil laten kantelen er wat zal moeten gebeuren. Maar de vraag is wie dat zal gaan doen, er staat niemand echt op die de wedstrijd in handen neemt. Invicta gaat logischerwijze temporiseren, de Kollumers proberen zoveel mogelijk het tempo uit de wedstrijd te halen, zij staan voor, zij hebben geen belang bij een hijgend hoog tempo. Ammarins Schievink zorgt voor 8-11 voor Tiede Fokkema Taede Sibma komt aflossen. De klok staat op elf als Arjen Brander weer wat hoop in de V en V harten brengt met zijn 9-11. Op dat moment had V en V achteraf gezien moeten doordrukken, maar achteraf gezien… Die negende treffer blijkt wel degelijk de laatste voor de thuisclub en het is Invicta dat de eindstand mag bepalen op 9-12. Een terechte zege voor de gasten die niet zozeer beter korfbalden, maar die meer vechtlust aan de dag legden en alles uit de kast wensten te halen om te winnen. En juist dat miste V en V op deze zaterdagnamiddag.

Binne Kramer