V&V met goed gevoel op kerstreces

BURGUM – V en V kan met een voldaan gevoel de korfballoze kerstperiode in. De laatste wedstrijd, zaterdagavond in sporthal Westermar in Burgum werd ruim en achteraf bezien tamelijk eenvoudig gewonnen van het laaggeplaatste WWC uit Wiuwert/Mantgum. Toch hadden de Garipers dit duel met enige zorg tegemoet gezien, immers de gasten hadden tot nu niet echt veel punten kunnen sprokkelen, maar de nederlagen waren merendeels nipt geweest.

V en V pas in de tweede helft goed op gang
Het was een toch wel lichtelijk wonderlijke wedstrijd, die tussen V en V en WWC. In die zin, dat het er aanvankelijk helemaal niet op leek dat de thuisclub een uiterst ruime en comfortabele zege zou behalen op de gasten uit Wiuwert/Mantgum. Op 5-6 keek V en V zelfs tegen een achterstand aan, maar die onverwachte stand bleek niet meer of minder dan een heuse wake up call voor de ploeg van coach Peter de Groot. Hij was er aanvankelijk hoor-en zichtbaar niet helemaal gerust op, maar toen zijn team eenmaal op gang was gekomen en de smaak van het scoren te pakken had, kon hij er wat meer ontspannen bij gaan zitten. Bij rust leidde V en V al met een rustgevende marge, al is 10-6 natuurlijk niet onoverbrugbaar. Maar dat was het wel voor WWC dat in de tweede heft kopje onder ging omdat enerzijds V en V stug doorging met scoren, waar de gasten zelf de grootste moeite hadden de korf te vinden. Slechts twee (!) treffers kon WWC laten optekenen en dat was veel te weinig om het V en V nog lastig te maken en de wedstrijd spannend. Die spanning was er dus al heel snel uit en toen was het alleen nog maar de vraag hoe groot de marge uiteindelijk zou worden. Wat dat betreft kwamen de hondstrouwe fans van de thuisclub volledig aan hun trekken, hun favorieten wonnen uiteindelijk met liefst 25-8, een stand waar je bij 5-6 geen moment aan zou hebben gedacht. Maar in de tweede heft was het helemaal gedaan met de gasten, ze bleven wel korfballen, maar de ballen weigerden categorisch door de mand te vallen, dat laatste was slechts weggelegd voor de spelers.

scheidsrechter
Ik heb al een wedstrijd gezien, V en V 2 tegen Mid Fryslân 4 uit Grou, als scheidsrechter Arie Koopmans, hij komt van Wordt Kwiek uit Jubbega, de wedstrijd op gang fluit. Hij krijgt het niet echt moeilijk en dat heeft er vooral mee te maken dat hij meteen vanaf het begin zijn gezag vestigt en de wedstrijd van een strakke leiding voorziet. En daarna weet iedereen waar hij aan toe is en kan de focus helemaal op het korfbal liggen. Zo doe je dat, maar niet iedereen kan het. Het publiek achter mij moet er even aan wennen, maar dat is gauw gebeurd en dat kunnen de toeschouwers en ik kijken naar een wedstrijd die eigenlijk best spannend begint. Beide ploegen spelen een hoog tempo en dat houdt in dat het spelbeeld attractief is, maar ook dat er vrij veel fouten worden gemaakt. Roel Schipper opent de score al meteen in de allereerste minuut, maar WWC heeft voor het antwoord niet meer dan twee minuten nodig: 1-1. Nog in diezelfde minuut komen de gasten op voorsprong, maar die wordt teniet gedaan door een fraaie one hander van Arjen Brander. Er staan nog 19 minuten op de sporthalklok als Anke Rinsma uit een strafworp V en V opnieuw naar de leiding schiet:3-2. Roel Schipper maakt er 4-2 van en even lijkt het op een misschien wel beslissende demarrage. Maar daar is het nog wat te vroeg voor, WWC komt terug: 4-3. Arjen Brander herstelt de tweepuntsmarge, maar op 5-5 zijn de gasten weer in business. En als ze op 5-6 opnieuw op voorsprong komen, wordt het achter mij toch even een stuk rustiger, dit is een ontwikkeling die de V en V -adepten niet hebben voorzien blijkbaar. V en V schrikt wakker, verhoogt het tempo en dat betekent dat de ploeg uit Garyp orde op zaken stelt. Eerst zorgen Arjen Brander en Anke Rinsma ervoor dat V en V weer de dans leidt (7-6) en in de laatste drie minuten kan V en V nog evenzovele treffers laten noteren van achtereenvolgens Jan Jacob van der Zee, Arjen Brander en Nynke Buis: 10-6. Een ruststand waar de thuisclub mee verder kan, al is het nog te vroeg om op de lauweren te kunnen gaan rusten. Want qua spel zit er tot nu toe niet zo vreselijk veel verschil in.

tweede helft
Maar V en V heeft blijkbaar genoeg zelfvertrouwen geput uit met name het slot van de eerste helft, want binnen een paar minuten is het 13-6, als je de slotfase van het eerste bedrijf even meerekent, een serie van acht doelpunten op een rij! Kijk, ‘soks kin helpe’, dat schiet op als je een wedstrijd wilt beslissen. WWC sputtert wel degelijk tegen, maar het schotpercentage van de gasten is zwaar ondermaats, ze schieten wel veel, maar geen bal gaat erin. Op zulke moment wordt duidelijk hoe het komt dat de ploeg uit Wiuwert/Mantgum onderin bungelt. De doelpunten voor 13-6 zijn gemaakt door Anke Rinsma met een fraai ‘Doppelpack’ en Arjen Brander. Game over, nu al met de klok op 23 nog te spelen minuten? Nou, eigenlijk wel en het vervolg bevestigt dat vermoeden, want wat er volgt nadat WWC eindelijk weer eens heeft gescoord en er 13-7 van heeft gemaakt, is een ongelofelijke serie van tien(!) treffers op een rij die V en V op rozen zet, maar tegelijkertijd alle spanning zo die er nog was, definitief uit de wedstrijd haalt. Niettemin, een zelden vertoond tiental en Afke deed niet eens mee… Wie scoorden er? Dat waren in volgorde van opkomst: Miranda Veenstra, Jan Jacob van der Zee, Nynke Buis, Arjen Brander, Jan Jacob van der Zee, en nog maar een keer Jan Jacob van der Zee, Arjen Brander,Tiede Fokkema, Sytze Brouwer en Anke Rinsma. Bijschrijven in de clubannalen zou ik zeggen. Maar inmiddels zitten we ook in de slotfase van dit nu wel heel erg eenzijdige duel en eindelijk kan WWC nog een keer wat terug doen, maar meer dan de bekende druppel op de gloeiende plaat is dat natuurlijk niet Uiteindelijk zijn het Arjen Brander en Jan Jacob van der Zee die de eindstand bepalen op 25-8 na een duel dat als wedstrijd begon, maar dat eindigde als walk over of, zo u wilt, als een kat-en-muisspel. Na afloop was coach Peter de Groot, hoe zou het anders, tevreden, hij vindt zijn team bij het begin van het kerstreces terug als koploper in deze klasse, zij het dat niet alle ploegen al zes duels hebben gespeeld. Bovendien moet V en V de koppositie qua punten delen met Elko, maar de Garipers hebben een beter doelsaldo. Niettemin zal de kerstkalkoen prima smaken evenals de Glühwein, maar een HHH mag ook natuurlijk.

Binne Kramer

 

http://www2.rtvkanaal30.nl/index.php/sport/korfbal/15949-v-en-v-met-goed-gevoel-op-kerstreces