Zakelijke overwinning Vlug en Vaardig

BURGUM – V en V doet mee om de prijzen in de tweede klasse B, opponent Oranje Zwart uit Zwolle heeft de nodige moeite om zich te handhaven. Maar dat verschil op de ranglijst was aanvankelijk niet helemaal, zeg maar gerust helemaal niet, te zien binnen de lijnen van sporthal Westermar in Burgum. Met andere woorden, V en V had ‘seine liebe Mühe’ met de gasten uit Zwolle. Die bleven tot 10-10 bij, maar toen het schot hen in de steek liet, kon V en V alsnog de wedstrijd naar zich toetrekken.Het werd uiteindelijk 17-14.

Moeizame maar verdiende zege V en V

Dat V en V zaterdagavond in sporthal Westermar in Burgum uiteindelijk redelijk ruim van Oranje Zwart won, was zonder meer verdiend. Maar echt makkelijk hadden de adepten van coach Ronald Klos het zeker niet, met name in de eerste helft slaagden de Garipers er niet in hun veel lager op de ranglijst bivakkerende opponenten af te schudden. Sterker nog, toen scheidsrechter Sierd de Boer voor rust floot stond er een 8-10 voorsprong voor de gasten op het scorebord. Dat was toch tamelijk verrassend en het gaf aan dat OZ in die eerste helft zeker niet de mindere ploeg was geweest.

scheidsrechter
Deze Sierd de Boer is overigens dezelfde als die de wedstrijd van een paar weken geleden floot, toen V en V tamelijk verrassend onderuit ging tegen Invicta. Toen had hij de rapen gaar met een V en V-speler en dus zat er aan zijn optreden deze avond in sporthal Westermar een pikant tintje. Maar wie was gekomen voor de sensatie, voor ‘nocht oan ûnnocht’ zeg maar, kwam bedrogen uit. De wedstrijd verliep vrijwel rimpelloos, ook al omdat beide coach zich gedeisd hielden op de bank.

pikstart
De start is zonder meer voor OZ dat middels twee snelle treffers op 0-2 komt voor V en V ook maar in de buurt van een doelpunt is geweest. Maar ik heb niet het gevoel dat dit de opmaat is voor een simpele overwinning van de ploeg uit Zwolle, dat zal V en V toch niet over z’n kant lagen gaan vermoed ik. Ik krijg gelijk als Annemarieke Houtsma en Sanne Plantinga er 2-2 van maken en als Lennert Westerhof de 3-2 voor z’n rekening neemt is het V en V dat de dans leidt.

tempo
Het begin van de wedstrijd is onder andere door deze snelle opeenvolgng van doelpunten buitengewoon aantrekkelijk, maar ook omdat er in een heel hoog tempo wordt gespeeld en beide ploegen zich volledig lijken uit te leven in attractief, aanvallend korfbal. Maar als na 5-5 het tempo wat wegzakt en de tactische patronen meer zichtbaar worden, wordt de wedstrijd er niet leuker op. Het flitsende en het frivole dat die openingsfase zo leuk maakte om naar te kijken is een beetje weggeëbd en dat is jammer, al krijg ik altijd het idee dat het de supporters maar om één ding gaat: winnen! Dat heeft natuurlijk wel degelijk te maken met het feit dat ze vrijwel allemaal aan één van beide poegen geliëerd zijn.

achtervolging
Na 5-8 slaagt OZ erin een gaatje te slaan naar 5-8 en dat betekent dat V en V in de achtervolging moet, maar nogmaals, ik krijg geen moment het gevoel dat dat niet gaat lukken. Sietse Brouwer is goed voor 6-8 en na 6-9 is het Tiede Fokkema die de marge tot twee treffers beperkt: 7-9. Op 8-9, een fraaie doorloopbal van Martha van der Kooi, lijkt V en V nog in de eerste helft naast de gasten te zullen komen, maar de 8-10 van OZ verhindert dat.

schotloos
De tweede helft begint dus met een voorsprong voor de gasten, maar die voordelige marge kunnen ze niet lang koesteren. Eerst is het Paul Schipper die raak schiet en daarna mag Tiede Fokkema er 10-10 van maken. Die Paul Schipper speelt overigen een puike wedstrijd, hij valt op door met name zijn vele intercepties en goede reboundwerk. De periode die nu volgt is er een van volkomen schotloosheid bij de gasten, OZ moet liefst 17(!) minuten wachten op de volgende treffer. Die betekent 12-11 omdat Corry Betten en Sietse Brouwer voor V en V intussen wél hebben gescoord.

beslissing
V en V lijkt door die droogstand van de OZ-schutterij vrij simpel naar de beslissing te kunnen doorstoten, maar dat komt er toch niet echt van. Want ook de thuisclub is de precisie een beetje kwijt, ondanks dat Roel Schipper en uit een strafworp 13-11 van kan maken. De volgende twee ‘stippen’ worden door scheidsrechter De Boer gelijkelijk verdeeld en dat betekent 14-13. Dan lijkt het dus toch nog spannend te kunnen worden, maar OZ heeft nog steeds aanvallend de zaken niet helemaal op orde, het schot blijft te onzuiver. Tiede Fokkema zorgt voor 15-13 en hoewel OZ er dan nog 15-14 van kan maken, is het wel duidelijk dat V ern V deze wedstrijd zal gaan winnen.

terecht
Dat gevoel wordt bewaarheid als Lennert Westerhof en Sanne Plantinga er 17-14 van maken. Dan pas gelooft OZ er niet meer in. V en V behaalt een terechte, een verdiende, maar zeker niet gemakkelijke zege en doet dus nog altijd mee om de prijzen, al zullen ze om kampioen te worden nog wel moeten afrekenen met koploper De Parabool.

Binne Kramer